6. 3. 2014 – 14.00

OFF zračnih izstrelkov

Audio file

Zaradi domnevnega sodelovanja v zaroti proti njegovi oblasti je venezuelski predsednik Nicolas Maduro razglasil prekinitev diplomatskih odnosov s Panamo. S to odločitvijo, ki po njegovih besedah odseva varovanje suverenosti države, je Maduro pozdravil zapuščino Huga Chaveza, in sicer na proslavi ob prvi obletnici njegove smrti. Panama se je zamerila s tem, da je na Organizacijo ameriških držav naslovila peticijo, s katero poziva k preiskavi dogajanja v Venezueli, kjer se na ulicah že tedne bijejo podporniki in nasprotniki režima.

Generalni inšpektor ameriške obveščevalne agencije CIA je sprožil preiskavo obtožbe o nadzorovanju kongresnikov, ki so preiskovali zasliševalne taktike obveščevalne agencije. Kongres je sicer že leta 2012 pripravil dokument o skrivnih priporih in mučilnih taktikah agencije v času Bushove administracije, ki se je tudi ujemala z nekaterimi podatki internega pregleda CIE. Kasneje pa je - sodeč po izjavi anonimne priče - bila ta raziskava nadzorovana s strani iste agencije, nad katero se je vršila ta raziskava. Preiskava obtožbe je nadaljevanje spora med organoma, kjer vsak hoče varovati varuha.

Iz Izraela je prišlo sporočilo, da je njihova mornarica prestregla iransko pošiljko, namenjeno v Gazo. V njej naj bi se nahajale rakete, proizvedene v Siriji in namenjene palestinskim gverilam. Zaradi dometa omenjenih raket, ki je med 90 in 100 kilometri, Izrael trdi, da bi v primeru, da bi pošiljka srečno prispela na cilj, močno ogrozila izraelsko varnost. Čas te objave je močno prikladen za izraelskega predsednika vlade, Benjamina Netanyahuja, ki se trenutno nahaja v ZDA in se s predsednikom Barackom Obamo pogaja o sankcijah za Iran zaradi njegovega domnevnega razvijanja jedrskega orožja. Pri akciji naj bi izraelska vojska sodelovala z ZDA, palestinska stranka Hamas pa je novico označila za trapasto šalo.

Sin bivšega libijskega predsednika, Sadi Gadafi, je bil iz Nigra izročen libijskim oblastem v Tripoliju. V sosedni državi se je nahajal od leta 2011, ko je pobegnil v času spopadov in konca oblasti Muamerja Gadafija. Sadi, ki je v Libiji med drugim bil na čelu državne nogometne federacije, je obsojen korupcije in oboroženega zastrahovanja. V nasprotju z njegovim bratom, Saifom al-Islamom, ki je obtožen zločinov proti človečnosti, Sadi ne bo obsojen znotraj Mednarodnega kazenskega sodišča.

Na vzhodu Afganistana je umrlo 5 afganistanskih vojakov, 8 pa jih je bilo ranjenih. Smrt in poškodbe je povzročil zračni napad organizacije NATO na afganistansko vojaško postojanko v vzhodnem delu province Logar, ki naj bi bila nenamerna napaka. Že tako slabo razmerje med Zahodom in Afganistanom se tako vse bolj slabšajo, saj naj bi zunanje vojaške sile praviloma imele podatke o lokaciji te in njej podobnih postojank. Kljub temu, da raziskovanje okoliščin še poteka, je guverner tamkajšnjega okrožja, Khalilullah Kamal, presodil, da je napad zakrivilo brezpilotno letalo. Temu podobni incidenti niso redki v arzenalu zahodnih vojaških dejavnosti, kjer še posebej izstopajo Združene države.

Katar so zapustili ambasadorji Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov in Bahrajna. Šlo naj bi za odziv na ogrožanje varnostne situacije s strani Katarja, in sicer neupoštevanje dogovora, ki so ga zalivske države sprejele lanskega decembra. V skladu z dogovorom naj bi se Katar, kot tudi druge podpisnice, vzdržal vmešavanja v regionalne zadeve, podpore strank, ki ogrožajo regionalno varnost in stabilnost. Katar bo svoje ambasadorje v omenjenih državah obdržal. Zatrdili so tudi, da pri sporu ne gre za varnostni dogovor, ampak za nestrinjanje glede dogodkov izven zalivskih držav. Omenjene države naj bi Katar kaznovale za njegovo podporo Muslimanski bratovščini in nekaterim drugim islamskim gibanjem v regiji.

Prestrežen telefonski pogovor med evropsko predstavnico Catherine Ashton in estonskim zunanjim ministrom Urmasom Paetom kaže, da za postrele demonstrantov in policistov med protesti ni bil odgovoren Janukovič. Sledeč prestreženemu pogovoru je tudi ukrajinsko medicinsko osebje ugotovilo, da so krogle, najdene tako v policistih kot v protestnikih, iste in sta zato obe strani bili žrtve istega ostrostrelca. Trenutna ukrajinska vlada pri sprožitvi globlje raziskave že od njenega nastopa omahuje, zaradi česar nosi največ suma najema ostrostrelca.

Kosovska odločitev o uvedbi lastnih vojaških vrst je sprožila neodobravanje s strani Srbije. Po besedah srbskega predsednika vlade Ivice Dačića naj bi pri tem šlo za kršitev lanskega dogovora o normalizaciji razmer. Predvsem jih skrbi možnost vstopa vojske v severni del Kosova, ki je pod nadzorom Srbije. Doseči želijo zagotovilo, da bi do tega lahko prišlo le v primeru, ko je pridobljeno dovoljenje s strani t.i. kosovske sile, mirovne sile pod nadzorom Nata.

V Mariboru se je začela mednarodna konferenca pod imenom “Družbena odgovornost in izzivi časa 2014: Zdravje - osebna in/ali družbena odgovornost?” v organizaciji Inštituta za razvoj družbene odgovornosti in Univerze v Mariboru. Teme, s katerimi se bodo spoprijeli, se nanašajo na zdravje kot družbeno odgovornost, obremenjenost na delovnem mestu ter tudi mednarodna in evropska merila na področju družbene odgovornosti. Z Anito Hrast, direktorico za razvoj družbene odgovornosti, smo govorili o tem, zakaj so se odločili osredotočiti prav na tematiko zdravstva.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Del konference bo namenjen možnosti oblikovanja strategije družbene odgovornosti, katere Slovenija kot ena redkih članic Evropske unije še nima. Za kaj pri tem pravzaprav gre in kakšni so obeti v Sloveniji?

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

 

ODPOVED: OFF sta pripravila Zala in vajenec Tit.

 

Dodaj komentar

Komentiraj