1. 7. 2014 – 15.00

OFF utrjevanja moči

Audio file

Izraelska vojska je odkrila trupla treh prebivalcev nezakonitega naselja Kfar Etzion, ležečega na okupiranem ozemlju, izginulih pred 18 dnevi. Od začetka iskalne operacije, imenovane Bratov varuh, je bilo aretiranih 400 ljudi, več tisoč palestinskih domov je bilo preiskanih, nekaj je bilo povsem uničenih. Le nekaj ur po odkritju je vojska z zračnimi napadi bombardirala 34 tarč v Gazi, sama zatrjuje, da kot povračilni ukrep izstreljenim raketam iz Gaze. Po izrednem srečanju izraelskega vrha, ki je sledil odkritju ubitih najstnikov, je namestnik zunanjega ministra Tzachi Hanegbi izjavil, navajamo: »Ne vem, koliko Hamasovih voditeljev bo preživelo noč«, konec navedka. Spomnimo, izraelska vlada za umore bremeni Hamas, navkljub obljubam, da bo postregla z dokazi, pa javnosti ti še niso bili predočeni.

Dogovor o prekinitvi ognja med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti se je včeraj iztekel, le nekaj ur kasneje pa je predsednik države Petro Porošenko napovedal, navajamo: »Napadli in osvobodili bomo naše ozemlje. Odločitev, da ne nadaljujemo s prekinitvijo ognja, je naš odgovor teroristom«, konec navedka. Štiričlanski pogovori med Francijo, Rusijo, Nemčijo in Porošenkom včeraj tako niso obrodili sadov, marsikdo pa tudi dvomi v uspešnost vojaške akcije, saj doslej ukrajinske sile niso uspele prevzeti kontrole nad mestom Slovjansk in tremi mejnimi prehodi z Rusijo. V konfliktu je doslej umrlo približno 400 ljudi.

V širšo domovino. Evropski parlament bo še naprej vodil nesojeni kandidat za evropskega komisarja, Martin Schulz, za katerega je glasovalo 409 od 751 poslancev na prvem sklicu novoizvoljenih parlamentarcev. V nagovoru je Schulz, v oziru do izbora predsedujočega evropski komisiji, vzneseno izjavil, navajamo: »V Evropski uniji ni hiarhije (…), mi smo vzvod demokratične legitimnosti«.

Grčija je predala vajeti predsednikovanja Evropski uniji Italiji. Ta bo Unijo vodila naslednjih šest mesecev, ob prevzemu pa je bila tudi obdarovana. Komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström je državi dodelila 4 milijone evrov pomoči zavoljo nastanitve beguncev na italijanskem ozemlju. Malmström je še dodala: »Trudimo se in iščemo še druge poti za še znatnejšo pomoč«.

Članice Evropske unije so v večji meri nenaklonjene vzpostavitvi mandata javnega tožilca na nivoju celotne Unije, kot ga je predlagala Evropska komisija. Nizozemska se je izpostavila kot glavna nasprotnica namere, vlada pa je celo imenovala odposlanca, poslanca liberalne stranke Arda van der Steura, za novačenje podpore širom širše domovine. Čemu nasprotujejo tovrstenmu mandatu več van der Steur:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Kakšne pristojnosti naj bi imel javni tožilec na nivoju Unije po mnenju Nizozemske:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Tudi v Makedoniji si vlada Nikole Gruevskega želi drugačnega pravnega reda. Sicer takšnega, ki nebi spremenil ničesar, le utrdil bi tradicionalne vrednote v ustavi in še nadalje zanikal obstoj ljubezni med ljudmi istega spola. Skratka, v ustavo bi uvedli pravilo, da je zakonska zveza mogoče le med žensko in moškim. Več David Micković iz skopske pravne fakultete:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Staroselsko ljudstvo Ače, živeče na vzhodu Paragvaja, je v Argentini podalo tožbo proti Paragvaju zaradi genocida, ki je potekal v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja.  Več o genocidu in razlogih zanj, Jonathan Mazower iz organizacije Survival International:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Ljudstvo Ače se je odločilo, da tožbo poda v Argentini. Zakaj v Argentini in ne Paragvaju, kjer se je genocid izvajal?

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Kakšni usodi je ljudstvo prepuščeno danes?

Izjava je dostopna v posnetku oddaje 

Davi je v Premogovniku Velenje 300 delavcev pričelo s spontano stavko, pogajanja z vodstvom pa še niso obrodila sadov. Glavni vzrok za stavko je neizplačilo regresa, vendar rudarji ne pristajajo tudi na desetodstotno znižanje plač in odvzem treh dni dopusta. Sindikat premogovnika ne vodi stavke vsled pravnih formalnosti. Komentira sindikalist Ferdinand Žerak:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

 

 

 

 

 

Dodaj komentar

Komentiraj