Ko potrka Sintal

Oddaja
10. 7. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Ob 10. uri dopoldan je osem varnostnikov varnostne službe Sintal prispelo pred Narodni dom v Novem mestu in izvedlo deložacijo prostorov. V trenutku akcije sintalovcev se je v tako imenovanem Sokolcu nahajal le umetnik in aktivni uporabnik Sebastjan Šeremet. V prostor so varnostniki vstopili s pomočjo gasilcev, saj je bil sprednji vhod preventivno zabarikadiran. Po različnih pričevanjih so varnostniki vstopili prek zadnjih vrat ali oken. Akciji je prisostvoval tudi uradnik z novomeške občinske uprave.

Dvajset minut za varnostniki so na prizorišče prispeli tudi policisti, ki so Šeremeta odpeljali na policijsko postajo na zaslišanje, v vmesnem času pa so okoli objekta namestili ograjo in z deskami pokrili okna.

Podpri Jalla Jallo, napovedana evikcija v Sokolcu, napovedi
 / 28. 6. 2018

Današnja deložacija v organizaciji Mestne občine Novo mesto sledi le dvanajst dni po neuspešnem poskusu le-te. Takrat se je mestna občina z županom Gregorjem Macedonijem na čelu uštela zaradi pravnih zapletov, in sicer je mestna občina dan pred predvideno deložacijo prejela obvestilo izvršitelja, na dan deložacije pa tudi sklep Okrajnega sodišča v Novem mestu, da se izvršilni postopek zoper Društvo za kulturno osveščanje ustavi, ker je imenovano društvo bilo izbrisano iz sodnega registra.

Tokrat se je mestna občina tako odločila za drugačno taktiko. Pisni odgovor Mestne občine Novo mesto in pojasnilo glede dogajanja v Sokolcu prenašamo v celoti:

Mestna občina Novo mesto je pred dobrim tednom prejela odločbo gradbenega inšpektorja, po kateri smo kot lastniki objekta dolžni preprečiti uporabo in izvajanje vseh dejavnosti v Narodnem domu, dokler se ne izvedejo nujna vzdrževalna dela. Gradbeni inšpektor je namreč v postopku ugotovil, da je objekt nevarna gradnja.

Glede na to, da je sodišče ustavilo izvršbo zaradi izbrisa Društva za kulturno osveščanje iz sodnega registra, smo policiji podali ovadbo, s katero smo želeli ugotoviti, kdo so nelegalni uporabniki našega objekta. Vsa naša prizadevanja so usmerjena v cilj, da se ta, za Novo mesto simbolno zelo pomembna stavba vrne v delovanje, ki bo namenjeno čim širšemu krogu občanov ter kulturnim in umetniškim ustvarjalcem. Številni se namreč soočajo s pomanjkanjem ustreznih prostorov za svoje delovanje in prav je, da jim je Narodni dom kot občinski objekt na voljo za uporabo. Pred tem je nujno poskrbeti za sanacijo.

V letošnjem proračunu imamo za nujna vzdrževalna dela na objektu Narodnega doma predvidenih 125 tisoč evrov, pogodba za prenovo strehe je podpisana, prizadevali si bomo, da gradbena dela stečejo čim prej. 

O Sokolcu in alternativni sceni v Novem mestu
 / 6. 2. 2018

Mestnemu svetniku z liste Solidarnost, Urošu Lubeju, se zdi odločitev gradbenega inšpektorja absurdna, a ne nepričakovana.

Izjava

Prej omenjeno, a zdaj ne več obstoječe Društvo za kulturno osveščanje se je sicer leta 2011 dogovorilo z občino in nekdanjim županom Alojzem Muhičem o uporabi prostorov, odkar pa je na županski stolček sedel Gregor Macedoni, so vse intenzivnejši pritiski za njihov odhod. Leta 2016 je tako prispelo pismo o nujnosti izpraznitve prostorov. Tudi takrat, tako kot sedaj, izključno zaradi varnosti, kakopak.

Izjava

Do konca redakcije še vedno nismo prejeli odločitve gradbenega inšpektorja ali podrobnejšega opisa le-te.

Aktivni uporabnik Sokolca Sebastjan Šeremet je nad jutranjo akcijo ogorčen.

Izjava

Sokolski dom
O poskusu izselievanja uporabnikov Sokolskega doma v Novem mestu
 / 28. 9. 2016

Po naših virih je postopek s strani gradbenega inšpektorja že nekaj časa v teku. Z ugotovitvami se Šeremet ne strinja, saj je, kot pravi, stavba nevarna samo in izključno od zunaj, kar ni ustrezen razlog za izpraznitev Narodnega doma v celoti.

Izjava

Lubej deli Šeremetovo prepričanje in ponovi mnenje, da gre pri odločbi gradbenega inšpektorja le za nadomestni ukrep po sodnem neuspehu mestne občine.

Izjava

Šeremet je na policiji nato prejel tudi položnico v višini štiristo evrov po 338. členu kazenskega zakonika, torej zaradi protipravnega zavzetja nepremičnine.

“Kdor zavzame tuje zemljišče, ki je po predpisih določeno za zavarovano zemljišče ali območje, naravno vrednoto ali javno dobro, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.”

Izjava

18. novembra 2018 bodo v Novem mestu, kakor tudi drugod v Sloveniji, potekale lokalne volitve.

Izjava

Lubej opozarja na dejstvo, da ne glede na vse Macedoni v mestnem svetu in širše uživa podporo pri odnosu do Sokolca in njegovih uporabnikov.

Izjava

O občinskih prevzemih Celice in AKC Sokolca
 / 11. 1. 2018

Sebastjan Šeremet opozarja, da mu še vedno ni dovoljen vstop v atelje, v katerem ima številna dela in imetje. Enako velja za številne druge umetnike, ki pa jih v trenutku deložacije ni bilo v objektu. Šeremet za jutri ob 15-ih že napoveduje protestni performans.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Z nestrpnostjo pričakujem prvo retrospektivno razstavo tihožitji v akril tehniki v režiji lokalne kolonije ljubiteljev slikarstva v saniranem in deratiziranem Narodnem domu. Make Novo mesto art again!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.