13. 12. 2012 – 15.18

Prlekija ustanavlja svojo republiko

Audio file

Severnokorejsko vesoljsko plovilo naj bi po vstopu v orbito ušlo izpod nadzora, poročajo ameriški mediji, medtem ko severnokorejski mediji to zanikajo in trdijo, da je bilo utirjenje satelita v orbito uspešno. Polemike se večinoma vrtijo okoli namena izstrelitve, saj mednarodna skupnost Severno Korejo obtožuje, da je z izstrelitvijo testirala zmogljivost tristopenjske balistične rakete, ki bi lahko jedrsko konico ponesla do zahodne obale Združenih držav Amerike. Severnokorejska vlada te obtožbe zanika in trdi, da je bila raketa namenjena le utirjenju vremenskega satelita v zemeljsko orbito.

Sirska državljanska vojna se je začela vse bolj prevešeti v prid upornikov; takšnega mnenja so sedaj celo ruski funkcionarji. Mihajlo Bogdanov, namestnik ruskega ministra za zunanje zadeve, je povedal, da zmage upornikov več ni mogoče izključevati, saj sile predsednika Bašarja Al-Assada izgubljajo vse več teritorija. Zato tudi Rusija, kot ena večjih zaveznic tega režima, razmišlja, da bi začela evakuirati svoje državljane iz te bližnjevzhodne države. K temu jih sili tudi napoved upornikov, da bodo usmrtili vsakega ruskega, ukrajinskega in iranskega državljana, ki ga bodo zajeli na območjih pod svojim nadzorom. Ameriški viri medtem poročajo, da je sirski konflikt v zadnjih urah doživel novo stopnjevanje, saj so vladne sile proti upornikom prvič uporabile rakete kratkega dosega, kar kaže na to, da režim postaja vse bolj obupan. Neimenovan višji uradnik iz kabineta ameriškega predsednika Baracka Obame namreč meni, da je uporaba raket poslednji adut v rokavu Al-Assada.

Ustanovitelj spletnega portala Wikileaks Julian Assange je potrdil svojo napoved kandidature za senatorja v avstralski vladi. Na zveznih volitvah, ki bodo potekale v naslednjem letu, bo kandidiral ob podpori nastajajoče stranke Wikileaks, ki naj bi se zavzemala za večjo transparentnost delovanja vlade in politike ter se borila za varovanje zasebnosti posameznikov. Assange upa, da bo volilce uspel mobilizirati s pomočjo široke podpore, ki jo portal Wikileaks uživa na spletu ter socialnih omrežjih Twitter in Facebook.

Skupina ameriških kriminalcev, ki se je spoznala v državnem zaporu, je že pred leti začela načrtovati kastracijo in umor spletne zvezde Justina Bieberja. Tako menijo preiskovalci, ki so odkrili, da je osumljenca Marka Staakeja in njegovega nečaka Tanerja Ruana v omenjenem zaporu rekrutiral obsojen morilec Dana Martin, ki naj bi bil z Bieberjem obseden do te mere, da si je dal njegovo podobo vtetovirati na svojo nogo. Svojima agentoma je dal striktna navodila, kako izvesti umor. Bieberja naj bi najprej zadavila in ga nato kastrirala s škarjami za obrezovanje dreves. Te so preiskovalci dejansko našli pri enem od osumljencev, ki ju je konspirator Martin iz še neznanih razlogov prijavil policiji, ta je nato posnela obremenilne telefonske pogovore med zarotniki, v katerih se je Staake opravičeval Martinu, ker umora ni bil sposoben izvesti v določenem roku.

Več o dogajanju v Združenih državah Amerike nam je povedala naša dopisnica Lidija Poljaček:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kulturno društvo Künštni Prleki je razglasilo novo državno tvorbo, Republiko Prlekijo, kot samostojno republiko z lastno valuto. Ustanovitelj društva Milan Belec nam je pojasnil namen in cilje novonastale republike.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Slovenska javnost se razburja zaradi velikega števila priprtih izgrednikov na spontanih shodih po Sloveniji. Po mnenju Jakoba Demšarja, predsednika društva kriminalistov, pa je bolje, da so nasilni protestniki priprti, saj si v priporu ohladijo pregrete glave. Onemogočanje izgrednikov s sodnimi ukrepi, kot so pripor, hišni pripor in prepoved približevanja protestom, je zato po Demšarjevem mnenju učinkovit način, da se zavaruje ostale protestnike pred izgredniki, ki so že stari znanci policije.

V povezani tematiki je Fakulteta za Upravo izvedla raziskavo o zadovoljstvu zaposlenih in učinkovitosti v slovenski policiji, ki je zaradi finančnih pritiskov - podobno kot ostali segmenti javnega v slovenski družbi - podvržena racionalizaciji in reorganizaciji. Medtem ko so ostali segmenti praviloma podvrženi le diktatu številk, kot jih naračuna ministrstvo za finance, in ne strokovni presoji, pa je treba pri policiji racionalizacijo izvesti na strokovni podlagi. Policija je po mnenju raziskovalcev namreč temeljna institucija, ki zagotavlja materialno podlago vsem ostalim institucijam pravne države ter svobode in varnosti. Govorili smo z Mitjom Kamparo, zadolženim za odnose z javnostjo.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

OFF sta pripravila Luka Tetičkovič in vajenec Natan Vitežnik.

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.