Zdravc bi dal stikala na off

Aktualno-politična novica
22. 12. 2021 - 15.00
 / OFF

Odbor libijskega parlamenta, pristojen za nadzor predsedniških volitev, predvidenih za ta petek, je sporočil, da jih ne bo mogoče izpeljati. Odbor je odločitev o odpovedi volitev sprejel po pregledu tehničnih, pravnih in varnostnih poročil, za nov datum volitev pa predlaga 24. januar. Takrat bodo potekale tudi parlamentarne volitve, ki so bile na ta termin zamaknjene že oktobra.

Da predsedniških volitev ne bo mogoče izpeljati 24. decembra, se je sicer nakazovalo že prej. Državna volilna komisija do tega trenutka namreč še ni objavila končnega seznama predsedniških kandidatov, je pa včeraj zvečer razpustila volilne odbore in tako efektivno onemogočila pripravo in izvedbo glasovanja. Kandidaturo za predsednika je vložilo 98 kandidatk in kandidatov, od katerih jih je zavrnila najmanj 25. Med vidnejšimi imeni potrjenih kandidatov so Kalifa Haftar, nekdanji in de facto še vedno vodja libijske nacionalne vojske, ki obvladuje vzhod države, Saif Al Islam Gadafi, sin nekdanjega libijskega diktatorja Moamerja Gadafija, in premier mednarodno priznane prehodne vlade Abdul Hamid Dbeibah. Podporna misija Združenih narodov v Libiji je po odločitvi parlamentarnega odbora o odpovedi volitev v izjavi za javnost opozorila, da so zaznali mobilizacijo več oboroženih skupin v prestolnici Tripoli in da obstaja nevarnost spopadov, ki bi se lahko razvili v konflikt.

Skorajšnji zlom turškega gospodarstva
 / 13. 11. 2020
Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je predstavil ukrepe, s katerimi želi država okrepiti svojo valuto. Napovedal je, da bo finančno ministrstvo poskrbelo za povračilo izgube pri bančnih depozitih, vplačanih v domači valuti, če bo ta izgubila vrednost v primerjavi z evrom in dolarji. Erdoğan želi s tem vzpodbuditi Turke, da v bančne depozite namesto v ameriških dolarjih investirajo v domači valuti. Ta je v primerjavi z evrom v zadnjih dveh mesecih izgubila tudi do 60 odstotkov vrednosti, v ponedeljek pa je dosegla še rekordno nizko vrednost skoraj 20 lir za evro. Kmalu po Erdoğanovi predstavitvi načrta reševanja lire se je valuta najprej okrepila za 25, kasneje pa še za dodatnih 15 odstotkov, kar je največji premik katerekoli valute v zadnjih desetletjih. Lira je strmoglavila zaradi nižanja ključnih obrestnih mer turške centralne banke in to kljub visoki inflaciji. Gre za ukrep, ki ga je kljub nasprotovanju domače centralne banke zahteval Erdoğan, ki je visoke obrestne mere poimenoval izvor zla. Ukrep zavarovanja depozitov v lirah pred valutnimi tveganji sicer dejansko pomeni prav prikrit dvig obrestnih mer. 

Nekdanja danska ministrica Inger Støjberg gre v zapor
 / 14. 12. 2021
179-članski danski parlament je z 98 glasovi izglasoval odvzem mandata poslanki Inger Støjberg, nekdanji ministrici za priseljevanje, ki ji je sodišče prisodilo 60-dnevno zaporno kazen. V času njenega ministrovanja, leta 2016, je bil namreč sprejet neustaven zakon, s katerim so bili kolektivno ločeni vsi zakonski imigrantski pari, pri katerih je vsaj eden izmed zakoncev mladoleten. Zakon je sicer veljal le nekaj mesecev, v tem času pa je bilo ločenih 23 zakonskih parov. Støjberg je bila obsojena, ker je lagala, da ministrstvo meni, da ima zakon ustavno podlago. Pravna služba ministrstva je namreč ugotovila prav nasprotno. Gre za prvi odvzem poslanskega mandata v zadnjih tridesetih letih in četrtega po letu 1953.

Svet Evropske unije je odobril dogovor med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom o ribolovnih možnostih za prihodnje leto, ki ribičem Unije omogoča uveljavljanje njihovih ribolovnih pravic v Atlantiku in Severnem morju. Te možnosti obsegajo približno sto staležev oziroma populacij rib v vodah EU in teritorialnih vodah Združenega kraljestva, pri čemer je za vsako vrsto določena omejitev celotnega dovoljenega ulova. Po brexitu staleži rib, ki jih lovijo tako evropski kot britanski ribiči, po mednarodnem pravu štejejo za skupne vire. Ribolovne možnosti zanje se določajo v skladu s Sporazumom o trgovini in sodelovanju, ki je začel veljati maja, in sicer za vsako prihajajoče leto, ko se Evropska unija in Združeno kraljestvo dogovorita o ribolovnih možnostih za skupne staleže.

Albanija, Makedonija in Srbija so v okviru pobude Odprti Balkan sklenile dogovor o prostem pretoku svojih državljanov na albanskem, makedonskem in srbskem trgu dela. Dogovor, ki so ga podpisali premierji Edi Rama, Zoran Zaev in Aleksandar Vučić, bo začel veljati januarja, po besedah prvega pa bo omogočal tudi priložnost za prosti pretok blaga in kapitala brez obveznega trojnega pregledovanja dokumentov. Srečanja se je po videopovezavi udeležil tudi evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi, ki je podprl pobudo Odprti Balkan podprl.

O podražitvah energentov, sploh elektrike
 / 14. 10. 2021
Minister za gospodarstvo in tehnološki razvoj Zdravko Počivalšek je po sestanku z vodstvom obrtno-podjetniške zbornice predstavil možnost, da Slovenija z namenom zajezitve višanja cen v energetiki prepove izvoz električne energije, proizvedene v Sloveniji. Poudaril je, da lahko država vpliva le na ceno elektrike, ki jo v Sloveniji sami proizvedemo. Te je za 85 odstotkov naših potreb, polovico izvozimo v tujino. Poleg tega je minister obrtnikom predlagal tudi fiksno ceno elektrike. Za komentar Počivalškove izjave smo se obrnili na izrednega profesorja Andreja Gubino, predstojnika Laboratorija za energetske strategije na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Izjava

Sloveniji bi tako ostala možnost omejevanja porabe električne energije, kar pa je v nasprotju s tem, kar bi želela vlada s prepovedjo izvoza doseči. Poleg tega se postavlja vprašanje, kako bi uvoz oziroma izvoz električne energije sploh omejili.

Izjava

Za svobodo, za kruh, za Šišensko sosesko 6
 / 17. 8. 2021
Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je na novinarski konferenci, na kateri se je sicer odzval na hišne preiskave pri svoji družini, prvič javno razkril tudi podrobnosti dogovarjanja občine z Bojanom Gjuro. Gjura trdi, da je lastnik zemljišč med stanovanjskimi bloki v Šišenski soseski 6. Občina je bila več let v sporu glede tega lastništva, v zadnjem letu pa je začela podpirati njegova prizadevanja, da se štiri parcele na zelenicah med bloki naredijo zazidljive. Župan, ki se do sedaj ni želel odzivati na vprašanja novinarjev, je na novinarski konferenci potrdil dogovarjanja z Gjuro. 

Izjava

Trditev, da je arhitekt soseske Ilija Arnautović predvidel še dodatne stanovanjske objekte, sicer ni resnična, saj so načrti predvidevali zgolj dodatne šolske in zdravstvene objekte. Več v jutrišnjem OFFsajdu ob 17. uri.

ODPOVED: OFF sta pripravila vajenka Magdalena in Fabjan.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness