Off volilnih rezultatov

Aktualno-politična novica
31. 3. 2014 - 14.00
 / OFF

V Turčiji so zaključili štetje glasov lokalnih volitev. Sodeč po preštetih glasovnicah je največji delež podpore dobila trenutna vladajoča stranka Za pravico in razvoj premierja Recepa Tayyipa Erdogana. Stranka je dobila 47 procentov vseh glasov, kar je njen najboljši rezultat doslej. Po besedah predsednika vlade Erdogana je to dokaz, da ljudje ne podpirajo nemoralne in brezciljne politike opozicije. Med volitvami je prišlo do mnogih nepravilnosti. Mediji poročajo o namernih redukcijah elektrike v določenih predelih države, vojaškem nadzorovanju volišč, prav tako so bile na dan volitev hekersko napadene spletne protivladne strani, na nekaterih voliščih pa je bil onemogočen dostop neodvisnim mednarodnim opazovalcem. Slednji skupaj z opozicijo zato že opozarjajo, da je bil rezultat dosežen s prevaro in manipulacijo.

 

V Franciji so lokalne volitve tudi postregle s številnimi spremebami. Presenetljivo dober rezultat je dosegla skrajno desničarsko usmerjena stranka Nacionalna fronta, ki je zmagala v enajstih manjših francoskih mestih. Vladajoči socialisti so bili pričakovano največji poraženci volitev, so pa uspeli ohraniti svoje župansko mesto v Parizu, ki ga bo prvič v zgodovini tega mesta vodila županja, Anne Hildago. Medtem ko Francois Hollande že napoveduje spremembe v vladnih vrstah, pa desnica, Unija za ljudsko gibanje, s 46-odstotno podporo slavi.

 

Volitve so se zaključile tudi na Slovaškem. Uradni rezultati drugega kroga njihovih predsedniških volitev so za mnoge veliko presenečenje, saj je politični novinec Andrej Kiska z veliko prednostjo ugnal svojega protikandidata, trenutnega predsednika vlade Roberta Ficka. Po preštetih glasovih je Kiska uspel prepričati šestdeset odstotkov Slovakov. Uspeh tega političnega začetnika gre pripisati predvsem njegovi politični neobremenjenosti, podjetniškemu uspehu in človekoljubni dejavnosti. Slovaki so se za izbiro političnega neznanca odločili tudi zaradi bojazni prevelike koncentracije moči Kiskovega nasprotnika Roberta Ficka in njegove levo usmerjene stranke Smer. Prav tako gre razlog za presenetljiv rezultat volitev iskati v popolni odpovedi slovaške politične desnice, ki jo zadnje čase pretresajo številne korupcijske afere. Novi predsednik Slovaške Andrej Kisko bo zaprisegel petnajstega junija.

 

Prihajajočih volitev pa se optimistično veselijo v Afganistanu. Država, ki jo je v preteklih letih popolnoma razdejala vojna vihra, bo petega aprila izbirala svojega bodočega predsednika. Tokratne volitve predstavljajo prelomnico za afganistansko demokracijo, saj se po trinajstih letih z oblasti umika trenutni predsednik Hamid Karzaj. Afganistanci so na volitve pripravljeni, večina napoveduje, da bo kljub grožnjam talibanskih skrajnežev oddala svoj glas na prihajajočih volitvah. Od bodočega predsednika afganistansko ljudstvo najbolj pričakuje izboljšanje varnostnih razmer v državi.

 

Več kot 4000 protestnikov se je zbralo v Barceloni pod geslom 'Desobediencia 2014'. Ta poziv k državljanski nepokorščini je potekal v sklopu nasprotovanja varčevalnim ukrepom s strani španske vlade. V manjši obliki se je protest zgodil tudi v Madridu, kjer je bilo s strani policije napadenih sedem novinarjev, ki so hoteli dokumentirati nasilno aretacijo po koncu protestov. Španska policija ima o protestih tega vikenda povedati le to, da so bili ilegalni, saj organizatorji oblasti niso obvestili o svojih namenih.

 

Policija je bila delavna tudi v Riu de Janeiru, kjer se je 1400 policistov in marincev odpravilo v slume, ki ležijo v bližini mednarodnega letališča. Gre za najnovejše dejanje znotraj poskusa zagotovitve varnosti pred letošnjim svetovnim nogometnim prvenstvom. Policija naj bi iz teh najrevnejših predelov Brazilije pregnala oborožene tolpe, ki nadzorujejo trgovino z drogami in slume vodijo že desetletja. Vsem znan problem, torej, a do sedanjih priprav na prvenstvo kljub pozivom številnih prebivalcev ni imela prioritetne pozicije. Tako imenovani program pacifikacije predvideva stalno prisotnost oboroženih sil, saj v Riu med drugim potekajo tudi priprave na poletne olimpijske igre 2016. Na mestih, kjer so te policijske baze že postavljene, že prihaja do spopadov s strani tolp, ki z vsako novo bazo izgubijo del teritorija za prodajo.

 

Kitajski predsednik Xi Jinping se je v sklopu svojega evropskega obiska danes oglasil v Bruslju. V odziv na ta dogodek je bil pred evropskim parlamentom organiziran protest tibetanske skupnosti, ki so se mu pridružili tudi ujgurski in drugi aktivisti. Že vnaprej je kitajska delegacija belgijske organe nadzora obvestila, naj poskrbijo za to, da bodo protesti skriti pred očmi predsednika. Poleg tega je bila naročena odstranitev plakatov, ki oglašujejo nastop kitajske plesne skupine. Razlog za to dejanje in opis drugih taktik, ki se jih poslužujejo kitajski predstavniki, poda Vincent Metten iz organizacije Mednarodna kampanja za Tibet.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

V sodelovanju z Združenimi narodi v Mjanmaru prvič po tridesetih letih poteka popis prebivalstva. Zaradi izolacije države iz časov vojaške oblasti število prebivalstva v tej večinsko budistični državi ni znano. Ocene temeljijo na popisu iz leta 1983, ki pa naj bi izpustil vse manjšine. Ravno manjšinska problematika je razlog za kritike trenutnega popisa, saj se državljani ne morejo identificirati kot Rohingya, pripadniki dolgo preganjane muslimanske manjšine. Preostane jim le identifikacija pod kategorijo »drugi«.

 

Po številnih protestih, ki so pretresali Bangkok v zadnjih mesecih, je tajsko premierko Yingluck Shinawatra danes doletel še bolj institucionaliziran preizkus na sodišču. Obtožbe se nanašajo na malomarnost pri njenem delu, in sicer zaradi vladnega programa, ki naj bi uravnaval pridelavo in prodajo riža. Shema je bila pomemben dejavnik v zagotavljanju podpore kmetov na volitvah 2011, na katerih je Shinawatra zmagala. Program se je izkazal ne le za neučinkovitega, ampak tudi škodljivega, in stotine kmetov za svoj doprinos ni bilo plačanih. Nacionalna protikorupcijska komisija lahko primer preda tudi v senat, ki bi v tem primeru odločal o možnosti razrešitve premierke.

 

V Novem mestu je potekala okrogla miza na temo diskriminacije romskih otrok v slovenskih šolah. S podpredsednico Zveze Romov za Dolenjsko Lilijano Tudija smo govorili o odnosu med otroki romskega in neromskega porekla, ter neuspehu prilagojenih programov.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

OFF sta pripravila Zala in vajenec Kovač.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.