Boljši obeti za staroselsko skupnost Awajcev

Oddaja
7. 1. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

V OFF-u smo poročali o težko pričakovani akciji brazilske vlade, s katero želi ta omogočiti preživetje ene od najbolj ogroženih staroselskih skupnosti v porečju Amazonke, skupnosti Awajcev. Brazilski staroselci sicer predstavljajo pol odstotka od skoraj dvesto milijonov prebivalstva te hitro razvijajoče se države, oblasti pa so jim zagotovile eksistenco in pravico do upravljanja trinajstih odstotkov državnega ozemlja.

Ob lanski 25-ti obletnici nazadnje sprejete brazilske ustave, ki potrjuje pravico staroselcev do razpolaganja z življenjskim okoljem, so se predstavniki staroselcev uprli kongresnim naporom po uvedbi člena, ki za projekte državnega pomena predvideva in omogoča eksploatacijo staroselskih ozemelj brez soglasja medvladnega telesa FUNAI. To je eno redkih vladnih teles v katerikoli državi na svetu, ki je zadolženo za zaščito staroselskih skupnosti v odnosu do drugih plemen in večinskega prebivalstva. Staroselce namreč skrbijo morebitne posledice, saj menijo, da bi kongres hitreje klonil pod ekonomskimi pritiski energetskih, rudarskih, kmetijskih in drugih lobijev ter njihove projekte zato spoznal kot širše javno dobro.

Takšen razvoj dogodkov bi bil še posebej zaskrbljujoč, saj je v osemdesetih in kasneje v devetdesetih letih staroselcem in njihovim podpornikom uspelo doseči vladno demarkacijo ozemelj, s katerimi lahko razpolagajo staroselska ljudstva. Staroselci in strokovnjaki bi si sicer želeli večjo površino ozemelj, a so tudi dosedanje poteze oblasti pomenile nemajhen korak za njihovo zaščito. Manj zato, ker se navkljub črnilu na papirju, nadaljuje zakonito in še večkrat nezakonito izkoriščanje naravnih virov na teh ozemljih, običajno povezano z nasiljem nad prvotnimi prebivalci.

Vrnimo se sedaj k skupnosti Awajcev, katerim se morebiti le obetajo boljši časi. Oblasti so namreč na njihova ozemlja, s katerimi pravnomočno razpolagajo od leta 2005, znova napotile varnostne sile. Tokrat naj ne bi zgolj odstranile raznih gospodarskih objektov in naselij izkoriščevalcev naravnih bogastev, kot se je že zgodilo v nekaterih zadnjih primerih, ampak naj bi tudi dosegle, da bodo neavtohtoni naseljenci izseljeni s staroselskih ozemelj. Slednji so namreč še tri leta nazaj trdili, da Awajci sploh ne obstajajo več. Staroselci so se odzvali s kampiranjem pred državnimi ustanovami, CIMI – brazilska nevladna organizacija, ki se zavzema za pravice staroselcev – pa je lansirala kampanjo s sloganom „OBSTAJAMO!“.

Več o omenjeni zgodbi lahko izveste v pogovoru z Alice Bayer iz organizacije Survival International. Ustanovitelj omenjene organizacije Francis Huxley je že v 50-ih letih prejšnjega stoletja med proučevanjem ljudstva Ka´apor poročal o Awajcih, ki tedaj še niso imeli stikov z zunanjim svetom.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.