Fak! 8. marec bo?

Aktualno-politična novica
25. 2. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Na današnji dan je Inštitut 8. marec načrtoval vložitev predloga novele o kazenskem zakoniku, ki bi redefinirala posilstvo. A 5000 zbranih podpisov na upravni enoti ni bilo pravočasno pregledanih. Ne glede na to je včeraj nekaj pred polnočjo Ministrstvo za pravosodje odobrilo in poslalo v državni zbor lasten predlog novele, na kar sta se inštitut in opozicija odzvala z jezo, meneč, da ministrstvo želi obiti mnenje civilne družbe. Danes se je nato izkazalo, da je imel predlog ministrstva proceduralno napako in je bil umaknjen, prav tako pa se je po njegovi preučitvi izkazalo, da se vsebinsko ni razlikoval od predloga inštituta.   

Trenja v Armeniji, izgon evropske veleposlanice v Venezueli, novela kazenskega zakonika o spolni integriteti
 / 25. 2. 2021
Inštitut 8. marec je pred slabim tednom začel z zbiranjem podpisov za spremembo kazenskega zakonika, ki se nanaša na 170. in 171. člen ter s tem definicijo posilstva ureja po modelu afirmativnega soglasja »ja pomeni ja«. Podpise je začel zbirati zaradi zastarele zakonodaje, ki je žrtvam spolnega nasilja onemogočala sodne postopke in s tem pravnomočne obsodbe storilcev.

Protesti
O poljskem odstopu od istanbulske konvencije, turškem spogledovanju z njim in redefiniciji posilstva pri nas
 / 27. 7. 2020
Sedanja zakonodaja namreč temelji na tako imenovanem modelu prisile, ki se glasi, citiramo: »Kdor prisili osebo drugega ali istega spola k spolnemu občevanju ali s tem izenačenemu spolnemu ravnanju, tako da uporabi silo ali zagrozi z neposrednim napadom na življenje ali telo, se kaznuje z zaporom od enega do desetih let.« Konec citata. To pomeni, da spolni odnos, pri katerem žrtev pred ali med posilstvom zmrzne ali se mu iz drugih razlogov ne more očitno upirati, ni definiran kot posilstvo. Ključen premik v zakonodaji bi bila po mnenju Inštituta 8. marec in opozicije sprememba zakonika po modelu ‘Samo ja pomeni ja’. Ministrstvo za pravosodje z ministrico Lilijano Kozlovič na čelu je do sedaj načeloma zagovarjalo model “ne je ne”, čemur v Inštitutu nasprotujejo. A včerajšnji predlog ministrstva uporablja model “ja pomeni ja” in se po besedah pravnice z Inštituta 8. marec Kristine Krajnc od inštitutovega predloga bistveno ne razlikuje. Nika Kovač z inštituta je o modelu “ja pomeni ja” spregovorila na novinarski konferenci, preden je inštitut predlog ministrstva uspel preučiti.

izjava

Po uspešno zbranih 5000 podpisih pa jih je na večer pred vložitvijo predloga, za katerega je bilo treba zbrati podpise, prehitela vlada in vložila svoj predlog zakona. Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, meni, da je vlada s tem vnovič povozila pobudo nevladnih organizacij in se z vladnim predlogom izognila obravnavi predloga zakona, ki so jo vložili v Inštitutu.

izjava

Ogorčenje so izrazili tudi v opoziciji, kjer menijo, da je vlada s samostojnimi akcijami onemogočila sodelovanje s civilno družbo in na nerazumen način obšla vložitev predloga Inštituta 8. marec ter s tem izpodbila pobudo za sodelovanje med koalicijo in opozicijskimi strankami, izpostavi poslanka ter podpredsednica Liste Marjana Šarca Jerca Korče.

izjava

Brez birokratskih zapletov pri zbiranju podpisov ni šlo, saj naj bi bile upravne enote zaradi pomanjkanja kadrov preobremenjene, s čimer pa je prišlo do zamude pri prejemanju overjenih podpisov, ki so bili ključni za vložitev predloga izpostavi Mojca Lukan, sodelavka Inštituta 8. marec.

izjava

Do premikov na področju redefinicije posilstva je deloma prišlo tudi zaradi gibanja “Jaz tudi” in javnih razkritij spolnega nasilja v slovenski družbi.

izjava

Novela o kazenskem zakoniku je bila na vidiku že v času predhodne vlade pod vodstvom ministrice za pravosodje Andreje Katič. Takratno dogajanje razloži Katič.

izjava

Med pogovorom z nekdanjo ministrico pa nas je presenetila vest, da je vlada umaknila svoj predlog zakona zaradi tehničnih pomanjkljivosti.

izjava

Razlog za umik so pomanjkljivosti pri sodelovanju strokovnjakov in plačilu njihovega sooblikovanja zakona, razloži trenutna ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič.

izjava

Vlada naj bi po umiku svojega predloga podprla pobudo Inštituta 8. marec. Za oblikovanje svojega predloga zakona pa naj bi se v vladi odločili zaradi sklepa državnega zbora iz začetka februarja, ki je Ministrstvu za pravosodje naložil oblikovanje predloga zakona po modelu “samo ja pomeni ja”.

izjava

Kozlovič zavrača očitke, da naj bi s prehitevanjem vložitve predloga vlada želela izigrati civilno iniciativo in Inštitut 8. marec. Sprememba zakona naj bi bila nujna, zaradi česar na ministrstvu podpirajo predlog zakona Inštituta 8. marec, ki ga je 3 minute za vladnim predlogom v parlament vložila opozicija.

izjava

Po vseh zapletih in dirki za vložitev predloga zakona so vlada, opozicija in civilna iniciativa očitno na istem bregu glede vsebine predloga zakona. Še vedno pa ni jasno, ali bodo poslanci koalicijskih strank opozicijski predlog zakona tudi dejansko podprli. Ta je namreč po umiku vladnega predloga prvi na vrsti za obravnavo. Jasno je le, da bodo poslanci v parlamentu obravnavali predlog zakona po modelu “ja pomeni ja”, za kar se je Inštitut 8. marec zavzel že pred nerodnim potekom dneva, za katerega je poskrbela vlada.

izjava​​​​​​​

Vsem nenadnim spremembam je za potrebe OFFsajda sledil vajenec Matija pod mentorstvom Zale.

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness