Kakofonija Slovenske filharmonije

Aktualno-politična novica
6. 12. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Člani orkestra Slovenske filharmonije so včeraj izvedli stavko, ki so jo napovedali prejšnji teden, na kateri so predstavili stavkovne zahteve in argumente zanje. Glasbeniki namreč menijo, da je napetost med dirigentom in njimi tako velika, da delo ni več mogoče. Hkrati opozarjajo na ignorantsko vedenje direktorja Slovenske filharmonije Damjana Damjanoviča. Na protestu so izpostavili tudi razne sistemske napake, ki se pojavljajo v delovanju vodstva filharmonije.

Stavko so podprli v sindikatu kulture Glosa in v Sindikatu za vzgojo, izobraževanje, znanost in kulturo. Člani orkestra trdijo, da so piko na i sporu, ki se vleče že skoraj dve leti, dodale žaljive izjave dirigenta Uroša Lajovica, ki zatrjuje, da so pregnali že več dirigentov. Stavka je potekala v času vaj, organizirana pa je bila v obliki novinarske konference. Izrazili so zahtevo po strokovnem in poštenem vodstvu. Pridobiti želijo tudi možnost odločanja pri izboru šefa dirigenta, vse zahteve pa so podčrtane z zahtevo po spoštovanju do zaposlenih in same ustanove.

Stavkajoči člani orkestra so tokrat sedeli v dvorani, na odru pa sta se jim ob članih stavkovnega odbora pridružili tudi dve violinistki, ki se s stavko ne strinjata. Kako je potekala včerajšnja stavka in zakaj so se odločili, da bodo na vajo povabili novinarje, pojasni predstavnica delavcev Marina Kopše.

Izjava

Na včerajšnjo stavko je stavkovni odbor povabil tudi dirigenta Uroša Lajovica in direktorja Damjanoviča, ki pa se stavke nista udeležila. Svojo odsotnost pojasni Damjanovič.

Izjava

Kljub včerajšnji stavki bodo filharmoniki danes v Mariboru pod vodstvom šefa dirigenta Uroša Lajovica izvedli koncert. Z odločitvijo, da bodo stavkali samo v času vaj, želijo namreč pokazati, da se stavka nanaša le na direktorja in šefa dirigenta, ne pa tudi na poslušalce.  

Izjava

Čeprav bo koncert izveden, bodo pred koncertom poslušalce opomnili na celotno situacijo in podali krajšo izjavo, povezano z včerajšnjo stavko.

Izjava

Spor med direktorjem in orkestraši ima seveda več plasti. Velik problem v očeh stavkajočih je Damjanovičevo nespoštovanje pogodb v smislu napredovanja zaposlenih v višje plačne razrede. Dogovorov naj namreč ne bi izpolnjeval, čeprav so delavci dosegali postavljene standarde. To je pripeljalo do treh tožb proti direktorju Slovenske filharmonije, ki so  trenutno v sodni obravnavi. Več o tem pove Marina Kopše.

Izjava

Neodobravanje povzroča tudi dejstvo, da je Damjanovič prvi direktor, ki po svoji funkciji opravlja uradno združeno umetniško in poslovno vlogo vodenja te kulturne institucije. Do takšne ureditve vodenja je skeptičen tudi nekdanji direktor Slovenske filharmonije Boris Šiligoj. S tem pa se strinja tudi Kopše.

Izjava

Direktor Damjanovič je mnenja, da ni pravi naslov za vprašanja o dvojni vlogi direktorja.

Izjava

Problematiko njegovega vodenja filharmoniki poudarjajo že dlje časa. V anketi, ki so jo zaposleni izvedli konec lanskega sezone, je bil direktor, sicer nastavljen s strani ministra za kulturo, na lestvici od ena do pet ocenjen z dve, torej z oceno zadostno. Sam rezultat povezuje z dvoumnostjo vprašanj, ki so bila zastavljena v anketi.

Izjava

Sporna se stavkajočim zdi tudi funkcija šefa dirigenta, ki jo opravlja Uroš Lajovic. Menijo namreč, da bi kot člani filharmonije morali sodelovati pri izbiri dirigenta. Lajovica obtožujejo avtoritarnega delovanja, samo stavko pa šef dirigent povezuje z užaljenostjo članov orkestra, saj si je pred kratkim dovolil spremeniti sedežni red godalcev. Orkestrašem očita, da želijo uvesti neke vrste samoupravljanje. To komentira tudi direktor Damjanovič.

Izjava

Lajovic v kolumni današnje izdaje Dela z naslovom Samoupravljalska mentaliteta v orkestru poda mnenje, da preko stavke svoje cilje poskušajo uresničiti nekateri politično aktivnejši glasbeniki. Še posebej izpostavi Marino Kopše, ki naj bi po njegovem mnenju sedaj uživala svojih pet minut slave. Kopše pa meni, da je samoupravljanje že zdavnaj umrlo.

Izjava

 OFFsajd je pripravila vajenka Rina.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness