OFF SAMOTESTIRANJA DIJAKOV

Oddaja
12. 11. 2021 - 15.00
 / OFF

O novih razsežnostih poljsko-beloruskega migrantskega šaha
 / 4. 11. 2021
Turški urad za civilno letalstvo je danes državljanom Sirije, Iraka in Jemna prepovedal nakup letalskih vozovnic in vstop na letala, napotena v Belorusijo. To je še en ukrep proti migrantski krizi na vzhodni meji Poljske in Litve, za katero zahodne države krivijo Belorusijo. Evropska unija je včeraj zagrozila s sankcijami proti letalskim družbam, ki prevažajo morebitne prebežnike z Bližnjega vzhoda v Minsk. Na koncu izredne seje Varnostnega sveta OZN so ZDA, Združeno kraljestvo, Francija, Irska, Norveška in Estonija v skupni deklaraciji obtožile belorusko vlado namernega poskusa destabilizacije Evropske unije. Rusija, ki svojo zaveznico podpira že od začetka krize, v deklaraciji ni bila omenjena. Stanje na meji je še vedno napeto. Po poročanju proruskega portala Sputnik naj bi se skozi bodečo žico na poljski meji danes zjutraj prebilo med 150 in 200 ljudi.

Salvadorski predsednik Nayib Bukele je zaradi rastočega števila umorov ukazal vojski, naj začne patruljirati po ulicah mest po vsej državi. Vojaška vozila so blokirala vstop v nekatere revnejše četrti glavnega mesta San Salvadorja, kjer so policisti izvajali hišne preiskave. Salvador ima še vedno eno najvišjih stopenj nasilnega kriminala v svetu, a se je v primerjavi z zadnjim desetletjem stanje nekoliko umirilo. Stopnja umorov je bila v preteklih dneh štirikrat večja v primerjavi s povprečjem leta 2021. Leva opozicija medtem zatrjuje, da Bukele nima pravega načrta za razrešitev krize.

sudan udar
Vojaški državni udar v Sudanu
 / 25. 10. 2021
Vodja državnega udara v Sudanu, general Abdel Fattah al-Burhan je včeraj zaprisegel kot vodja novega tranzicijskega sveta, ki ga je sam ustanovil. Suvereni svet od začetka prehoda v demokracijo leta 2019 deluje kot kolektivni izvršni organ. Svet je bil sestavljen na novo z udeležbo predstavnikov regij, vojaških voditeljev in različnih uporniških skupin, ki aktivno ne nasprotujejo vladi. Odsotni pa so člani koalicije Sile za svobodo in spremembe, ki je vodila demokratične proteste leta 2019 in s katero si je vojska do oktobrskega puča delila oblast. Sudansko strokovno združenje, kot se je poimenovala glavna zveza sindikatov v državi, nadaljuje z uporom, ki ga še vedno ovira prekinitev internetnih storitev, prisotna od začetka puča.

V Varšavi je včeraj ob dnevu neodvisnosti potekal sprehod več tisoč skrajno desnih demonstrantov, ki jih je tokrat podprla tudi poljska vlada. Sprehod ob dnevu neodvisnosti, ki ga že vrsto let organizira neofašistična skupina Nacionalno-radikalni tabor, je letos naletel na upravne ovire protifašističnih aktivistov. Ti so pri varšavski občini na enaki poti napovedali lastno demonstracijo, preden so desni skrajneži vložili svojo prošnjo, zato jim je sodišče priznalo prednost pri izvajanju dogodka. Za izvedbo nacionalističnega shoda je v torek poskrbel Urad za vojne veterane in žrtve zatiranja poljske vlade, ki je prevzel organizacijo dogodka in shodu podal uradni značaj.

Poslanci slovaškega parlamenta so z večino, ki je znašala le en glas več, zavrnili zakon, ki bi nosečnicam otežil dostop do splava. Z zakonom, ki ga je predlagala vladajoča populistična stranka Navadni ljudje in neodvisne osebnosti, bi bila obvezna čakalna doba med zahtevkom in izvedbo splava podaljšana z dva na štiri dni, pacientke pa bi prav tako morale podati razlog, zakaj želijo splaviti. Novela zakona je prepovedovala tudi »oglaševanje splavov«, s čimer bi lahko bil ogrožen dostop do informacij s strani zdravnikov in zdravstvenih ustanov.

Na Hrvaškem so včeraj zaradi sumov goljufije aretirali nekdanjo ministrico za regionalni razvoj in sredstva EU Gabrijelo Žalac in še dve osebi. Evropsko javno tožilstvo v sodelovanju s hrvaško policijo preiskuje tako imenovano afero »softver«, kjer naj bi bila dobava programske opreme nastavljena v korist dveh Žalčinih znancev. S tem naj bi bila proračuna Evropske unije in Hrvaške oškodovana za približno 2 milijona evrov, ki naj bi si ju razdelila poslovneža Mladen Šimunac in Marko Jukić. Hrvaški premier Andrej Plenković se je od dogajanja že distanciral. Trdi, da njegova stranka HDZ z nekdanjo ministrico nima več nobenih resnih vez, njeno članstvo v predsedstvu stranke pa je le »formalnost«.

Slovenska vlada je na včerajšnji dopisni seji spremenila ukrepe za zajezitev epidemije virusa COVID-19, vezane na samotestiranja šolarjev in kulturne prireditve. Učenci in dijaki se bodo morali od naslednje srede dalje samotestirati v šolah pod nadzorom osebe, ki jo določi ravnatelj, medtem ko bodo tisti, ki se za samotestiranje ne odločijo, lahko spremljali pouk od doma. Testiranje bo do srede še vedno potekalo pod nadzorom staršev, ki bodo morali za testiranje v šolah podati pisno soglasje. Po novih ukrepih se bodo lahko kongresne in sejemske dejavnosti izvajale na odprtih prostorih in v zaprtih prostorih, kjer velja pogoj PCT in so udeleženci ustrezno distancirani. Na odprtih prostorih so dovoljene tudi javne kulturne prireditve, ki so bile doslej dovoljene le v zaprtih prostorih s fiksnimi sedišči.

OFF zaključujemo s standardno novico tega tedna, z najavami kadrovskih sprememb v državnih podjetjih v energetiki. Nadzorni svet je predčasno razrešil direktorja Elektro Maribor Borisa Soviča. Glavni očitek je počasno priključevanje malih sončnih elektrarn na omrežje in nakup male hidroelektrarne Čas. Začasno ga je nadomestil prvi nadzornik Jože Hebar, ki sodi v krog managerjev blizu stranke NSi. Sovič sam je član Socialnih demokratov in nekdanji mariborski župan, mariborskega elektrodistributerja pa je vodil zadnjih devet let.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness