31. 5. 2012 – 17.00

dan afriških žena

Audio file

V Mariboru v sklopu projekta poti do medkulturnega dialoga potekal 'Dan afriških žena'. Afrika je sicer kontinent, na katerem so ženske najbolj zatirane, je pa tudi veliko aktivisk, ki se borijo za pravice žensk na črnem kontinentu. Dogodkov v Mariboru se udeležuje tudi Alice Ukoko, ustanoviteljice organizacije Ženske Afrike, ki jo je vzpostavila v 90. letih prejšnjega stoletja. Preden pa prepustimo besedo Alici o razmerah žensk v Afriki, smo spregovorili tudi z organizatorjem dneva afriških žena Draganom Potočnikom iz Filozofske fakultete v Mariboru:  

Izjava je v oddaji

Kot smo slišali iz pogovora s Potočnikom, je situacija za ženske v Afriki zelo zaskrbljujoča. Alice Ukoko nam je povedala, kaj je bil poglavitni razlog, da je ustanovila društvo žensk Afrike, ki pa seveda ni omejeno samo na ženska vprašanja, ampak se ukvarja s političnimi vprašanji v Afriki nasploh:

Izjava je v oddaji

Dragan Potočnik je omenil, da so ženske v Afriki velikokrat žrtve tradicionalnih predsodkov. Afrika pa je bila prav tako v preteklosti izpostavljena konolizaciji s strani krščanskega in islamskega sveta. Alice Ukoko smo vprašali, kaj meni glede vpliva religij in tradicije na ženske v Afriki:

Izjava je v oddaji

Za konec smo z Alice Ukoko spregovorili še o današnji in zgodovinski vlogi žensk v Afriki:

Izjava je v oddaji

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.