1. 12. 2017 – 15.00

OFF z uniformami

Audio file

Novi predsednik Zimbabveja Emmerson Mnangagwa je najavil nov kabinet ministrov, sestavljen iz vojaških obrazov. Mnangagwa, bivši podpremier, ki ga je v začetku novembra odstavil takratni predsednik Robert Mugabe, je prevzel mesto predsednika prejšnji teden po seriji protestov in vojaškem posredovanju, ki so končala 37 letno vladavino Mugabeja. Mnganagwa je za zunanjega ministra imenoval majorgenerala Sibusisa Moya, ki je 15. novembra na nacionalni televiziji najavil vojaško posredovanje. Za ministra za kmetijstvo je imenoval generalpodpolkovnika Perranca Shirija. Ta je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja vodil severnokorejsko izurjeno elitno brigado, ki je sodelovala pri masakrih Gukurahundi pod Mugabejem. Mnangagwa je bil takrat na mestu vodje državne varnosti. Kabinet ne vključuje predstavnikov opozicije.

Podsekretar za humanitarne zadeve Združenih narodov Mark Lowcock je pozval Saudovo Arabijo k popolnemu umiku blokade Jemna zaradi nevarnosti humanitarne katastrofe. Saudova Arabija je blokado uvoza v Jemen vzpostavila pred slabim mesecem dni po raketnem napadu na savdsko prestolnico Rijad z ozemlja Jemna. Prejšnji teden je sicer blokado delno umaknila. V skoraj 28-milijonski državi, kjer je okoli 90 odstotkov dobrin uvoženih, je blokada uvoza vode in hrane zaostrila lakoto, ki je zajela tretjino prebivalstva. Približno polovica prebivalcev Jemna je podhranjenih, dve tretjini pa jih je odvisnih od tuje pomoči. Saudova Arabija se v Jemnu s podporo Združenih držav Amerike bori proti hutijskim upornikom. Lowcock sicer na novinarsko vprašanje ni želel odgovoriti, da Saudova Arabija z blokado Jemna krši mednarodno pravo. Njegov predhodnik na isti funkciji Jan Egeland pa je blokado označil za kolektivno kaznovanje, ki je po mednarodnem pravu prepovedano.

Ministri držav članic Organizacije proizvajalk nafte, krajše OPEC, so dosegli dogovor o podaljšanju omejitev črpanja in predelave nafte, ki bo veljal do konca leta 2018. Na tokratnem zasedanju sta se dogovoru zavezali še Libija in Nigerija, ki se ga do sedaj nista držala. Svojo proizvodnjo bo Nigerija omejila na 1,8 milijona sodčkov dnevno, Libija pa na okrogel milijonček. Dogovor o omejevanju črpanja nafte sega v konec lanskega leta in predvideva skupno odtegovanje 1,8 milijona naftnih sodčkov s trga dnevno. Prav tako želijo izvoznice nafte zmanjšati svetovne zaloge črnega zlata na povprečje zadnjih petih let. Ukrepi so pripomogli k dvigu cene sodčka na 63 dolarjev, kar je najvišje v zadnjih dveh letih, a še vedno le dobra polovica cene izpred treh let.

Severnoatlantsko zavezništvo utegne podaljšati svojo mejo z Rusijo. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je namreč napovedal, da bosta v Ukrajini v bližnji prihodnosti organizirana referenduma o pridružitvi Evropski uniji in zvezi NATO. Podpora pridružitvi Natu je v Ukrajini močno narasla po ruski aneksiji polotoka Krim, a se po trenutnih rezultatih javnomnenjskih anket giblje malce pod 45%. Višja pa je podpora za priključitev Evropski uniji. Ukrajina je sicer pridružitveni sporazum z Evropsko unijo podpisala že septembra.

V sosednji Slovaški pa tamkajšnje ministrstvo za zunanje in evropske zadeve začenja s kampanjo za dvig ozaveščenosti o pomembnosti slovaškega članstva v zvezi NATO in Evropski uniji. Po izjavi sekretarja ministrstva je cilj kampanje posredovanje mnenja, da za zaščito države ni boljše alternative, kot je članstvo v Natu. Kratki filmčki, pripravljeni v okviru kampanje, bodo po mnenju ministrstva popravljali škodo, ki jo na Slovaškem povzročajo teorije zarote in druge dezinformacijske kampanje, usmerjene proti Zahodu.

Evropska komisija je podala predčasno mnenje v preiskavi o kršenju protimonopolne zakonodaje belgijskega proizvajalca pira Anheuser-Busch InBev Sa, krajše AB InBev. Največji svetovni proizvajalec piva je po mnenju komisarke za konkurenčnost Margarethe Vestager zlorabljal svoj močno prevladujoči položaj na belgijskem trgu. Načrtno naj bi spremenil embalažo svojih znamk Jupiler in Leffer, ki ju izdeluje na Nizozemskem in v Franciji, s katere je odstranil večjezična besedila, da ne bi bili primerni za prodajo v Belgiji. S tem je v Belgijo onemogočil uvoz cenejših piv. Z omejevanjem prodaje svojih piv nizozemskim trgovcem na debelo pa je preprečeval izvoz teh cenejših znamk v Belgijo. Evropska komisija je protimonopolno preiskavo proti belgijskemu proizvajalcu uvedla junija lani na podlagi pritožb potrošnikov o visoki ceni živil in pijač na belgijskem trgu. Cena ustekleničenega domačega piva v Belgiji v trgovinah znaša okrog 1.5 evra.

Sindikat SVIZ je napovedal stavko, Visokošolski sindikat pa se od nje omejuje in napoveduje svojo. Vlada in sindikati javnega sektorja so se v zadnjih mesecih redno dobivali, a je včeraj nastopil razkol na sindikalni strani. Strokovni odbor  Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije se je včeraj preimenoval v stavkovni odbor. Če bo stavko izglasovalo tudi članstvo, se bo stavka pričela 14. februarja prihodnje leto. Včeraj je SVIZ namreč posredoval zahteve vladi, ki vključujejo zvišanje osnovnih plač učiteljev ter drugih delavcev v izobraževanju. Pogajalska skupina, katere del je tudi Visokošolski sindikat, pa se s predlogom SVIZ-a ne strinja. Očita mu namreč, da ne predvideva dviga plač vseh delavcev v visokošolskem izobraževanju, temveč le nekaterih. Zato napovedujejo svojo stavko. Zavzemajo se za ohranitev razmerij med poklicnimi skupinami in za enotno nastopanje sindikatov.

Pojasni Marko Marinčič iz Visokošolskega sindikata.

Marinčič našteje nadaljnje korake sindikata.

Off so pripravili vajenca Matej in Petra ter Lio.

 

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.