Skrivnih zaporov OFF

Aktualno-politična novica
31. 5. 2018 - 15.00
 / OFF

Domnevno ubiti ruski novinar Arkadij Babčenko je vstal od mrtvih in se v spremstvu vodje ukrajinske obveščevalne službe SBU ter pravosodnega ministra pojavil na tiskovni konferenci v Kijevu. Vodja SBU Vasil Gricak je pojasnil, da je bil načrt za lažni umor Babčenka skovan marca letos. S tem so želeli preprečiti dejanski atentat na Babčenka. V okviru operacije so tudi aretirali ukrajinskega državljana, ki naj bi od ruskih obveščevalnih agentov prejel 34 tisoč evrov za organizacijo napada na ruskega novinarja, ki se je v Ukrajino preselil februarja 2017. Poleg Rusije so operacijo ukrajinskih organov pregona ostro kritizirali tudi pri organizaciji Novinarji brez meja, saj naj bi takšne operacije škodile vprašanju svobode medijev.

O odločitvi romunskega ustavnega sodišča in romunskih protikorupcijskih naporih
 / 31. 5. 2018

Romunsko ustavno sodišče je s šestimi proti trem glasovom razsodilo, da je predsednik Klaus Iohannis ustavno zavezan vodjo protikorupcijske komisije Lauro Codruto Kovesi razrešiti s položaja. Obrazložitve za svojo odločitev sodišče še ni podalo, prav tako ni povedalo, kdaj bo to storilo. Po ustavnih določbah je predsednik edini, ki lahko razreši vodjo protikorupcijske komisije. Nekaj sto ljudi je po razsodbi sodišča protestiralo pred vladno palačo v Bukarešti. Iohannis je član opozicijske desnosredinske stranke Unija za rešitev Romunije, ki se opredeljuje kot protikorupcijska stranka. Vladajoči socialdemokrati od izvolitve leta 2016 z reformami poskušajo omiliti protikorupcijsko zakonodajo. Paket reform, ki so jih pripravili, je v začetku meseca zavrnil predsednik Iohannis.

Evropsko sodišče za človekove pravice je obsodilo Litvo in Romunijo zaradi sodelovanja z ameriško tajno službo CIA pri mučenju terorističnih osumljencev v skrivnih zaporih na njunih ozemljih. Tožbo proti Romuniji je vložil savdski, proti Litvi pa palestinski državljan. Oba sta trenutno priprta v zaporu Guantanamo na Kubi. Leta 2014 je Evropsko sodišče za človekove pravice v njuni tožbi proti Poljski že ugotovilo soodgovornost države za mučenje v tajnih zaporih Cie na njenem ozemlju. Zapor v Romuniji naj bi deloval med letoma 2003 in 2005, zapor v Litvi pa med letoma 2005 in 2006. Litvi in Romuniji je sodišče naložilo plačilo odškodnine tožnikoma v višini 100 tisoč evrov.

Kosovska vlada je sprejela resolucijo, s katero ukinja kontrolo potnikov na meji z Albanijo. Za resolucijo je glasovalo vseh 73 prisotnih poslancev. Na mejnih prehodih bodo na kosovski strani ukinili kontrolo tako za vstop kot za izstop iz države. Prav tako je skupščina sprejela sklep, da ukinejo roaming za mobilno telefonijo med operaterji na Kosovu in v Albaniji.

Sindikat železničarjev Slovenije je za junij in julij napovedal vrsto opozorilnih stavk. Stavkali bodo v družbah SŽ Tovorni promet, SŽ Potniški promet in SŽ Infrastruktura. Sindikat od vodstva Slovenskih železnic zahteva enakopravno obravnavo zaposlenih ne glede na pripadnost sindikatu ter poziva k zvišanju izhodiščne plače in spremembi plačnega sistema. Med stavkovnimi zahtevami je tudi ta, da naj vodstvo SŽ prekliče opozorilo članu sindikata in sveta delavcev SŽ Potniški promet Antonu Škrajnarju. Slednji je do nedavnega vodil sindikat železničarjev, potem pa zaradi spora z nekdanjim nadzornikom Silvom Berdajsom in groženj, ki so sporu sledile, odstopil s položaja.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

milijon načinov kako se znebiti novinarja a ne? :-)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.