Kompromis brez rešitve

Aktualno-politična novica
20. 9. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Sindikati javnega sektorja so z vlado prišli do dogovora glede zvišanja plač v javnem sektorju. Po poletju neuspešnih pogajanj sta se strani uspeli strinjati, da se bo z oktobrom vsem javnim uslužbencem plača povišala za 4 in pol odstotke, s prvim septembrom pa se bo zvišalo nadomestilo za malico na 6,15 evra.

O pogajanjih med vlado in sindikati
 / 19. 7. 2022
Dogovor vključuje tudi poračun regresa za dopust, ki bo izplačan od prvega oktobra naprej. Zaposleni v javnem sektorju, ki so razvrščeni do 24. plačnega razreda, v katerem bruto plača znaša 1085 evrov, bodo prejeli 300 evrov, uslužbenci med 24. in 30. razredom prejmejo 250 evrov; s takim trendom se regres niža obratno sorazmerno z višino plačnega razreda. Vlada se s sindikati zaenkrat še razhaja glede  poračuna regresa za uslužbence, ki so med 40. in 50. plačnim razredom. Vladni predlog je, da prejmejo poračun regresa v višini 100 evrov. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je ob sprejetju dogovora zadovoljna.

Izjava

Nadaljnja pogajanja bodo potrebna glede tega, v katerem mesecu prihodnjega leta bodo vsem javnim uslužbencem plače dvignili za en plačni razred. Iz tega dviga bodo izvzeti delavci v zdravstvu in socialnem varstvu, ki so plače uskladili konec lanskega leta. Sindikati želijo, da bi se plače zvišale z marcem, medtem ko vlada vztraja, da do dviga pride aprila. Ministrica Hovnik pojasni, da razlika v enem mesecu pomeni za državni proračun razliko 20 milijonov evrov.

Izjava

Prav tako je odprto vprašanje o odpravi 57. plačnega razreda kot plačnega stropa za javne uslužbence. V začetku septembra je bilo govora, da plačnega stropa ne bi odpravili le za zdravnike, ampak tudi za visokošolske učitelje in raziskovalce. O nedorečenosti Jakob Počivavšek, predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, ki vodi eno izmed pogajalskih skupin sindikatov.

Izjava

Počivavšek kot problematičen del dogovora izpostavi dejstvo, da tisti, ki so razvrščeni do 24. plačnega razreda, ne bodo čutili povišanja plač, saj se bo vsem plačnim razredom plača zvišala za enak odstotek.

Izjava

Boštjan Remic s Centra za družbeno raziskovanje, krajše CEDRA, opozarja, da trenutni dogovor med vlado in sindikati ponovno pušča na cedilu najslabše plačane delavce v javnem sektorju.

Izjava

Vlada je predloge sindikata, s katerimi naj bi želeli zvišati najnižje plače, kategorično zavrnila. Vladna argumentacija je, da bo do potrebnih sprememb prišlo v okviru sistemskih sprememb celotnega plačnega sistema. Pogajanja glede tega se še niso začela. Počivavšek predstavi izhodišča sindikatov.

Izjava

Zakaj je aktualni plačni sistem problematičen, pove Boštjan Remic.

Izjava

Dogovor naj bi za sindikate pomenil minimalen še sprejemljiv kompromis, za vlado pa največ, kar je lahko ponudila. Najslabše plačani bodo dobili najmanj. Sistemske ureditve, ki tudi tokrat služi kot izgovor za zasilen dogovor, pa na vidiku ni.

Vir fotografije: STA

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness