3. 7. 2024 – 15.00

Treh protestov OFF

Audio file
Vir: Akofa Bruce, Flickr, creative commons

V Grčiji potekajo protesti proti zakonu, ki uvaja šestdnevni delovni teden. Proteste organizirajo sindikati in nekatere opozicijske stranke, med njimi tudi levičarska stranka Syriza, ki je v parlament že vložila predlog za razveljavitev zakona. Zakon, ki je stopil v veljavo v ponedeljek, predvideva možnost dodatnega osemurnega delovnega dne v tednu za nekatere vrste zasebnih podjetij. To so na primer banke in trgovine z več kot 250 uslužbenci, zavarovalniška in varnostna podjetja, do konca leta pa se jim bodo predvidoma pridružila tudi turistična in catering podjetja. V zameno za sobotno oziroma nedeljsko delo bi delavci dobili za okoli štirideset odstotkov višjo plačo. Sindikati trdijo, da je namen zakona zgolj višanje profitov zasebnikov na račun delavcev.

Audio file
8. 3. 2023 – 21.00
Turki v Bosni, Srbiji in Bolgariji

Turška policija je aretirala več sto udeležencev protisirskih protestov, ki so se začeli zaradi obtožb, da je v mestu Kayseri v osrednji Turčiji državljan Sirije nadlegoval otroka. Nemiri so se kasneje razširili v več turških mest, udeleženci pa so ponekod načrtno uničevali lastnino sirskih beguncev in pozivali k deportaciji. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je za nasilje obtožil opozicijske stranke. Po podatkih Združenih narodov v Turčiji živijo dobri trije milijoni sirskih beguncev.

Parlament entitete Bosne in Hercegovine Republike Srbske je sprejel deklaracijo o zaščiti narodnih in političnih pravic ter skupne prihodnosti srbskega naroda. Deklaracijo je potrdilo 65 od skupno 68 poslancev. Gre za formalno potrditev izjave, ki sta jo na vsesrbskem zboru v Beogradu pred slabim mesecem dni sprejeli vladi Srbije in Republike Srbske.

Vir: #RejectFinanceBill2024, twitter
Audio file
26. 6. 2024 – 17.00
Vstaja vseh ljudskih vstaj v Keniji

V Keniji se, kljub vrnitvi spornega finančnega zakona v parlamentarno obravnavo, nadaljujejo množični protivladni protesti. Policija je proti protestnikom ponovno uporabila solzivec in vodni top, vzdržala pa se je uporabe strelnega orožja. Povod za proteste je bilo sprejetje zakona, ki ga je parlament potrdil pretekli teden. Finančni zakon, ki bi uvedel višje davke na vsakdanje dobrine in storitve, je po mnenju vlade nujen za zmanjšanje dolga države. Po ljudski vstaji, ki se je začela prejšnji teden, je predsednik William Ruto zakon vrnil v parlamentarno obravnavo s predlogom, naj ga poslanci v celoti zavrnejo. Ta poteza protestnikov ni ustavila, zdaj zahtevajo tudi Rutejev odstop in nadaljujejo s protesti. Po ugotovitvah Kenijske nacionalne komisije za človekove pravice je v protestih od osemnajstega junija umrlo vsaj 39 protestnikov.

Predsednik Sierre Leone Julius Maada Bio je podpisal zakon, ki prepoveduje otroške poroke. Zakon za poroke ali skupno življenje z mladoletnimi osebami predvideva od 15 let zaporne kazni ali denarno kazen v višini 1870 evrov. Vzpostavlja tudi paket pomoči za dekleta, mlajša od 18 let, ki so že poročena ali noseča. V Sieri Leone se trideset odstotkov deklet poroči pred dopolnjenim osemnajstim letom, devet odstotkov pa že pred dopolnjenim petnajstim letom.

Svetovna banka je Zambiji odobrila slabih 194 milijonov evrov nepovratnih sredstev za pomoč pri okrevanju po suši. Sredstva bodo omogočila podvojitev pomoči prebivalcem najbolj prizadetih območij. Program pomoči bo predvidoma namenjen okoli 1,6 milijona gospodinjstvom. Zambija in širša regija južne Afrike se soočata z visokimi temperaturami in pomanjkanjem padavin v času deževne sezone, kar je posledica pojava el niño, zaradi katerega je Zambija letos izgubila pridelek na približno polovici od 20 tisoč kvadratnih kilometrov obdelovalnih površin. Predsednik Hakainde Hichilema je zato marca razglasil nacionalno katastrofo.

Audio file
24. 11. 2019 – 12.00
Uefini in hrvaški ukrepi proti navijačem.

Iz afriškega bloka pa na suspenzorskega. Zveza evropskih nogometnih zvez, znana kot UEFA, je sprožila preiskavo proti Merihu Demiralu, strelcu obeh turških golov na včerajšnji tekmi osmine finala evropskega prvenstva med Avstrijo in Turčijo. Demiral je drugi zadeti gol proslavil s tako imenovanim volčjim pozdravom, ki ga povezujejo s turško skrajnodesničarsko skupino Sivi volkovi. Skupina je od ustanovitve v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja postala znana po nasilju proti manjšinam na območju Turčije, predvsem Kurdom, Armencem in Grkom. Dermiral potezo opravičuje kot izraz ponosa, da je Turk.

Ostajamo pri fuzbalu. Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je razglasil zakon o ustanovitvi spominskega dneva kralja Peléja. Datum spominskega dne bo 19. november, to je dan, na katerega je Pelé na Maracani v Riu de Janeiru za svoj klub Santos dosegel tisoči gol, ki ga je posvetil revnim otrokom Brazilije.

Poslanci opozicijskih strank Nova Slovenija in Slovenska demokratska stranka so na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti sklepa o priznanju Palestine. Podpisani poslanci trdijo, da je v postopku obravnave in sprejema sklepa o priznanju prišlo do kršitve ustave in poslovnika državnega zbora.

Osemnajst upravnih enot je izglasovalo stavkovni sporazum, kar pomeni zamrznitev stavke na teh upravnih enotah. Osem upravnih enot stavkovnemu sporazumu nasprotuje, odločitev ostalih dvajsetih pa bo znana tekom današnjega dneva. Med upravnimi enotami, ki bodo stavko zamrznile, je tudi Upravna enota Ljubljana. Podrobnosti stavkovnega sporazuma niso znane, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je za Slovensko tiskovno agencijo razkril le, da je vlada zaposlenim ponudila dodatek za povečan obseg dela in dvig plač za najnižje ovrednotena delovna mesta.

Vir: Malenki (Wikimedia Commons)
Audio file
3. 7. 2024 – 17.00
Ustavno sodišče je razveljavilo del člena odloka kobariške občine, ki ureja plovbni režim na reki Soči

Ustavno sodišče je razveljavilo del odloka o plovbnem režimu na Soči v občini Kobarid, ki se nanaša na pooblaščene osebe za nadzor spoštovanja odloka. Pobudo za oceno zakonitosti in ustavnosti odloka so vložili v družbi Soča rafting. Po njihovem mnenju je ureditev v odloku nejasna, ker za nadzor pooblašča osebe, ki niso policisti, redarji ali inšpektorji. V odloku so te osebe poimenovane kot druge pooblaščene osebe oziroma kot informatorji in nadzorniki, kar je v nasprotju s pravili o varstvu osebnih podatkov. Ustavno sodišče je razsodilo, da za snemanje in fotografiranje kršilcev, ki so ga v skladu z odlokom lahko izvajale pooblaščene osebe, ni ustrezne zakonske podlage. Pobudo natančneje opiše Goran Kavs iz družbe Soča rafting.

Izjava

Ustavno sodišče pa ni ugotovilo nepravilnosti pri treh drugih točkah, ki so jih izpostavili pobudniki presoje. Odločilo je, da določitev pristojbine za uporabo vstopno-izstopnih mest za plovila ni sporna, prav tako nista sporni določitev časa, ko je plovba dovoljena, in prepoved plovbe v nekaterih primerih. Več o raftingu v zgornji Soški dolini pa v OFFsajdu ob petih.
 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.