28. 2. 2014 – 14.00

OFF srbske karikature in krimske realnosti

Audio file

Skupina proruskih obroženih mož je zavzela dve letališči na krimskem polotoku. Oboroženi možje, ki jih je aktualni minister za notranje zadeve Arsen Borysovič Avakov identificiral kot Kozake in naj ne bi bili del moskovskih uradnih obrambnih sil, so vkorakali v glavno letališče v mestu Simferopol. Medtem naj bi vojaško letališče moskovske črnomorske mornarice v Sevastopolu zavzele ruske pomorske sile. V prvem primeru naj bi šlo za enake proruske skupine ljudi, ki so v zadnjih dnevih zavzele vladne stavbe na omenjenem polotoku. Medtem je krimski avtonomni parlament določil datum za referendum o večji avtonomiji regije. Potekal bo 25. maja, na isti dan kot predčasne predsedniške volitve.

Ciprski parlament je zavrnil privatizacijski načrt, ki ga je zahtevala Trojka. Petindvajset zakonodajalcev ga je podprlo, isto število zakonodajalcev ga je zavrnilo, medtem ko jih je bilo pet odsotnih, kar je po parlamentarnih predpisih preprečilo sprejetje zahteve. Pred tem je več sto delavcev protestiralo pred parlamentom proti privatizaciji korporacij. Med zahteve, ki se jim je Ciper zavezal, spadajo privatizacija treh glavnih javno storitvenih korporacij -  telekomunikacijsko, elektrodistributersko podjetje in pristanišča.  Vaja bo ponovljena prihodnji teden. Brez parlamentarne podpore privatizaciji, Ciper namreč ne bo deležen četrte tranše pomoči.

Stranka deželne vlade v severnozahodni pakistanski pokrajini Khyber Pakhtunkhwa se je odločila končati več kot tri mesečno blokado oskrbovalne poti Nata do Afganistana, ki jo je uvedla zaradi neprestanih ameriških napadov brezpilotnih letal. Tehreek-e-Insaf, stranka pod vodstvom nedavnega kriketaša Imrana Khana, je kot protest proti ameriškim napadom na obrožene skupine ob afganistanski meji blokirala poti, ki služijo za tranzit potrebščin Natove vojske in počasnemu umiku ameriške vojske iz Afganistana. Oviro so pred več kot tremi meseci postavili zaradi novembrskega uboja voditelja pakistanskih Talibanov Hakimullaha Mehsuda, za katerega je bila odgovorna ameriška vojska. Ubit je bil prav takrat, ko so potekale priprave na mirovniška pogajanja med pakistansko vlado in talibani, kar je dodatno razjezilo vlado in prebivalce Pakistana. Kljub temu je pakistanska vlada v preteklosti podprla nekatere napade brezpilotnih letal. Khanova stranka se je odločila končati blokado po Obamovi obljubljeni spremebi politike brezpilotnih letal, ki ustavlja vse sedanje napade in opravičilu Amerike.

Več kot dvesto afriških migrantov je vdrlo skozi triplastno ograjo v Melilli, ki spada pod špansko severnoafriško ozemlje. Španski vladni organ je podal izjavo, da se je vdor začel mirno s prepevanjem veselih pesmi, nadaljeval pa z metanjem različnih predmetov, ki so - prav tako po njegovih besedah - popraskali po nogi enega izmed španskih policajev, drugega pa po lasišču.

Melilljski imigracijski center, ki ima prostora za štiristo osemdeset ljudi je prenapoljnjen, saj je v njem več kot tisoč ljudi. Šestnajstega februarja je vsaj štirinajst migrantov utonilo v maroških vodah, medtem ko so hoteli priti v Ceuto, drugo špansko eksklavo v severni Afriki. V tem incidentu so organizacije kot je Human Rights Watch obtožile španske varnostne sile, da so streljale z gumjastimi naboji. Špansko ministrstvo je zanikalo, da je streljanje vplivalo na omenjene utopitve, a so prepovedale svojim mejnim stražam uporabo gumjastih nabojev v bodoče. Kljub temu so španske oblasti postavile bodečo žico na ograje in postale deležne novih kritik številnih skupin za človekove pravice.

Iz afriške Liberije pa se javlja apr-ovka Anuša. Kaj je trenutna preokupacija oblasti in s čem se sooča prebivalstvo?

Izjava se najaja v posnetku oddaje

V Srbijo. Tam so se zainteresirani posamezniki združili v Društvo za legalizacijo marihuane v zdravstvene namene, za cilj pa so si zastavili hitro uvrstitev rastline v nabor zdravil, ki jih je moč dobiti v lekarni, želijo pa si tudi, da bi posamezniki z zdravstvenimi problemi, kjer je konoplja učinkovita lahko sami gojili rastlino. Ministrica za zdravje v odhajanju Slavica Đukić Dejanović je iniciativo pozdravila, a dodala, da bo proces dolgotrajen, saj je potrebno pred uvrstitvijo rastline med zdravilne opraviti še pred-klinične in klinične raziskave. Pobudniki menijo, da bi prekvalifikacija konoplje lahko bila izvedena med procesom harmonizacije srbskega pravnega reda z evropskim. V Uniji namreč 15 držav že omogoča uporabo konoplje oziroma njenih aktivnih učinkovin v zdravstvene namene.

Karikature naslovljene „Do izbora par putića“ Jovana Prokopljevića pa ne bodo razstavljene v galeriji Ikar kluba vojaške aviacije v Beogradu. Priznanemu karikaturistu ni bilo razloženo zakaj je razstava odpovedana, saj karikatur galeristi še niso videli, ugiba pa, da jih je zmotila karikatura na vabilu za razstavo. Na njej je podpredsednik vlade Aleksandar Vučić prikazan kot Don Kihot z zastavo Srbije v roki in premier Ivica Dačić kot Sančo Pansa, oba pa s konjem odhajata proti oddaljenemu horizontu v obliki zastave Evropske unije.

V Sloveniji mineva 22 let od izbrisa dela prebivalstva, vsled še kar nerazrešenega vprašanja pa je potekal Teden izbrisanih. O današnjem dogodku v Trubarjevi hiši literature in drugih dogodkih nam pove več Uršula Lipovec Čebron:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Off sta pripravila vajenec Žiga Podgornik Jakil in Janković

 

Dodaj komentar

Komentiraj