17. 9. 2013 – 14.00

Off požarnih zidov.

Včeraj zvečer so začudeni Iranci ugotovili, da lahko brez posebnih metod, torej proxy strežnikov in podobnega, s čimer zaobidejo iranski državni požarni zid, dostopajo do svojih Facebook in Twitter profilov. Sprva so upali, da je država omilila nadzor interneta, vendar je kmalu prišla uradna izjava, da je šlo le za hrošča pri nekaterih internetnih ponudnikih. Nadzor družabnih spletišč v Iranu se odvija, odkar so se na njih organizirali protivladni protesti po prejšnjih predsedniških volitvah. Z izvolitvijo novega predsednika pa se pričakuje, da se bo uveljavil tudi bolj odprt odnos do svetovnega spleta.

Iz Irana so prav tako prišle napovedi vlade, da so se dokončno odločili, katera bo naslednja žival, ki jo nameravajo poslati v vesolje. Do sedaj so poslali miši, želve in črve ter opico, ki je na tiskovni konferenci po vrnitvi na zemljo izgledala drugače kot na slikah pred poletom. Naslednji iranski zoo-onavt bo perzijska mačka. Seveda je odločitev vzbudila čustva različnih organizacij za zaščito živali, ki živalske polete v vesolje označujejo za barbarsko vrnitev nazaj v 50. leta prejšnjega stoletja.

Obrambna ministra Brazilije in Argentine sta podpisala meddržavni pakt, s katerim bodo izboljšali kibernetsko obrambo pred vohunjenjem, predvsem ameriškim. Odločitev je seveda sprejeta v luči zgodbe, ki jo je v javnost lansiral Edward Snowden. Vohunski program ameriške nacionalne varnosti je namreč zajemal celotno Južno Ameriko. NSA naj bi namreč prestregla telefonske pogovore med brazilsko predsednico Rousseff in mehiškim predsednikom Nieto. Prav tako naj bi  ameriška oblast prek vohunjenja pridobila podatke o naftni industriji, preprodaji drog in političnih gibanjih v Južni Ameriki.

Nemški časopis Spiegel nadaljuje z razkrivanjem Snowdnovih vpogledov v delovanje ameriške agencije za nacionalno varnost. Slednja spremlja in zbira tudi podatke o bančnih in kreditnih transferjih, gradila pa si je tudi svojo bazo finančnih transferjev na podlagi uporabnikov Visa kartic, prav tako pa je prejemala podatke od bruseljske Družbe za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo, bolje poznano pod imenom SWIFT, ki jo uporablja več kot 10.000 bank v 212 državah.

Egipčanske varnostne sile so napadle mesto Dalga 300 kilometrov južno od Kaira, ki je bilo pod takoimenovano kontrolo Morsijevih podpornikov. Slednji so od odstavitve Morsija 3. julija vsakodnevno protestirali, obenem se jim očita zažiganje koptskih cerkva in napade na trgovine v lasti kristjanov. Varnostne sile so protestnike razpršile s solzilcem, obenem pa je bilo slišati strele. Glede na trenutno stanje v Egiptu torej ne preseneča naslednja novica. Informanti iz bližine režima trdijo, da vojaška oblast na zahodu išče pomoč več firm za odnose z javnostjo, s katerim bi izboljšali svojo podobo predvsem v Evropi in Ameriki.

Ruska mornarica bo ponovno začela patruljirati v arktičnem morju. Patrulje so se prenehale po koncu hladne vojne, tokrat pa so se pričele zaradi zmanjšanja obsega ledu, s čimer so se v dotičnem morju pojavile nove pomorske trgovske poti. Po navedbah ruskih oblasti to odpira tudi možnost za tihotaplenje drog in ilegalno migracijo. Po eni strani se rusko odločitev smatra za smotrno, obenem pa so ostale države zaskrbljene, da želi Rusija s prezenco vojaških ladij dolgoročno pridobiti večji del manj ledenega arktičnega kolača.

Indija je izvedla drugi uspešen test svoje najnovejše doma narejene balistične rakete. S tem izpopolnjuje svoj program, pričet v 60. letih. Sprva je bil doseg njihovih raket omejen na Pakistan in zahodno Kitajsko, tokratna raketa pa lahko doseže Peking. Čeprav imata Indija in Kitajska relativno tople odnose, se v zadnjem času odvijajo spori v Kašmirju in ob severni meji, k čemur ne pripomoreta vedno večja modernizacija in večanje proračuna kitajske vojske.

Na seji Sveta za čebelarstvo se bo nadaljevala javna razprava o Resoluciji o nacionalnem programu zaščite Kranjske čebele, kjer se bo opredelilo do pripomb. Več nam je povedal predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noča, ki poudarja, da se populacija kranjskih čebel sooča z mnoštvom različnih problemov, katere se poskuša razrešiti z nacionalnim programom.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.