OFF uršulinkam

Aktualno-politična novica
ursulinke
25. 10. 2023 - 15.00
 / OFF

Obleganje okupirane Gaze in kontekst Hamasove operacije
 / 13. 10. 2023

Po vrhu Varnostnega sveta Združenih narodov je izraelski veleposlanik pri Združenih narodih Gilad Erdan za propagandni radio izraelskih okupacijskih sil izjavil, da bo Izrael prenehal izdajati vize uslužbencem Združenih narodov. Povod za to je izjava generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa, da se napad palestinskega Hamasa na Izrael ni zgodil kar iz ničesar, temveč da so Palestinci podvrženi 56-letni zadušljivi okupaciji. Erdan je dejal, da so že zavrnili izdajo vize Martinu Griffithsu, namestniku sekretarja Združenih narodov za humanitarne zadeve. Guterresa, ki je sicer čas trajanja okupacije s 75-ih zreduciral na 56 let, je Erdan na Twitterju pozval k odstopu. Odreagiral je tudi izraelski zunanji minister Eli Koen, ki je odpovedal srečanje z Guterresom.

gaza
Zakaj levičarji obsojajo Hamasovo nasilje
 / 17. 10. 2023

Izraelska okupatorska vojska medtem nadaljuje raketiranje Gaze. Samo včeraj je ubila 704 prebivalcev Gaze, kar je po izjavi uradnega govorca palestinskega ministrstva za zdravstvo Ašrafa Al Kidre največ v enem dnevu, odkar je Izrael pred dobrima dvema tednoma začel z bombardiranjem Gaze. Po besedah Kidre bodo generatorji energije v bolnišnicah zaradi pomanjkanja goriva prenehali delovati v naslednjih 24-ih urah. Uvoz goriva v Gazo blokira Izrael. Poleg tega Izrael raketira Zahodni breg in južno Sirijo. Na območju Dženina na Zahodnem bregu so ponoči ubili tri Palestince, v raketiranju domnevno vojaških ciljev v južni Siriji pa osem ljudi. Od 7. oktobra, ko je Hamas vdrl na ozemlje pod izraelskim nadzorom, so samo na Zahodnem bregu umrli 103 Palestinci. 

Na Kitajskem se je stalni odbor ljudskega kongresa, najvišji zakonodajni organ v državi, odločil z mesta obrambnega ministra razrešiti Lija Šangfuja. Odvzel mu je tudi funkcijo državnega svetnika, ki je od ministrske višja. Predsedniški ukaz o razrešitvi je kitajski predsednik in generalni sekretar komunistične stranke Ši Džinping že podpisal. Li je postal obrambni minister z najkrajšim stažem v zgodovini Ljudske republike Kitajske, saj je funkcijo prevzel marca, v javnosti pa ni nastopal od avgusta. Po neuradnih informacijah Reutersa in Financial Timesa Lija in osem njegovih nekdanjih sodelavcev preiskuje vojaška inšpekcija. Preiskuje nabave vojaške opreme med letoma 2017 in 2022, ko je enoto za nabavo in razvoj vojaške opreme vodil Li. Leta 2018 so proti Liju in njegovi enoti sankcije uvedli na ameriškem zunanjem ministrstvu. Razlog: nakup desetih lovskih letal Suhoj 35 in opreme za protiletalski sistem S-400 od Rusije. Sankcij, ki Lijevi nekdanji enoti prepovedujejo izvoz v ZDA in sodelovanje v ameriškem finančnem sistemu, Američani še zmeraj niso odpravili. Poleg Lija je mesto med petimi državnimi svetniki izgubil julija odstavljeni zunanji minister Čin Gang.

o ponovni izvolitvi Daniela Ortege
 / 11. 11. 2016

Oblasti v Nikaragvi so prepovedale delovanje lokalnega frančiškanskega reda in 16 nevladnih organizacij, od katerih je večina povezana s katoliško cerkvijo. Kot uradni razlog za prepoved vlada Daniela Ortege navaja nezmožnost prikaza virov financiranja in donacij. Poleg tega so prejšnji teden v Nikaragvi pridržali 12 frančiškanskih duhovnikov, kritičnih do predsednika Ortege, bivšega gverilca, ki je na oblast prvič prišel z državnim udarom leta 1979 in se leta 2007 po 17-ih letih vrnil na mesto predsednika. Odnosi med Nikaragvo, katere polovico prebivalstva predstavljajo katoliki, in Vatikanom, so se močno poslabšali med protesti leta 2018, ko je v spopadih med opozicijo in podporniki oblasti umrlo 300 ljudi. Od protestov leta 2018 so oblasti prepovedale več kot tri tisoč društev, nevladnih organizacij in sindikatov, številne politične nasprotnike Ortege so zaprli. V prvi polovici letošnjega leta so 222 političnih zapornikov iz Nikaragve deportirali v Združene države Amerike, poleg tega so jim odvzeli tudi državljanstvo.

Odstop ministra Brežana ter ministric Šinko in Ajanović Hovnik
 / 6. 10. 2023

Urška Klakočar Zupančič ostaja predsednica Državnega zbora. Portal N1 je poročal, da naj bi predsednik vlade in stranke Gibanje Svoboda Robert Golob Urško Klakočar Zupančič minuli četrtek pozval k odstopu. Premier je poročanje portala, pri katerem so se sklicevali na anonimne vire iz Svobode, demantiral z izjavo, da na včerajšnji seji stranke o tem sploh ni bilo govora. Je pa Klakočar Zupančič, navajajoč preobremenjenost, odstopila kot podpredsednica stranke. Preobremenjenost je umestila v kategorijo »osebnih razlogov«, ne političnih odločitev. Izpraznjeno mesto bo zdaj zasedla poslanka Sara Žibrat. Na svetu stranke so soglasno odločili, da iz stranke izključijo poslanko Mojco Šetinc Pašek ter svetovalca v kabinetu Klakočar Zupančič Roberta Pavšiča, ki je v stranko prišel kot del paketa Liste Marjana Šarca. Zakaj?

Izjava

Po Golobovih besedah so ugotovili, da o stranki kroži veliko zlonamernih dezinformacij, ki se ne skladajo z realnostjo. Šetinc Pašek se je na izključitev iz stranke odzvala za spletni portal RTV Slovenija, citiramo: »Po svetu stranke so me klicali posamezni člani sveta in mi razlagali, češ da naj bi bili razlogi za mojo izključitev pravzaprav neko uhajanje informacij novinarjem, kar smatram za klevete, laži in obrekovanja, ki jih je zbrala generalna sekretarka Vesna Vuković«. Danes je Šetinc Pašek nadaljevala v nogometni maniri, češ da včerajšnjega dogajanja ne razume, kot da je dobila »rdeč karton«. »Očitno pa nekdo poslansko skupino dojema zgolj kot nogometno ekipo,« je dejala. Po njenih besedah je včeraj začela prejemati vabila v stranko Socialnih demokratov in Levico, po prespani noči pa se je odločila, da zaenkrat ostaja poslanka Svobode.

Dnevni center, ki brezdomnim osebam vsakodnevno nudi hrano, oblačila in higieno, mora zapustiti prostore v podhodu pri Kongresnem trgu. Prostore je od reda uršulink 17 let brezplačno najemalo Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, ki je upravljalo z dnevnim centrom in nudilo zatočišče za sedem brezdomnih. Uršulinske redovnice so se odločile, da ne bodo podaljšale pogodbe z društvom, ki mora prostore zapustiti. Ker je rok za izselitev že potekel, dnevni center pa še obratuje, uršulinke društvo tudi tožijo. Provincialna predstojnica uršulink, sestra Anka Kogelnik, sprejete odločitve za katoliški tednik Družina ni želela komentirati. Kot nam je pojasnila Janja Završnik, prostovoljka društva, razlogov za izselitev uršulinke niso predstavile niti društvu samemu. Završnik pojasnjuje, da so ob iskanju nadomestnih prostorov na ljubljanski mestni občini naleteli na gluha ušesa.

Izjava

Na občini sporočajo, da bo za brezdomne poskrbljeno z gradnjo novega zavetišča na Poljanski cesti, ki bo nadomestilo obstoječe prostore. Završnik pravi, da nov center zaradi pomanjkanja prostorov ne more nadomestiti programa, ki ga izvajajo v društvu.

Izjava

Pred dobro uro se je pred vladnimi prostori začel protest Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, krajše Sviz, proti vladnim predlogom za odpravo plačnih nesorazmerij. V Svizu so mnenja, da najnovejši vladni predlog za odpravo plačnih nesorazmerij teh v resnici ne odpravlja, ampak jih zgolj prenaša v nov plačni sistem. Za zaposlene v vzgoji in izobraževanju ter kulturi pa nesorazmerja celo povečuje. Nasprotujejo tudi zamrznitvi usklajevanja vrednosti plačnih razredov do leta 2028 in odpravi strokovnih nazivov v izobraževanju in kulturi.

Vir fotografije: facebook, Uršulinke

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.