OFF podnebne pravičnosti

Aktualno-politična novica
mzpp
5. 5. 2023 - 15.00
 / OFF

Na lokalnih volitvah v Angliji po delnih rezultatih slavi Laburistična stranka, stolčke v mestnih svetih so pridobili tudi liberalci. Po znanih rezultatih volitev v 73 od 230 mestnih svetov so torijci izgubili 216 sedežev in s tem večino v trinajstih lokalnih svetih, laburisti pa so pridobili 163 sedežev. Laburisti so večino dobili tudi v mestu Stoke, svoji tradicionalni bazi, ki pa so jim jo na splošnih volitvah leta 2019 torijci speljali. 18. maja bodo potekale volitve v enajst lokalnih svetov na Severnem Irskem. 

Švedska vlada je predlagala zvišanje pogoja najnižje mesečne plače tujcev za pridobitev delovnega dovoljenja s 1200 evrov na 2500 evrov na mesec. Vsaj 30 odstotkov tujih delavcev na Švedskem tega pogoja ne bi izpolnjevalo. Podvojitev zahtevanega dohodka še ni dovolj za Švedske demokrate, ki v prihodnosti načrtujejo še dodatna zvišanja. V koalicijski pogodbi je določeno, da mora vlada pogoj zvišati na 3150 evrov mesečno. Ministrica za migracije Maria Malmer Stenergard je dejala, da je popolnoma nerazumno, da ljudje na Švedsko prihajajo z drugega konca sveta za mesečno plačo 1200 evrov. S spremembo pogoja želi vlada omejiti priseljevanje. 

Predsednik vladajoče poljske stranke Zakon in pravičnost Jarosław Kaczyńskiin predsednica sejma oziroma spodnjega doma parlamenta Elżbieta Witeksta sprožila državljansko iniciativo za zakon proti LGBT vsebinam v šolah. Nov zakon bi dajal večji nadzor svetov staršev nad vsebinami, ki se poučujejo v šolah in nad zunanjimi izvajalci pouka. Iniciativa z imenom Branimo otroke, podprimo starše je po besedah Kaczyńskega uperjena »proti seksualizaciji najmlajših«, da bi jih lahko vzgajali skladno z vrednotami staršev. Glede na to, da je Witek ob predstavitvi iniciative strašila pred oblačenjem otrok v vrtcih v obleke nasprotnega spola, je jasno, da sta konkretni vrednoti, ki jih imata v mislih, homofobija in transfobija. Če bi vladajoča stranka zakon želela sprejeti, bi ga lahko preprosto vložila v parlamentarno proceduro s poslanskimi glasovi. Predlagatelja morata zbrati 100 tisoč podpisov v treh mesecih, zakon pa bi v primeru sprejetja stopil v veljavo s prvim septembrom letos.

Pregled zadnjih dogodkov vojne v Ukrajini
 / 26. 12. 2022

V odziv na nedavne napade z droni je 47 ruskih regij uvedlo prepovedi letenja dronov. V regijah blizu meje z Ukrajino prepovedi za drone veljajo od avgusta lani, v Moskvi in Moskovski oblasti pa je bila prepoved uvedena prejšnji mesec. V nekaterih regijah, predvsem na jugu države in v bližini meje z Ukrajino, je ministrstvo za obrambo uvedlo začasno omejitev rabe zračnega prostora. V Brjanski regiji velja prepoved letenja za vsa zračna plovila, razen za vojno letalstvo. Na naftni rafineriji Ilski v ruski regiji Krasnodar je drugič v dveh dneh zagorelo po napadu drona. 

Srbsko notranje ministrstvo je napovedalo strožji nadzor nad lastnino orožja po dveh množičnih streljanjih na osnovni šoli v Beogradu in v občini Mladenovac. V napovedanih ukrepih vlada predlaga dvoletni moratorij na izdajanje dovoljenj za posest in nošenje kratkocevnega strelnega orožja, hkrati pa mora ministrstvo v roku dveh do treh mesecev izvesti pregled vseh izdanih dovolilnic za posest orožja. Vlada je ukazala ministrstvu za notranje zadeve, naj znotraj delovne skupine za spremembo kazenskega zakonika pripravijo spremembo zakonodaje, da bi bile osebe, ki mladoletnikom in drugim nepooblaščenim osebam omogočijo posedovanje in uporabo strelnega orožja, kazensko odgovorne. Poleg tega je notranje ministrstvo predlagalo spremembo kazenskega zakonika, ki bi znižalo starostno mejo kazenske odgovornosti s 14 na 12 let.

Se globalno podnebno gibanje radikalizira?
 / 14. 3. 2023

Mladi za podnebno pravičnost so ministrstvu za okolje, podnebje in energijo predali javno pismo z odzivom na nov osnutek nacionalnega energetskega in podnebnega načrta. V pismu z naslovom Načrt za podnebni zlom trdijo, da so cilji prenizki, da načrt utrjuje kapitalizem, da vodi v uničenje ekosistemov in biodiverzitete ter da ni socialno pravičen in ne naslavlja energetske revščine. Kot Mladi za podnebno pravičnost opozarjajo v pismu, se morajo po Pariškem podnebnem sporazumu emisije v prihodnjem desetletju znižati za 65 odstotkov, načrt vlade pa v tem obdobju predvideva znižanje emisij za 22 odstotkov. Zeleni prehod po mnenju Mladih za podnebni pravičnost ne bi smel biti v rokah kapitala, ampak bi se morala povečati vloga javnih, skupnostnih in državnih akterjev. Pod javno pismo se je podpisalo 48 organizacij. Gaj iz Mladih za podnebno pravičnost razloži, da breme zelenega prehoda ni razporejeno pravično.

Izjava

Sogovornik je prepričan, da v Sloveniji obstajajo možnosti za alternativne vire energije.

Izjava

Mladi za podnebno pravičnost so se v pismu pritožili tudi nad tem, da čeprav vlada organizira javna posvetovanja, potem ne upošteva nobenih predlogov nevladnih organizacij. Gaj opiše, kako je potekalo sodelovanje z vlado.

Izjava

Vlada je ustanovila delovno skupino za vključevanje tujcev, ki jo bo vodila državna sekretarka na notranjem ministrstvu Tina Heferle. Naloga skupine je, da do 27. oktobra pripravi strategijo za vključevanje tujcev, ki niso državljani Evropske unije, v kulturno, družbeno in gospodarsko življenje. V noveli zakona o tujcih, ki jo je državni zbor sprejel marca, je namen strategije utemeljitev tega, zakaj morajo tujci za pridobitev dovoljenja za prebivanje v postopku združitve družine izpolnjevati pogoj znanja slovenskega jezika na vstopni ravni. Sestavo delovne skupine opiše predstavnik civilne družbe v delovni skupini Goran Lukič iz Delavske svetovalnice.

Izjava

OFF sta pripravila vajenec Matej in Jan.

Foto: vajenec Matej

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness