Benoit Hamon in francoske predsedniške volitve

Aktualno-politična novica
30. 1. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

V Franciji je potekal drugi krog primarnih volitev francoskih socialistov za kandidata na aprilskih predsedniških volitvah. S strani socialistov se bo tako v drugem krogu predsedniških volitev potegoval nekdanji francoski minister za izobraževanje Benoit Hamon. V drugem krogu primarnih volitev je slednji premagal protikandidata, bivšega premierja Manuela Vallsa. Vallsov poraz na primarnih volitvah obrazloži Daniel Molina, vodja mladih socialistov v Toulousu:

Izjava

Hamon, ki predstavlja levo krilo francoskih socialistov, je v procesu kandidature predsedniških volitev dvignil veliko prahu z nekoliko radikalnejšimi političnimi idejami, ki jih namerava vpeljati v primeru zmage na volitvah. To so na primer uvedba univerzalnega temeljnega dohodka, legalizacija marihuane, vpeljava davka na robote in nadomestitev zakona o delu, sprejetega lansko leto, ki je deležen številnih kritik z vidika kleščenja delavskih pravic.

Ključni element za Hamonovo združitev socialistične stranke in pridobitev glasov ostale levice je v njegovi napovedani socialni reformi in preoblikovanju zakona o delu. Več o spornih točkah zakona in stališčih, ki ga do slednjega gojijo ostali predsedniški kandidati, pove Zoe Lafforgue, vodja mladih socialistov v regiji Occitanie:

Izjava

Najbolj občutljiva točka Hamonove predvolilne kampanje pa je uvedba univerzalnega temeljnega dohodka v višini 700 evrov za vse odrasle državljane. Več o univerzalnem dohodku pove Molina:

Izjava

Predlog uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka pa sproža predvsem pomisleke glede možnosti financiranja. Med drugim je zaradi posledičnega večanja davkov Hamonov protikandidat v primarnih volitvah Manuel Valls tega označil za sanjača. Več o financiranju možnega UTD-ja pove Molina:

Izjava

Z opisano davčno reformo bi torej država prihodke dvignila za ocenjenih 50 milijard evrov, po drugi strani pa bi uvedba UTD po Hamonovih besedah stala približno 350 milijard evrov. Dodatna sredstva bi Hamon med drugim pridobil tudi z vpeljavo predlaganega davka na robote, več o predlogu pove Molina:

Izjava

Na volitvah se bo Hamon soočil s kandidatom konzervativcev Francoisom Fillonom, kandidatko nacionalistične Nacionalne fronte Marine Le Pen in nekdanjim socialističnim gospodarskim ministrom Emmanuelom Macronom, ki nastopa kot neodvisen kandidat. Aktualni predsednik Francois Holland pa se je zaradi rekordne nepriljubljenosti kandidaturi odpovedal.

Več o ostalih kandidatih in o poteku francoskih predsedniških volitev pove Quentin Soubranne z Ecole de journalisme de Toulouse:

Izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness