3. 12. 2015 – 15.00

OFF ZAPRTIH DŽAMIJ

Audio file

Eduardo Cunha, predsednik spodnjega doma brazilskega parlamenta, je včeraj sprožil ustavno obtožbo zoper predsednico države Dilmo Rousseff. Povod za to je peticija odvetnikov, ki predsednico obtožuje  nezakonite porabe javnih sredstev. Ustavna obtožba mora prestati kompleksen postopek v parlamentu, o končni usodi pa bo odločal senat z dvotretjinsko večino. Dilma Rousseff se sooča z rekordno nizko priljubljenostjo zaradi korupcijskih škandalov njene vladajoče Delavske stranke, Brazilija pa medtem tone v vedno globjo gospodarsko recesijo.  Nekateri obtožbo označujejo kot maščevanje Cunhasa, saj so člani stranke predsednice Rousseff zaradi obtožb o korupciji pred kratkim podprli njegovo odstavitev, sam pa pravi, da njegova odločitev o obtožbi ne temelji na osebnih razlogih.

 

Velika Britanija je po vroči razpravi v spodnjem domu sprejela odločitev, da bodo podvojili napade Islamsko državo v Siriji. Odločitev britanskega parlamenta sta pozdravila britanski premier Cameron in ameriški predsednik Obama, dejanje pa močno obsoja civilna družba. Po napovedi parlamentarne razprave in glasovanja se je aktivirala civilnodružbena skupina Stop the War Coalition, ki je na ulice zvabila okoli 6000 protestnikov. Skupina je poskušala z direktnim lobiranjem pri nekaterih poslancih, vendar je bilo novačenje neuspešno.  Aktivisti opozarjajo na dejstvo, da so napadi na dele Sirije nelegitimni in ne izražajo volje ljudstva. O nadaljnih korakih, Dennis O’Malley iz koalicije Stop the War.

Izjava

Več pa v OFF sajdu ob 17ih.

 

Francija bo v prihajajočih mesecih zaprla do 160 džamij. Šlo naj bi za džamije, ki delujejo brez ustreznih dovoljenj, širijo sovražni govor ter s tem radikalizirajo francoske muslimane. Oblasti so že včeraj zaprle tri džamije, v katerih so našli “džihadistične” dokumente. Yasser Louati iz Kolektiva proti islamofobiji v Franciji o razumevanju radikalnosti.

Izjava

To je sicer le zadnja poteza francoske vlade v okviru izrednih razmer, ki so bile razglašene po novembrskih terorističnih napadih v Parizu. V tem času je policija izvedla kar 2.235 hišnih preiskav, aretirala 232 ljudi in zasegla 334 kosov orožja. O kontekstu, Louati.

Izjava

 

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju  v Bruslju sprejel resolucijo, v kateri se je zavzel za vzpostavitev mehanizma agencije EU za nadzor zunanje meje - Frontex za obdelavo pritožb o kršitvah pravic beguncev. Resolucijo so sprejeli na podlagi priporočila evropskega varuha človekovih pravic, da naj pri opravljanju nalog vzpostavijo mehanizem, ki bo postal prvostopenjski pritožbeni organ agencije. Frontex sicer ni pristojen za uvedbo disciplinskih ukrepov zoper osebe, ki niso uslužbenci agencije, in tudi ne more kaznovati držav članic. V primeru pritožb zoper gostujoče uradnike držav članic Evropski parlament priporoča, da pritožbe posredujejo nacionalnemu organu.

 

Na Danskem danes poteka referendum o izvzetju pravic, ki ga že dva desetletja država uživa na področju pravosodja in notranjih zadev v EU. Do sedaj  je bila izvzeta iz določene zakonodaje EU, med drugim tudi iz skupne begunske in azilske politike. Obstoječo ureditev bi po novem zamenjal sistem, po katerem bodo lahko o morebitnem izvzetju odločali od primera do primera, podobno kot v Veliki Britaniji in na Irskem. V primeru izvzetja trenutnega režima bo Danska pristopila k že obstoječim zakonodajnim aktom EU, med drugim tudi k tesnejšemu policijskemu sodelovanju proti terorizmu. Če se volilci ne bodo odločili za izvzetje trenutnih pravic, ki jih imajo, bodo izključeni iz sodelovaja v evropskem policijskem uradu - Europol, ki bo prihodnje leto oblikovan v nadnacionalno agencijo EU.

 

Slab mesec po parlamentarnih volitvah na Hrvaškem se je v Zagrebu prvič sestal novi Sabor. Seja je bila prekinjena po dvajsetih minutah, v obravnavo pa je bil dan le en predlog - imenovanje Roberta Podolnjaka za predsednika Sabora. Le-to je zastopnik MOST-a zavrnil, saj predlog ni dosegel konsenza med strankami. 15 poslancev MOST-a neodvisnih list, ki so ključni za sestavo kakršnekoli vlade, tako še naprej vztraja pri idilični ideji velike koalicije v močno polarizirani Hrvaški. Takšno idejo zavračajo tako v vladajoči levosredinski koaliciji pod vodstvom SDP-ja kot v desno-usmerjeni koaliciji, zbrani okoli HDZ-ja. Sabor se bo naslednjič sestal, ko si bo ena stran zagotovila 76 glasov, potrebnih za parlamentarno večino. Možnost predčasnih volitev ni izključena.

 

Švicarske oblasti so v jutranjih urah, tik pred začetkom zasedanja FIFE, izvedle racijo v hotelu v Zürichu, kjer naj bi se člani izvršnega odbora pogovarjali o potrebnih reformah. Prišlo je do aretacij dveh višjih uradnikov svetovne nogometne organizacije. Po zadnjih informacijah gre za Alfred Hawita iz Hondurasa, ki je predsednik CONCAF-a, nogometne zveze severne in srednje Amerike ter Karibov, in Juana Ángela Napouta, predsednika južnoameriške nogometne zveze. FIFA se v zadnjem času spopada s številnimi korupcijskimi aferami, postopek proti njim pa vodijo ameriški preiskovalni organi.

 

Premier Miro Cerar in široka delegacija iz javne uprave, gospodarstva in izobraževanja so podpisali pismo o nameri sodelovanja z informacijskim gigantom EMC. Danes se namreč zaključuje delovni obisk premiera v Združenih državah Amerike, s katerim je želel izboljšati gospodarsko klimo v na zimo pripravljajoči se Sloveniji. Podjetje EMC se sicer ukvarja z analizo in vizualizacijami podatkov, deležno pa je kritik s strani civilne družbe in nevladnih organizacij, ki se zavzemajo za pravico do zasebnosti na spletu in nasprotujejo družbi nadzora. Nič manj kompromitirana niso niti druga podjetja, ki jih je premier z delegacijo počastil s svojim obiskom. Več o tem lahko izveste v komentarju Cerar na službenem potovanju, ki ga najdete tukaj.



 

OFF so pripravili vajenci Anamarija, Barbara in Antun.

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.