24. 1. 2018 – 15.00

Svetega Frančiška Saleškega OFF

Audio file

Pozdravljeni v dnevno informativnem programu Aktualnopolitične redakcije. Na današnji dan obeležujemo god svetega Frančiška Saleškega, zavetnika katoliških novinarjev. Tudi Papež Frančišek se je v današnjem nagovoru posvetil svetemu poslanstvu novinarjev in poudaril, da se morajo boriti proti Satanovemu plazilcu, ki se v današnji medijski sferi pojavlja v obliki lažnih novic.

Morda zveni kot lažna novica, vendar to ni. Član izvršnega odbora desne nemške stranke Alternativa za Nemčijo, Artur Wagner, je izstopil iz stranke po spreobrnitvi v islam. Wagner je pri izstopu navedel osebne razloge in poudaril, da ga znotraj antiislamistične stranke nihče ni nagovarjal k odločitvi. Alternativa za Nemčijo je na lanskih volitvah septembra prvič prestopila parlamentarni prag in postala tretja največja stranka, največ podpore pa si je nabrala z antiislamistično in antiimigrantsko politiko. Wagner pa ni prvi antiislamistični politik, ki je sprejel islamsko vero. Leta 2011 je moral nizozemsko desno Stranko svobode Geerta Wildersa zaradi spreobrnitve zapustiti Arnoud van Doorn. Kot razlog za novo odkrito fascinacijo nad islamom je navedel  slabo vest in občutek odgovornosti zaradi distribucije antiislamističnega propagandnega filma Fitna, ki ga je posnela Wildersova stranka.

Ostajamo v nemškem Bundestagu. Novo poročilo televizije ARD dokazuje, da je nemška vlada krščanskih in social demokratov med letoma 2014 in 2017 odobrila rekordno vsoto prodaje orožja v tujino. Najbolj se je povečal izvoz orožja v države izven Evropske unije in zveze NATO in sicer za 47 odstotkov v primerjavi z obdobjem prejšnje vlade Angele Merkel med letoma 2010 in 2013. Stranka social demokratov se je sicer pred vstopom v koalicijo s krščanskimi demokrati leta 2013 zavezala k strožjim regulacijam izvoza orožja. V okviru te zaveze je nemški minister za gospodarstvo postal social demokrat Sigmar Gabriel, s tem pa postal odgovorna oseba za izvoz orožja. Največ orožja Nemčija izvaža v Alžirijo, med 10 največjimi uvozniki pa so tudi Saudova Arabija, Egipt in Združeni Arabski Emirati, vse tri aktivni akterji v jemenski vojni. Tudi trenutna pogajanja o sestavi koalicije med krščanskimi in social demokrati se gibajo okoli zaostritve pogojev za izvoz orožja v konfliktna območja, stranki pa se zavzemata predvsem za prenehanje prodaje orožja v države, vključene v vojno v Jemnu.

Evropska komisija je multinacionalnemu telekomunikacijskemu podjetju Qualcomm zaradi kršitev pravil o konkurenčnosti naložila slabo milijardo evrov kazni. Kazen predstavlja približno 4.9 odstotka prihodkov podjetja Qualcomm v letu 2017. Qualcomm je podjetju Apple od leta 2011 izplačeval miljarde dolarjev v zameno za to, da je Apple v svojih telefonih in iPadih uporabljal izključno Qualcommove čipe. Dogovor o izključitvi konkurence sta Qualcomm in Apple obnovila še leta 2013 in 2016. Evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager je poudarila, da bo kazen doletela le podjetje Qualcomm, ne pa tudi Apple.

Venezuelski volilni svet je napovedal predčasne predsedniške volitve in določil, da se morajo odviti do 30. aprila letos, torej sedem mesecev pred prvotnim rokom. Odločitev sledi odobritvi volitev s strani ustavodajne skupščine, ki jo sestavljajo predvsem podporniki aktualnega predsednika Nicolasa Madura. Slednji je napovedal, da bo v primeru podpore s strani svoje vladajoče stranke Socialistov ponovno kandidiral za predsedniški stolček. Socialisti so na lokalnih volitvah v sredini decembra zasedli 300 od 355 županskih mest. Volitve so bojkotirale glavne opozicijske stranke, glede kandidature na predsedniških volitvah pa se še niso opredelile.

Za predsedniški stolček bo ponovno kandidiral aktualni egiptovski predsednik Abdel Fattah al-Sisi. Trenutno je edini kandidat, ki je že uradno registriral svojo kandidaturo za volitve, ki se bodo izvedle med 26. in 28. marcem letos. Potencialni protikandidati se soočajo s precej ovirami pri vlaganju kandidature. Nekdanji vojaški poveljnik Sami Anan je bil tako včeraj aretiran zaradi obtožbe vojske, da za predsedniški stolček kandidira brez njenega dovoljenja. Odvetniku Khaledu Aliju grozi prepoved kandidature zaradi obtožbe o domnevni uporabi obscene geste.

Danes poteka celodnevna stavka zaposlenih v javnem sektorju. Vanjo je vključenih 16 sindikatov, stavkajo pa delavci v geodetski in finančni upravi, večina upravnih enot, nekaj vrtcev in osnovnih šol, pa tudi farmacevti, cariniki, pravosodni policisti, veterinarji in nekateri zdravstveni delavci. Stavkajoči trdijo, da je vlada z zvišanjem zdravniških plač porušila enotni plačni sistem in da plačne anomalije od 26. plačnega razreda naprej še niso odpravljene. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je napovedal, da stavka ne bo plačana. Iz protestnega shoda se javlja sodelavka Aktualnopolitične redakcije Rina Pleteršek:

Izjava

Stavkajoče je nagovorila predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič:

Izjava

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj