13. 8. 2015 – 17.00

Arbitražna sončarica

Audio file

V že pregovorno sončnem Podalpju pomaga temperaturo v teh tednih dvigovati in že tako namočen živelj dodatno znojiti, ali pa osvežujoče zabavati, kakor koga, politika na obeh straneh slovensko-hrvaške meje. Nedoločena vprašanja okoli te še vedno služijo kot neusahljiv vir političnih inspiracij, v Slovenji ob današnji pripeki na voljo v obliki izbiranja že tretjega slovenskega arbitra arbitražnega sodišča, ki sta mu Ljubljana in Zagreb leta 2009 družno zaupala takrat obljubljeno poslednjo sodbo o poteku meje. Razkriti pogovori med prvim slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in predstavnico slovenskega ministrstva za zunanje zadeve Simono Drenik so doslednost postavili pod velik vprašaj, slovenski vladi pa po odhodu Sekolca naprtili iskanje novega člana sodišča. S predsednikom Mednarodnega Meddržavnega haaškega sodišča Ronnyjem Abrahamom ni imela sreče, v pravljičnem tretjem poskusu pa je ob možnostih izbire domačega ali tujega strokovnjaka in prepustitve odločitve predsedniku arbitražnega sodišča vlada, po kakopak tehtnem premisleku, sprejela  

Izjava

Kot je poudaril premier Cerar, s čigar tiskovne konference jemljemo slišana pojasnila, bo s tem Slovenija poskrbela za kredibilnost postopka. S tem ko, podobno kot Hrvaška, a seveda iz drugačnih razlogov, prepušča izbor nacionalnega člana arbitražnega sodišča predsedniku tribunala, bo Slovenija kredibilnost postopka zagotovila tudi z enakopravnostjo strank v postopku.

Izjava

No, drugače od Hrvaške, ki ji s prepustitvijo izbire arbitra v tuje roke, prosto po Cerarju, prihaja dobrososedsko naproti, pa Slovenija od arbitražnega sodišča seveda pričakuje tudi nadaljevanje postopka.  

Izjava

Glede pričakovanj do arbitražnega sodišča je slovenska politika zmogla preseči folklorno razdeljenost, enotnost pa so uspešno prezentirali na posebnem sestanku s Cerarjem tudi vodje poslanskih skupin.

Izjava

Enotno in državotvorno podobo je nekoliko skazila kasnejša odsotnost 3 ministrov iz vrst Socialnih demokratov na izredni  seji vlade, na kateri je sprejela odločitev o arbitru. Če prevedemo njegovi sintagmi “me še posebej čudi” in “mislim, da to ni dobro,” to šefu Cerarju nikakor ni bilo všeč.   

Izjava

Predsedniku vlade Cerarju ob današnji odločitvi o izbiri arbitra ni bilo všeč niti medijsko drezanje o delu zunanjega ministra Karla Erjavca, ki ga ni želel ocenjevati. Malenkost bolj je bil zgovoren predsednik parlamenta in Cerarjev strankarski kolega Milan Brglez, ki pa je zunanjega ministra celo nekoliko branil.

Izjava

Ne glede na najnovejše akrobacije se šef Mladike ne da. Večni, v tej vladi zunanji minister Karel Erjavec prikimava pričakovanjem o nadaljnjem delu arbitražnega sodišča, pri tem pa si ne beli glave s Hrvaško, ki je včeraj po pretečenem 15-dnevnem roku za imenovanje arbitra z neimenovanjem novega še enkrat sporočila, da se arbitražne igre ne gre več.

Izjava

No, čisto zares iz arbitražne igre po mnenju Erjavca Zagreb vendarle ne odstopa. Za nove politične manevre, kot zunanji minister ocenjuje hrvaške obtožbe Slovenije o dodatnem vlaganju dokumentov na arbitražno sodišče, ima po Erjavčevo še več kot dovolj elana.

Izjava

Zaključujemo pa z odborom državnega zbora za zunanjo politiko, ki se ob izrednih temperaturah, izrednem političnem dogajanju seveda ni mogel izogniti tudi izredni oziroma nujni seji, namenjeni arbitražnemu dogajanju. Več o sklepih pa predsednik odbora za zunanjo politiko in poslanec Nove Slovenije Jožef Horvat.

Izjava

Kot smo slišali, se je odboru zdelo potrebno posebej poudariti, da . Jih morda do sedaj ni?  

Izjava

 

Offsajd sta pripravila Marcen in vajenka Katja.



*popravljeno in/ali dopolnjeno.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.