OFFstrel živali

Aktualno-politična novica
30. 3. 2021 - 14.56
 / OFF

V Združenih državah Amerike se je včeraj začel sodni proces proti Dereku Chauvinu, policistu, obtoženem umora Georgea Floyda. Po dveh tednih je končana izbira porotnikov, pri čemer se morata glede vsakega porotnika strinjati tako obramba kot tožilstvo. Obramba naj bi med drugim nastopila z argumentom, da je Floyd umrl zaradi uživanja drog in zdravstvenih težav, ne pa zaradi zadušitve. Floydova družina je pretekli teden od občine prejela 23 milijonov dolarjev odškodnine.

Kitajska je zaključila proces spreminjanja volilnega sistema v Hongkongu. Spremembe bodo povečale vpliv centralne oblasti na račun avtonomije te province. Stalni komite Nacionalnega ljudskega kongresa v Pekingu je spremenil temeljni zakon Hongkonga, da bi omogočil spremembe, zdaj pa mora hongkonški parlament spremembe zapisati v svojo volilno zakonodajo in izvesti volitve. Spremembe ustave predvidevajo, da se bo moral vsak potencialni hongkonški politik najprej zagovarjati pred posebnim komitejem, ki bo zagotovil, da je kandidat “patriot”. Hongkonški parlament bo po novem imel 90 mest, ne pa 70, od katerih bo izvoljenih 20 poslancev in ne 35. Štirideset jih bo izbral komite pod nadzorom pekinških oblasti, 30 pa jih bodo izbrali organi, ki predstavljajo interesne skupine, tradicionalno prav tako zveste Pekingu.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je zamenjal šest ministrov svoje vlade. Bolsonaro je pod vse večjim političnim pritiskom zaradi svojega pristopa k obvladovanju epidemije, saj je Brazilija druga na svetu po skupnem številu okužb. Zunanjega ministra, Ernesta Arauja, ki je zavračal tuja cepiva, češ da so “orodje globalistov za svetovni nadzor”, je zamenjal Carlos Alberto Franco França novi obrambni minister pa je postal Walter Souza Braga Netto. Luiz Eduardo Ramos, vojaški general, je postal novi vodja predsednikovega kabineta.

Beloruski generalni državni tožilec Andrei Šved je sprožil kazenski postopek zoper Svetlano Tihanovsko zaradi obtožb terorizma. Ista obtožnica je doletela nekdanje člane varnostnih organov, zbrane v kolektivu z imenom BYPOL , ki med protesti niso upoštevali ukazov nadrejenih. V petek je belorusko ministrstvo za notranje zadeve sporočilo, da je preprečilo dva teroristična napada na območju Minska, ki naj bi ju načrtovala ena oseba. Šved je dodal, da je bil storilec pridržan in da je izdal imena organizatorjev napada, ki naj bi želeli za napad obtožiti beloruske oblasti. 

Francoski senat je danes začel obravnavo tako imenovanega “proti-odcepitvenega” zakona, potem ko ga je prepričljivo sprejel spodnji dom parlamenta, v katerem ima večino vladajoča stranka En marche!. Zakon med drugim določa, da mora vsaka organizacija, ki želi zaprositi za državno pomoč, podpisati “republikansko zavezo”, in bo oblastem dal večjo moč za razpuščanje organizacij. Vlada predsednika Emmanuela Macrona zakon vidi kot zaščito pred “islamskim separatizmom”. Zakon bo prav tako dodatno reguliral šolanje od doma, financiranje religioznih organizacij in poligamijo. Konservativni francoski senat se za zdaj nagiba k podpori zakona.

Ostajamo v Parizu, kjer se je s sodnim epilogom končal eden največjih zdravstvenih škandalov v francoski zgodovini. Včeraj je pariško sodišče pod vodstvom sodnice Sylvie Daunis razsodilo, da je farmacevtski gigant Servier zavajal javnost glede zdravila za hujšanje Mediator, ki naj bi bilo krivo za več sto smrti zaradi težav s srcem in pljuči. Nekdanji pomočnik direktorja Jean-Philippe Seta je bil obsojen na pogojno kazen štirih let, nekdanji predsednik uprave Jacques Servier pa je bil v istem procesu že obsojen, a je umrl leta 2014. Francosko zdravstveno ministrstvo je ocenilo, da je število žrtev okrog 500, medtem ko nekateri strokovnjaki ocenjujejo, da jih je v resnici več kot 2000. Zdravilo je bilo na trgu 33 let, uporabljalo pa ga je 5 milijonov Francozov, preden so ga leta 2009 nehali prodajati. Sodišče je v obsodbi zapisalo, da je podjetje mnogo let vedelo za tveganje, a ni ukrepalo.

Poslanci bodo popoldne odločali o razrešitvi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, ki jo je po tem, ko je zapustil poslansko skupino SMC, predlagala vladna koalicija. V medije je zjutraj prišla vest, da sta Zorčič in poslanec Branislav Rajić po poslanski skupini zapustila še stranko. Zorčiču naj bi neuradno sledil tudi brežiški lokalni odbor, ki velja za enega najmočnejših v državi. Za razrešitev bo na tajnem glasovanju potrebnih 46 glasov. Vladna koalicija ima sama 38 glasov, a lahko s podporo SNS-a, DeSUS-a in manjšinskih poslancev zbere največ 47 poslanskih glasov. Če bo razrešitev uspela, bo sledil postopek imenovanja novega predsednika državnega zbora. Zorčiča naj bi nadomestil Jožef Horvat, vodja poslanske skupine NSi.

Odkar je bila 23. januarja razglašena visoka stopnja ogroženosti zaradi afriške prašičje kuge, poteka intenziven preventivni odstrel divjih prašičev. Do zdaj je bilo ustreljenih že več kot 1300 živali. Uprava za varno hrano ima za spopadanje s prašičjo kugo na voljo 1,2 milijona evrov, za nakup dodatnega orožja in opreme pa bo država porabila skoraj 400 tisoč evrov.

Hkrati je ustavno sodišče zadržalo odstrel 220 rjavih medvedov, potem ko je Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice izpodbijalo izdajo dovoljenja Agencije za okolje. Medvedi so sicer lani povzročili približno tretjino vse škode, ki so jo povzročile živali, v absolutnih številkah pa za četrtino manj kot lani, denarna škoda se je zmanjšala za tretjino, in sicer na 113 tisoč evrov

OFF je pripravil vajenec Petar, mentoriral je Matija.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness