Hrvaška politična kriza

Aktualno-politična novica
7. 6. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Politična kriza na Hrvaškem se zaostruje. Predsednik Hrvaške demokratske skupnosti oziroma HDZ-ja Tomislav Karamarko je napovedal, da bo njegova stranka pričela s postopkom za odpoklic premierja Tihomirja Oreškovića. HDZ bo jutri formalno predal zahtevo za odpoklic premiera hrvaškemu Saboru, nato se bo o predlogu morala izjasniti vlada, nakar bo potekalo glasovanje o zaupnici v Saboru.

Gre za še enega v nizu pozivov za odstop v vrhu hrvaške politike. Naj spomnimo: poslanci koalicijske stranke Most so najprej odrekli podporo Karamarku, potem ko je opozicijska Socialnodemokratska partija nekdanjega premierja Zorana Milovanića vložila zahtevo za razrešitev Karamarka z mesta podpredsednika vlade. Nato je premier Orešković pozval oba podpredsednika vlade, tako Karamarka kot vodjo Mosta Boža Petrova k odstopu, češ da bi s tem konsolidiral vlado. Sledila je današnja napoved HDZ-ja. Perspektive za razrešitev krize oceni novinar Drago Hedl:

Izjava.

Neposreden povod za politično krizo vlade je bila afera MOL, v katero se je zapletel Tomislav Karamarko. Nadaljuje Hedl:

Izjava.

Kot rečeno, je afera MOL bila le povod za pričetek razpada vlade, ki jo vse od formiranja pred pol leta zaznamujejo kontroverzne odločitve zlasti predstavnikov  militantno protikomunističnega in nacionalističnega Karamarkovega HDZ-ja. Hedl:

Izjava.

Smer delovanja Karamarkovega HDZ-ja je sicer bila predvidljiva vse od objave njegovega tako imenovanega protikomunističnega manifesta sredi lanskega leta. Ali bo boj HDZ-ja za ohranitev oblasti potisnil skrajno desno retoriko v drugi plan? Odgovarja komentator Marinko Čulić:

Izjava.

Čulić je kritičen tudi do vloge novonastale koalicijske stranke Most:

Izjava.

Medtem pa postaja čedalje očitnejše, da premier Orešković ni dorasel položaju, ki ga je sprejel. Čulić:

Izjava.

Očitna nesposobnost vladajoče koalicije, da bi se ukvarjala z realnimi problemi države, je voda na mlin opozicijskim socialnim demokratom Zorana Milanovića. Nadaljuje Hedl:

Izjava.

Politična kriza je odraz širše družbene krize Hrvaške. Na Radiu Študent smo že poročali o protestih zaradi poskusa zaustavitve šolske reforme in prepovedi splava, kar so le simptomi upora proti HDZ-jevski konzervativni protirevoluciji. Zaključuje Čulić:

Izjava.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.