12. 8. 2024 – 17.00

Korak naprej koraka nazaj

Audio file
Vir: Wikipedia, All creative Commons
Audio file
17. 7. 2023 – 17.00
Prvak zmagovalne stranke na tajskih parlamentarnih volitvah ostal brez premierskega stolčka

Največja opozicijska stranka na Tajskem, ki je od leta 2018 delovala pod imenom Korak naprej, je pretekli teden zamenjala svoje ime, popolnoma pa je prevetrila tudi vodstvo stranke. Stranka, zdaj imenovana Ljudska stranka, je odločitev sprejela po tem, ko je tajsko ustavno sodišče prepovedalo njeno delovanje in nekdanjemu vodji stranke Piti Limdžaronratu in ostalim vodilnim članom stranke za deset let prepovedalo politično udejstvovanje. Drugim članom stranke je sodišče naložilo 60-dnevni rok, v katerem se morajo pridružiti drugi stranki ali pa ustanoviti novo. Sodišče je odločilo, da je stranka Korak naprej s svojimi predvolilnimi obljubami o reformi zakona o razžalitvi in obrekovanju monarhije kršila ustavo. Ljudska stranka si je tako nadela novo ime, za novega vodjo pa je imenovala dosedanjega poslanca Natanpona Ruenpanjavuja. Stranka je na lanskih parlamentarnih volitvah zmagala, a zaradi nasprotovanja senata ji ni uspelo sestaviti vlade. 

Tajsko ustavno sodišče je z razsodbo prikimalo volilni komisiji in stranko Korak naprej kaznovalo zaradi »spodkopavanja monarhije«. Sodišče je sicer stranki delovanje prepovedalo že leta 2020 zaradi kršenja volilne zakonodaje, ki se nanaša na financiranje strank med volilno kampanjo. Več o tokratni prepovedi delovanja stranke pove novinar Pravit Rojanapruk s tajskega portala v angleškem jeziku, Khaosod English.

Izjava

Ustavno sodišče je stranki že januarja odredilo, naj konča svojo kampanjo za spremembo zakona o obrekovanju monarhije, potem ko je o točki strankinega programa razpravljalo od lanskih splošnih volitev.

Izjava

Audio file
17. 5. 2023 – 17.00
Tajci na volitvah odločno zavrnili vojaško oblast

Stranka, ki se je takrat še imenovala Korak naprej, je na lanskih parlamentarnih volitvah presenetljivo zmagala in osvojila 151 sedežev, kar je zadostovalo za oblikovanje koalicije iz osmih strank, ki je zasedla 312 od 500 stolčkov spodnjega doma parlamenta. Koraku naprej se je zataknilo pri dvakratnem glasovanju o premierju, na katerem takratni predsednik Pita Limdžaronrat ni zbral dovolj glasov, da bi se lahko zavihtel na premierski stolček. Za izvolitev na položaj je namreč potreboval polovično podporo 700-članskega parlamenta. Glavni razlog za njegovo neuspešnost je bila konservativna sestava senata, ki ga sestavlja 250 članov, med njimi pa nihče ni podprl Limdžaronrata. Tajski senat sicer od spremembe ustave leta 2017 imenuje vojska, ki se ji je Korak naprej s Limdžaronratom na čelu zameril z napovedmi o reformi vojske. 

Izjava

Stranka Korak naprej se je po odločitvi ustavnega sodišča odločila za menjavo imena stranke in reorganizacijo vodstva. Da je formalno stranka dejansko razpuščena, a to ne predstavlja njenega konca, razloži sogovorec.

Izjava

Kako se je stranka Korak naprej hitro prelevila v novo Ljudsko stranko, razloži sogovorec. 

Izjava

Do prejšnjega tedna je sicer stranko neuradno še vedno vodil priljubljeni podjetnik Pita Limdžaronrat, ki je od zmage stranke na majskih volitvah postal vidna javna osebnost. Ustavno sodišče ga je tako kot stranko, ki jo je vodil, obtožilo neustavnega delovanja proti monarhiji. Zaradi slednjega je ustavno sodišče Limdžaronratu za obdobje desetih let prepovedalo opravljanje političnih funkcij. Kakšno vlogo bo sedaj sploh lahko igral v stranki, razloži sogovorec. 

Izjava

Audio file
29. 10. 2014 – 12.00
O ozadjih politične delitve na Tajskem, ki je pripeljala tudi do zadnjega državnega udara maja letos.

Prejšnji teden je na položaju voditelja stranke priljubljenega Limdžaronrata nadomestil podjetnik Natanpon Ruenpanjavu. Kdo je novi vodja stranke in kako je prišel na položaj vodje Ljudske stranke, pove sogovorec. 

Izjava

Sogovorec predstavi razlike med novim in starim voditeljem in pove, kakšno vlogo kljub priljubljenosti posameznih politikov iz stranke dejansko igrajo posamezniki. 

Izjava

Sogovorec predstavi svoj pogled na pomen stranke, ki leži onkraj zmagovanja na volitvah.

Izjava

V tajski parlamentarni kvazi kvazidemokraciji se stranka Premik naprej za spremembo bori z dolgoročnim reformizmom. Kot pravi sogovorec, bo strankin reformizem morda kdaj pritekel do cilja, kar pa še ne pomeni, da bo tja prispel ob pravem času.

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.