OFF UBOGIH KLIFOV

Aktualno-politična novica
28. 2. 2020 - 15.00
 / OFF

Ustavno sodišče v Nemčiji je razsodilo, da je prepoved nošenja naglavnih rut za odvetnike in pripravnike na sodiščih v skladu z ustavo. Prepoved je izpodbijala študentka prava iz zvezne države Hesse, kjer je nošenje naglavnih rut prepovedano, če posameznik deluje v imenu sodstva ali države. Leta 2017 so v zvezni državi namreč prepovedali vse oblike verskega izražanja na sodiščih. Ustavno sodišče je prepovedi pritrdilo in odločilo, da je ideološka in verska nevtralnost sodišča ter države pomembnejša od verske svobode posameznika. V sodbi je poudarjeno, da se o prepovedi nošenja naglavnih rut lahko odloči vsaka zvezna država sama. Nacionalni zakon državnim uslužbencem sicer prepoveduje kakršno koli zakrivanje obraza, ne prepoveduje pa izrecno nošenja hidžaba, tako da se problem rešuje za vsak primer posebej.

O zaostritvah med Srbijo in Kosovom v Mitrovici
 / 31. 5. 2019
Kosovska vlada bo s petnajstim marcem delno odstranila stoodstotne carine na uvoz dobrin iz Srbije ter Bosne in Hercegovine, je sporočil kosovski predsednik vlade Albin Kurti. Kosovska vlada bo odstranila stoodstotne carine na uvoz surovin, ne pa tudi ostalih dobrin. Kosovo je uvedlo carine leta 2018, ko je Srbija odcepljeni sosednji državi onemogočila vstop v nekatere mednarodne organizacije, kot sta Interpol in Unesco. Takrat je Srbija prekinila dialog s Kosovom, ki ga je vodila Evropska unija, in zagotovila, da se bo vrnila k pogovorom, ko bodo carine odstranjene. EU in Združene države Amerike, ki imajo na Kosovu svoje enote za zagotavljanje miru, so pritiskale na kosovsko vlado, naj carine odstrani, ker se bodo le tako lahko nadaljevala pogajanja o vstopu Kosova v Združene narode. Premier Kurti je napovedal, da bodo do aprila poleg carin na surovine odstranili tudi carine na vse druge produkte, če bo Srbija nehala z nagovarjanjem drugih držav, naj umaknejo priznanje Kosova kot samostojne države.

Italijansko državno tožilstvo je prevzelo nadzor nad sicilijanskimi klifi Scala dei Turchi, ki so ena izmed glavnih znamenitosti v Sredozemlju, in jih do nadaljnjega zaprlo za javnost. Stanje klifov je namreč zaradi množičnih turističnih obiskov vedno slabše. Poleg erozije klifom najbolj grozijo neotesani turisti, ki kradejo plošče laporja, zaradi katerih ima obala svoj značilen videz. Klif je poleg tega predmet lastninskega spora, ki traja že več let. Del obale pripada lokalni upravi, drugi del, ki je turistično bolj obiskan, pa je v zasebni lasti. Klifi Scala dei Turchi so umeščeni med kandidati za Unescov seznam svetovne dediščine. 

Tudi evropske poslance je zajela viralna panika. Zaradi grozovitosti in hitrega širjenja novega koronavirusa v parlamentu Evropske unije resno razmišljajo, da bi prihodnja plenarna zasedanja in sestanki potekali preko telekonferenc.  

Ameriški načrt za končanje izraelsko-palestinskega konflikta
 / 29. 1. 2020
Izrael je odobril gradnjo 1800-tih dodatnih stanovanjskih enot na okupiranem Zahodnem bregu. To je že druga napoved gradnje novih naslebin ta teden, saj je izraelski premier Benjamin Netanjahu že v torek odobril gradnjo 3500-tih novih stanovanjskih enot. Več mednarodnih skupin opozarja, da bo gradnja novih naselbin na predvidenem območju še bolj razdelila palestinska ozemlja Zahodnega brega, kar pomeni, da bo združitev razkosanega ozemlja pod palestinsko državo nemogoča. Vlada Netanjahuja je večkrat obljubljala širitev izraelskih naselbin na okupiranem palestinskem ozemlju in zaradi takih odločitev računa na večjo podporo na splošnih volitvah, ki bodo naslednji teden. To bodo že tretje parlamentarne volitve v Izraelu v enem letu, saj po lanskih aprilskih in septembrskih volitvah niti Netanjahu niti njegov največji tekmec Beni Ganc nista uspela oblikovati večinske koalicije. Na tokratnih volitvah je pričakovati enak rezultat kot na prejšnjih, vendar ima Ganc pri sestavljanju vladne koalicije tokrat zagotovljeno podporo Avigdorja Libermana, predsednika nacionalistične stranke Izrael Beiteinu, ki je v preteklih volitvah igral pomembno vlogo pri določitvi bodočega mandatarja.  

Zakonodajalci v Salvadorju so potrdili sporno zakonodajo, ki določa, kako bo država ukrepala glede reparacij za zločine proti človeštvu v času dvanajstletne državljanske vojne, ki se je končala leta 1992. Spopadali so se levo usmerjeni uporniki in salvadorska vlada, ki so jo podpirale Združene države Amerike. Vladne vojaške enote so takrat namerno ustrahovale in napadale civilno prebivalstvo.  Podoben zakon so sprejeli kmalu po koncu vojne, vendar je ustavno sodišče Salvadorja leta 2016 odločilo, da ni v skladu z ustavo. Tudi tokrat zagovorniki človekovih pravic in žrtve vojnih zločinov trdijo, da je zakon zgolj krinka za pomilostitev zločincev, in opozarjajo na kršitev mednarodnih norm o sojenju zaradi zločinom proti človeštvu. Zakon med drugim predvideva ustanovitev nacionalnega odbora za reparacije, pripravo registra vojnih žrtev in vključitev tematike državljanske vojne v šolske učne načrte. 

Spopadi na severozahodu Sirije se stopnjujejo
 / 21. 2. 2020
V Bruslju so se na poziv Turčije zbrali ambasadorji zveze Nato, da bi se posvetovali glede dogajanja v Siriji. Turčija se je ob pozivu sklicevala na 4. člen Washingtonske pogodbe, ki določa, da lahko vsaka članica prosi za posvet, če meni, da sta ogroženi njena ozemeljska neodvisnost in varnost. Turčija namreč trdi, da sta zaradi letalskih napadov sirske vojske v sirski pokrajini Idlib, v katerih je umrlo 33 turških vojakov, ogroženi njena ozemeljska neodvisnost in varnost. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je zračne napade Sirije obsodil in dodal, da ima Turčija podporo Nata, hkrati pa je pozval k spoštovanju premirja, ki sta ga leta 2018 sklenili Turčija in Rusija, ki podpira sirsko vlado. Takrat sta se državi dogovorili o vzpostavitvi dvanajstih opazovalnih točk turške vojske in deeskalacijskih con v Idlibu. 

Danes se bo v znak nasprotovanja novooblikovani koaliciji ob petih odvil protest proti koaliciji sovraštva. Protestniki bodo pohod začeli pred sedežem SMC na Beethovnovi, od koder se bodo pomikali proti rezidenci DeSUS-a. Več o tako imenovani koaliciji sovraštva v Kultivatorju ob petih. 

Off je pripravila vajenka Ajda.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness