OFF rušenja opozicije

Aktualno-politična novica
2. 10. 2017 - 15.00
 / OFF

Katalonski volivci so ob nizki volilni udeležbi na referendumu izglasovali odcepitev od Španije. Za je glasovalo približno 90 odstotkov udeležencev referenduma, na volišča pa je prišlo nekaj več kot 40 odstotkov volilnih upravičencev. Španska policija je skušala referendum preprečiti z vdori na volišča in zasegi volilnih skrinjic. Po trditvah katalonske vlade so španski represivni organi zasegli glasovnice približno 750 tisoč volilcev, kar predstavlja približno 15 odstotkov volilnega telesa. Nasilje španske policije je rezultiralo v približno 900 ranjenih.

Nasilje je izzvalo tudi reakcijo Evropske komisije. Ta je bila v zadnjih tednih ob vse bolj represivnih ukrepih španskih oblasti, med drugim ugašanju spletnih strani, tiho. V Bruslju so zapisali, da nasilje ne more biti rešitev, v naslednjem stavku pa dodali, da popolnoma zaupajo španskemu premieru Marianu Rajoyu, da bo nadaljnje korake vodil v skladu s spoštovanjem osnovnih pravic državljanov. Manj navdušeni so Katalonci. Županja Barcelone Ada Colau, ki je bila do izvedbe referenduma sicer sprva zadržana, je Rajoya zaradi nasilja pozvala k odstopu. Več deset katalonskih sindikatov in drugih organizacij je za jutri napovedalo vsekatalonsko stavko. Več o dogajanju v Kataloniji v današnjem Offsajdu ob peti popoldanski, do takrat pa lahko prisluhnete včerajšnjemu javljanju našega sodelavca Gala iz Barcelone, ki je dostopno na spletni strani Radia Študent. 

Pristanišče v vzhodnem libijskem mestu Bengazi je po treh letih ponovno začelo delovati. Delovanje pristanišča je leta 2014 prekinila okupacija Islamske države, julija letos pa si je mesto nazaj prisvojila vojska generala Khalife Haftarja. Pristanišče drugega največjega libijskega mesta je otvorila vlada Abdulaha al Tanija, ki vodi vzhodno, s strani Združenih narodov nepriznano libijsko vlado. Tanijeva vlada, ki jo podpira general Haftar, je še obljubila, da bo za ponovni zagon pristanišča uvedla začasno oprostitev carinskih dajatev za vse uvožene izdelke, ki bodo prispeli v to pristanišče. Bengazi ima tako sedaj delujoče pristanišče in letališče, ki se je ponovno odprlo julija.

Iranska in iraška vojska bosta izvedli skupne vojaške vaje blizu iranske meje z iraškim Kurdistanom. Masoud Jazayeri, tiskovni predstavnik iranske vojske, je povedal, da so na srečanju iranskih pripadnikov vojske, kjer so sprejeli odločitev o skupnih vojaških vajah, poudarili nelegalnost kurdskega referenduma na severu Iraka in ozemeljsko enotnost Iraka. Iraška vojska se je nedavno udeležila tudi vojaških vaj na turško-iranski meji. Skupne vojaške vaje so del ukrepov, ki naj bi prisilili kurdsko regionalno vlado, da preda nadzor nad svojimi mejami iraški vladi. To zahtevo podpirata tudi Iran in Turčija.

Iraška vojska pa je skupaj z zavezniki, borci provladnih šiitskih milic Hashd al-Sha’abi, osvojila 16 vasi v bližini iraškega mesta Havija na severu države, ki so bile pod oblastjo Islamske države.

Turčija je vzpostavila svojo doslej največjo prekomorsko vojaško bazo, in sicer v Somaliji. Baza v prestolnici Mogadiš je namenjena usposabljanju deset tisoč somalskih vojakov. Gradnja baze je del turške politike krepitve vezi s Somalijo. Turčija tam vlaga v razvojne projekte, krepitev vezi pa se kaže tudi v trgovinski menjavi. Turški izvoz v to vzhodnoafriško državo je v zadnjih sedmih letih narasel za več kot dvajsetkrat na nekaj več kot 120 milijonov dolarjev lansko leto. Poleg Turčije imajo vojaške baze v Somaliji še Združene države Amerike, ki obstoja svojih baz uradno ne priznajo, in Združeni arabski emirati.

Premier Madagaskarja Olivier Mahafaly Solonandrasana je razglasil prepoved zborovanj na javnih mestih v prestolnici Antananarivo kot protiukrep proti širjenju kuge. Ta je od avgusta dalje povzročila že 24 smrtnih žrtev. Letošnji izbruh kuge se razlikuje od izbruhov prejšnjih let, saj je izbruhnil v gosto poseljenih mestih. Mešanica bubonske in pljučne kuge je ozdravljiva z antibiotiki, razen če napade pljuča v roku 24 ur. Svetovna zdravstvena organizacija je tako Madagaskarju namenila 300 tisoč dolarjev in dodatne antibiotike ter zaprosila združene države Amerike za 1,5 milijona sredstev.

Nadaljujemo z rušenjem opozicije v Kambodži. Kamboška vladna stranka Funcinpec, ki podpira premierja Hun Sena, je na vrhovno sodišče vložila predlog za razpustitev največje opozicijske stranke. Kot vzrok za to zahtevo Funcinpec navaja obtožnico, s katero je bil državnega izdajstva obtožen predsednik opozicijske stranke Kem Soča, ki je bil aretiran septembra letos. Sočeva Kamboška nacionalna reševalna stranka, katere priljubljenost pred splošnimi volitvami leta 2018 narašča, premierjevo stranko obtožuje pritiska na sodstvo. Premierjeva stranka to obtožbo zanika. Je pa premier voditelje opozicije imenoval za upornike, ki želijo izvesti državni udar in “barvno revolucijo” ter dejal, da je potrebnih več aretacij voditeljev opozicije. Kamboška nacionalna reševalna stranka trdi, da je po aretaciji Kem Soča polovica njihovih parlamentarcev že zapustila Kambodžo v strahu pred ukrepi premiera Hun Sena. 

V Hong Kongu pa je okoli štirideset tisoč ljudi protestiralo proti domnevnemu vmešavanju kitajske vlade v hongkonški sodni sistem. Protestniki namreč trdijo, da Kitajska krši obljube iz leta 1997 o visokem nivoju avtonomije Hongkonga in neodvisnem sodstvu. Trdijo, da zakoni celinske Kitajske nenehno vplivajo na hongkoško zakonodajo. Protestniki so tudi pozivali pravosodnega ministra Rimsky Yuena k odstopu. Tega namreč obtožujejo, da spodbuja dodelitev zapornih kazni aktivistom, ki protestirajo proti kitajski vladi.  

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je na današnji tiskovni konferenci opozorila na vse bolj pogosto prakso delodajalcev, da se poslužujejo pritiska na sindikalne zastopnike. Na sindikalne zastopnike tako delodajalci pritiskajo v obliki opozoril pred odpovedjo, z odpovedmi in tožbami. Predstavili so tudi primer Mateja Jemca, sindikalnega zastopnika Adria Airway Tehnike, proti kateremu je delodajalec vložil zasebno tožbo zaradi obrekovanja. Matej Jemec predstavi pojav pritiska na sindikalne zastopnike, ki je v zadnjih desetih letih v porastu.

izjava

 

Off je pripravila Gea.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness