OFFttawa

Aktualno-politična novica
7. 2. 2022 - 15.00
 / OFF

Okostnjaki padajo iz krščanskih omar v Kanadi
 / 2. 7. 2021
Župan kanadske prestolnice Ottawe, Jim Watson, je v povsem militarističnem slogu razglasil izredne razmere zaradi novega vala tovornjakarskih protestov proti ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. »Očitno smo v manjšini in izgubljamo bitko,« je naznanil Watson in na obraze nasprotnikov znanosti narisal zlovešče nasmeške. S tem si župan prizadeva pridobiti pomoč ostalih, predvsem represivnih institucij pri obvladovanju več tisoč tovornjakarjev, katerih hrupni protesti so se pričeli pred dobrim tednom. Sicer pa izredno stanje občinskim oblastem omogoča predvsem lažjo dobavo potrebščin za ključne medicinske in policijske storitve. Policija je že pred tem prepovedala kakršno koli materialno pomoč protestnikom, denimo v obliki donacij goriva, prejšnji teden pa je platforma za množično financiranje GoFundMe zamrznila skoraj sedem milijonov evrov zbrane finančne pomoči za tovornjakarske protestnike in napovedala, da jih bo preusmerila v dobrodelne namene. 

Na vrhovnem sodišču padla obsodba bivšega brazilskega predsednika
 / 11. 3. 2021
Protesti, sicer ne proti ukrepom zoper epidemijo, temveč proti nasilju nad begunci, pretresajo tudi največjo južnoameriško državo, Brazilijo. V prestolnici in še desetih drugih mestih se je zbralo več tisoč antirasističnih protestnikov, demonstracije pa je sprožil posnetek umora 24-letnega begunca iz Demokratične republike Kongo. Pred trafiko, v kateri je delal, so ga njegov šef in dva pomagača pretepli do smrti, ker je zaprosil za izplačilo nadur v višini nekaj manj kot 20 evrov. Predsednik Brazilije Jair Bolsonaro sledi strategiji predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja, zato kljub bližajočim se predsedniškim volitvam ne reče ne bev ne mev. 

Poskus državnega udara v Tuniziji
 / 27. 7. 2021
Predsednik je razpustil vrhovni sodni svet, to pa je pospremil z obtožbami o koruptivnosti njegovih članov in opozicijskih lovkah, ki se razprostirajo po celotni sodni veji oblasti. Novice o Sloveniji so na sporedu čez nekaj minut, tako da trenutno govorimo o tunizijskem predsedniku Kaisu Saiedu, ki je prejšnji mesec preklical tudi vse finančne privilegije članov sodnega sveta. Zaposleni v sodnem svetu, ki podobno kot sodniške stanovske organizacije trdijo, da je Saiedova poteza nezakonita, danes niso mogli priti na delovno mesto, saj poslopje sodnega sveta varuje policija. S to potezo je Saied ukinil še zadnjo neodvisno institucijo, potem ko je julija lani suspendiral parlament, odpoklical predsednika vlade in napovedal, da bo do julija letos napisal novo ustavo.

Politična kriza v Črni gori in glasovanje o nezaupnici vladi Zdravka Krivokapića
 / 25. 1. 2022
Medtem je v Črni gori dokončno razpadla vlada. Po tem, ko so črnogorski poslanci v petek izglasovali nezaupnico in s tem razpustili vlado pod vodstvom Zdravka Krivokapića in stranke Za prihodnost Črne gore, so na današnji izredni seji pričeli razpravo o odpoklicu predsednika parlamenta Alekse Bečića iz stranke Demokratska Črna gora. Podpise za odpoklic so prispevali poslanci Demokratske stranke socialistov, Liberalne stranke, Bošnjaške stranke, Socialdemokratov, Socialdemokratske stranke in Albanske koalicije »Jednoglasno«. Bečić in njegovi strankarski kolegi ob tem opozarjajo, da gre zagotovo za zaroto, ki jo vodi nekdanji večdesetletni šef Črne gore Milo Đukanović, in če bo odpoklic uspešen, državljane pozivajo na protest pred Hram Jezusovega vstajenja v Podgorici. Zarotniške pomisleke je z izjavo podkrepil Milo Đukanović sam, ki je napovedal podporo najverjetnejši novi vladi pod vodstvom Dritana Abazovića.

Vrednost koncerna Meta – to ime si je pred kratkim nadelo podjetje Facebook – je v četrtek doživelo največjo izgubo vrednosti enega samega podjetja v zgodovini ameriške borze, saj je ta padla za četrtino oziroma za več kot 200 milijard evrov. Glavni razlog za to je poslovno poročilo koncerna, v katerem so v sredo zapisali, da se je število uporabnikov storitev podjetja, ki poleg Facebooka upravlja tudi družbeni omrežji Instagram in Whatsapp, prvič v zgodovini zmanjšalo. Ker je velik del vrednosti podjetja posledica špekulacij o njegovi prihodnji rasti, je takšna novica hudo prestrašila investitorje. Prihodki podjetja so za deset milijard evrov padli tudi zaradi Applovih zaostrenih pogojev pri dostopu do podatkov o uporabnikih njihovih naprav in s tem težjega ciljanja oglasov. Poleg tega je napovedi za prihodnost »Metabooka« očrnilo več odločitev nadzornih organov držav po svetu, ki nakazujejo na poostritev zakonov glede zbiranja podatkov o uporabnikih na spletu, to pa za podjetje predstavlja glavni vir zaslužka. Prav ta sprememba političnega ozračja in slaba javna podoba koncerna sta vodilne v njem spodbudili k odločitvi o preimenovanju podjetja v Meta in usmeritvi v izdelavo virtualnega sveta, metaverzuma. Ta pa je za zdaj – vsaj po mnenju investitorjev in poznavalcev digitalnih storitev – prej slaba marketinška šala kot resna inovativna ideja.

O vstopu Hrvaške v sistem ERM II, zadnji postaji na poti v evroobomočje
 / 15. 7. 2020
Medtem ko Zuccbookova vrednost uživa v prostem padu, pa se korenito spreminja simbolna podoba denarja na Hrvaškem. Nacionalni svet za evro je slavnostno predstavil zmagovalne oblikovne rešitve evrokovancev, ki bodo v obtok stopili z začetkom prihodnjega leta, ko bo iz Hrvaške dokončno izginila kuna. Seveda je to – tako kot vsaka ideološko pavšalna odločitev v državah na Balkanu – sprožilo mednarodno in vsesplošno ogorčenje. Za kovanec za en evro je namreč na natečaju zmagala podoba kune, ki jo je s fotografije škotskega fotografa Iaina Leacha prekopiral Stjepan Pranjković. Za to je prejel več kot 10 tisoč evrov nagrade, kar je razburilo hrvaške domoznance in splošno oblikovalsko javnost. Pranjković je zaradi velikega javnega odziva, predvsem v obliki spletnih memov, svoj predlog že umaknil in napovedal, da bo nagrado zavrnil, a s tem seveda ni pomiril vznemirjene javnosti na drugi strani shizmatične meje. Vse zlatorumene kovance, torej za 50, 20 in 10 centov, bo krasila podoba Nikole Tesle, ki ga je nacionalizem po njegovi smrti fragmentiral med hrvatarji, Srbijanci, Amerikanci in globalisti. Novinar portala Novosti Hrvoje Šimičević predstavi hrvaške motive za upodobitev Nikole Tesle na denarju.

Izjava

Več o Teslah, kunah in evrih v OFFsajdu ob petih. 

Novica v Sloveniji:

Vpogled v spremembe v OPN MOL v zadnjem desetletju, drugi del
 / 29. 1. 2022
Ljubljanski frančiškani so se odločili za shizmatičen prelom z nauki svojega ustanovitelja Frančiška Asiškega, zavetnika obubožanih, in v svojih vrstah obuditi Frančiškovo razsipniško mladost. Kót pod stopnicami samostana Marijinega oznanjenja na Prešernovem trgu bodo oddajali v profitne namene. Na najelitnejši lokaciji v središču Ljubljane bo tako pod duhovnim in resničnim zavetjem frančiškanov zrasla še ena pekarna. Bratje so se modro zavili v sveti molk, a če sklepamo po šestletni najemnini za prostore, v katerih je delovala Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, v višini 700 tisoč evrov, že poteka preimenovanje iz frančiškanov v red svetega Homobonusa.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.