9. 4. 2014 – 14.00

OFF pakta

Audio file

Združeni narodi so mjanmarske oblasti pozvali, naj dovolijo vrnitev humanitarnih organizacij v zvezno državo Rakin, kjer prebiva velika večina muslimanov iz manjšine Rohingja. Muslimani v Mjanmaru so ena najbolj preganjanih manjšin na svetu, saj jih večinsko prebivalstvo označuje za prišleke iz sosednjega Bangladeša. Rohingjam je z zakonom odrečeno državljanstvo, omejen jim je dostop do zaposlitev in izobrazbe, prav tako tudi število potomcev, v tekočem popisu prebivalstva pa se ne morejo opredeliti kot Rohingje, temveč lahko kot etnično pripadnost navedejo le “drugo”. Večina jih živi v taboriščih ali odročnih vaseh brez ustrezne komunalne infrastrukture in dostopa do osnovnih življenjskih potreb. Država pa, kljub povečanemu vplivu demokratično izbranih predstavnikov, Rohingjam ne nudi osnovne varnosti, saj bi to slabo vplivalo na podporo večinskega budističnega prebivalstva. Za njihove potrebe so do nedavnega skrbele tuje humanitarne organizacije, ki pa so bile prisiljene območje zapustiti zaradi številnih napadov večinskega budističnega prebivalstva.

Združeni narodi povzročajo preglavice tudi Izraelu. Potem ko so Palestinci poskušali pristopiti k nadaljnjim 15 organizacijam in pogodbam v okviru te svetovne organizacije, je Izrael napovedal prekinitev vseh stikov s palestinskimi oblastmi. Iz prepovedi sodelovanja so izključene varnostne službe in glavna pogajalka v mirovnem procesu Cipi Livni. Izraelsko vrhovno sodišče je včeraj potrdilo veljavnost prepovedi izhoda iz Gaze za palestinskega maratonskega tekača, ki se je želel udeležiti teka na Zahodnem bregu. Svojo odločtev so pojasnili z razlago, da sodišče ne more poseči v odločitev obrambnega ministrstva.

Nadaljujemo z Združenimi narodi. Združene države Amerike izrabljajo svojo pozicijo gostiteljice sedeža te svetovne organizacije za svoje interese. Zvezni senat je včeraj potrdil zakon, s katerim bi predlaganemu iranskemu predstavniku v Združenih narodih Hamidu Aboutalebiju preprečili vstop v državo. Odločitev bo po pričakovanjih potrdil tudi spodnji dom ameriškega kongresa, Bela hiša pa je danes Iranu sporočila, da njihova izbira predstavnika ni primerna. ZDA ga obtožujejo, da je sodeloval pri zajetju talcev v ameriškem veleposlaništvu v Teheranu leta 1979. Aboutalebi, ki je sicer izkušen diplomat in je služil kot iranski veleposlanik v več državah, se brani, da pri zajetju ni sodeloval, temveč je prišel v veleposlaništvo šele kasneje in je tam služil kot prevajalec med ugrabitelji in talci. ZDA so sicer, razen v posebnih okoliščinah, dolžne dovoliti vstop vsem diplomatom, ki delujejo v okviru Združenih narodov. A tokrat so se odločile, da vstop lahko prepovejo posameznikom s terorističnimi povezavami, pravico do presoje, kdo ima take povezave, pa so si vzele kar same.

ZDA, Evropska unija in Rusija so napovedale, da bodo prihodnji teden organizirale posvet glede Ukrajine, namenjen zmanjševanju napetosti. Odnosi so se ponovno zaostrili po tem, ko so proruski separatisti zavzeli več vladnih stavb na vzhodu Ukrajine, ruska vojska pa je na zahodni meji zbrala silo, primerno za invazijo Ukrajine. To je na zahodu vzbudilo strah, da Rusija pripravlja pogoje za krimski scenarij v celotni vzhodni Ukrajini. Strah pred velikoruskimi apetiti pa se širi tudi v skandinavske dežele. Švedske obveščevalne službe opozarjajo, da menda Ruska federacija povečuje obveščevalno dejavnost na njihovem ozemlju in povečuje pogostost vojaških vaj ob meji s to skandinavsko državo.

Zunanji minister bo na zagovor poklical slovenskega veleposlanika v Avstraliji Milana Balažica. Ta je sprožil negodovanje mnogih avstralskih Slovencev, ker je na odprtje konzulata v Melbournu povabil obsojenega pedofila Nicholasa Omana. Mediji pa so v tej zgodbi večinoma pozabili poročati, da Oman ni zgolj pedofil, temveč tudi mednarodni preprodajalec orožja. Po osamosvojitvi Slovenije je bil eden glavnih akterjev pri preprodaji orožja na območje bivše Jugoslavije. Kasneje v devedesetih letih je bil vpleten tudi v trgovino s krvavimi diamanti iz Liberije, za kar si je zaslužil imenovanje na mesto častnega konzula Liberije in s tem pridobil diplomatsko imuniteto. A za ta dejanja ni bil nikoli obsojen, saj je ob vsaki priložnosti dal jasno vedeti, da bi sodba proti njemu razkrila dokaze proti številnim slovenskim politikom iz prve polovice devedesetih let.

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je predsednico vlade Alenko Bratušek opozoril, da so nekatera slovenska sodišča tik pred “bankrotom”, in to prav zaradi povečanega števila bankrotov slovenskih podjetij in posameznikov. Stečajna zakonodaja se je namreč spremenila tako, da je stroške za začetek stečajnega postopka dolžno kriti sodišče, ne pa več dolžniki ali upniki, sredstva za to pa niso bila zagotovljena. Prvo sodišče, ki mu grozi nezmožnost nadaljnega delovanja, je mariborsko okrožno sodišče, ki je do ponedeljka porabilo že več kot 90 odstotkov vseh sredstev za sodne postopke v tem letu. Pravosodni minister Senko Pličanič predlaga, naj sodišča pobrskajo po svojih notranjih rezervah.

Združenje Svoboda vstajnikom je danes priredilo tiskovno konferenco ob predložitvi peticije staršev priprtih, kazensko ovadenih in obsojenih vstajnikov predsedniku Državnega zbora Janku Vebru. Zahteve nam je pojasnila mama priprtega vstajnika Metka Kerbič:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Kerbičeva govori o anonimki, v kateri so hujskanja h kaznivim dejanjem obtožene znane osebnosti, kot sta Tone Partljič in Vesna Vuk Godina, sestavili pa naj bi jo starši obtoženih vstajnikov. Ti to zanikajo, parlamentarna preiskovalna komisija za ugotovitev in oceno delovanja ekstremističnih skupin pa je pismo upoštevala za dokazno gradivo.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Starše pri prizadevanjih za pravico podpira tudi predsednik države Borut Pahor:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje                     

 

OFF je pripravil vajenec Zwitter.

 

 

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.