Bolnišnično-sindikalna gibanica

Oddaja
4. 12. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Medtem ko občudujemo melanholično pokrajino in poslušamo srčno glasbo prekmurskih strun, se v Murski Soboti boj za delavske pravice v splošni bolnišnici približuje vrhu dramskega trikotnika. 

Kaj k katastrofalnim razmeram v zdravstvu prispeva politika pri koritih izvršne in zakonodajne oblasti?
 / 26. 3. 2014

Sindikat zdravstva Slovenije, krajše SPUKC, je ministra za zdravje Aleša Šabedra pozval k izrednemu nadzoru nad delom soboške bolnišnice. K temu je pripeljala leto in pol dolga zgodba o sindikalni zaupnici bolnišnice Tatjani Petek. Aprila lani je vodstvo sindikalno zaupnico odpustilo, saj naj bi z razkrivanjem poslovnih skrivnosti škodovala poslovanju bolnišnice. Seveda ni šlo za razkrivanje poslovnih skrivnosti, temveč za anonimno prijavo vodstva policiji. Direktor Bojan Korošec in njegovi najbližji podrejeni so si namreč neupravičeno izplačevali dodatke, goljufali pa so tudi med energetsko sanacijo bolnišnice. Slednje je lani potrdilo tudi okrajno sodišče. Sindikat pa je znova dobil krila v boju proti nezakonitim praksam vodstva Splošne bolnišnice Murska Sobota šele, ko je delovno sodišče odločilo, da je bila tudi odpoved Tatjane Petek nezakonita. Zgodbo povzame Andrej Dočinski, predsednik Sindikata zdravstva Slovenije.

Izjava

Dočinski opozori, da si je vodstvo z odpustitvijo sindikalne zaupnice poskušalo izsiliti socialni mir. To je bilo le na videz uspešno, saj je sindikat čakal, da se sodba zaključi in jim omogoči boljši pogajalski položaj.

Izjava

Za in proti gradnji otroškega igrišča v Černelavcih
 / 15. 8. 2019

Pa vendar sindikat tudi po sicer še nepravnomočni obsodbi ni uporabil najmočnejšega orožja - stavke ali protesta. Zaenkrat zahteva, da Ministrstvo za zdravje kot najvišja institucija na tem področju vzpostavi neposredni nadzor nad upravljanjem Splošne bolnišnice Murska Sobota. 

Izjava

Sindikat je seveda že ob začetku naše zgodbe pozval vodstvo k odstopu zaradi razkritih nezakonitosti. A vodstvo ostaja nespremenjeno. Dočinski zato meni, da bo brez pomoči ministra Šabedra vodstvo lahko bolnišnico še naprej izkoriščalo za osebno korist.

Izjava

Poleg tega, da je vodstvo na račun bolnišnice nezakonito služilo, so izredno slabe tudi delovne razmere. Dočinski izpostavlja predvsem prestrašenost delavcev.

Izjava

Strah v zaposlenih vzbuja predvsem nedotakljivost njihovih šefov, ki jo ponazarja dogajanje v preteklem letu in pol.

Izjava

Med raziskovanjem afere v Murski Soboti pa smo od Ministrstva za zdravje po pogovoru s tremi tajnicami prejeli le pisni odziv. Citiramo: 

˝Minister za zdravje bo zaradi očitkov o domnevno neskladnem ravnanju odobril izredni upravni nadzor nad upravljanjem Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Pojasnimo naj, da se upravni nadzor izvede za namen presoje zakonitosti ravnanja izvajalca zdravstvene dejavnosti, kar pomeni nadzor nad izvajanjem predpisov s področja izvajanja zdravstvene dejavnosti in zdravstvenega zavarovanja ter področja materialnega poslovanja. Izredni nadzor odredi minister sam oziroma na predlog zainteresiranega predlagatelja.˝

Konec citata. Kot kaže, se bo tokrat vendar vse končalo po željah Sindikata zdravstva Slovenije, torej čim prej.

Izjava

No, pa nehajmo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness