Furlanska različica državnega

Aktualno-politična novica
2. 5. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

V Furlaniji - Julijski Krajini, najbolj zahodni od dvajsetih italijanskih dežel, so v nedeljo potekale deželne volitve. Furlanija - Julijska Krajina, ki se razteza od Trsta do severne meje z Avstrijo, je ena od petih dežel, ki uživajo poseben status znotraj italijanske ustave. Ta jim zaradi prisotnosti nemške in slovenske manjšine daje višjo stopnjo avtonomije. Izmed devetinštiridesetih sedežev v deželnem svetu bosta dva pripadla pripadnikoma slovenske manjšine.

Na tamkajšnjih nedeljskih deželnih volitvah je zmagalo desno zavezništvo, sestavljeno iz stranke dolgoletnega premierja Silvia Berlusconija Forza Italia oziroma Naprej, Italija ter Lige. To bo po novem upravljalo z 29 sedeži, do sedaj vladajoča levosredinska opcija pa s štirinajstimi.

Med posameznimi strankami je najboljši rezultat dosegla bolj skrajno desna Liga s 35 odstotki, medtem ko je koalicijska zaveznica dosegla le 12 odstotkov. Podpora Demokratski stranki je z 39 padla na 18 odstotkov. Populistično Gibanje petih zvezd uspeha na splošnih volitvah v začetku marca ni preneslo na deželno raven. Prejelo je pet odstotkov glasov, znatno manj od tretjine, ki so jo prejeli na državni ravni.  

V deželni svet sta bila izvoljena dva Slovenca: že tretjič predstavnik stranke Slovenska skupnost Igor Gabrovec in prvič Danilo Slokar. Danilo Slokar je tudi prvi Slovenec, izvoljen v deželni svet kot član Lige.

V današnjem OFFsajdu tako o rezultatih volitev, vzrokih za izgubo podpore Demokratske stranke, o vzponu Lige in o prioritetah slovenske manjšine ter novih poslancih slovenske manjšine.

Marko Marinič, urednik tržaškega Primorskega dnevnika, komentira deželne volitve, predvsem vzroke za poraz Demokratske stranke.

izjava

Udeležba na letošnjih deželnih volitvah je bila 49,65-odstotna, s čimer je volilna udeležba prvič padla pod 50 odstotkov. Za primerjavo: udeležba na državnih volitvah je v regiji bila 75-odstotna.

izjava 

Novost letošnjih volitev pa je izvolitev Danila Slokarja, dolgoletnega člana Lige, ki je tako prvi Slovenec, izvoljen v deželni svet kot svetnik Lige. V preteklosti so Slovenci v Italiji v deželni svet vstopali predvsem v okviru stranke Slovenska skupnost. Marka Mariniča izvolitev Slokarja ne preseneča.

izjava

Marinič pove, kako se je Danilo Slokar v kampanji predstavljal, kakšne volilce je nagovarjal in zakaj je osvojil poslanski sedež.

izjava

Walter Bandelj, predsednik Sveta slovenskih organizacij, v prihodnosti napoveduje dobre odnose med slovensko skupnostjo in zmagovalno stranko.

izjava

Marinič pojasni, kako se Liga na deželni ravni razlikuje od Lige na nacionalni ravni in kako bi to lahko pozitivno vplivalo na slovensko manjšino.  

izjava

Walter Bandelj predstavi nujno prioriteto za izboljšanje položaja slovenske skupnosti - pridobitev slovenskega poslanca v italijanskem parlamentu - in kako lahko na to vpliva deželni zbor Furlanije - Julijske krajine.

izjava

Walter Bandelj predstavi še konkreten problem slovenske skupnosti, ki ga nova deželna vlada lahko reši.

izjava

Za zaključek Marinič izpostavi še eno prioriteto slovenske manjšine, tokrat s kulturnega področja.

izjava

Za razliko od nacionalnega parlamenta, kjer še vedno niso nič bližje sestavi vlade, bo v deželnem svetu Furlanije - Julijske krajine zavladala desna koalicija z udobno večino. Ravno tako kot na nacionalni ravni pa bo treba zaradi pomanjkanja vsebine znotraj kampanje še ugotoviti, kakšna so konkretna stališča in predlogi zmagovalcev.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.