13. 12. 2012 – 17.18

Le zadovoljna policija brani politike pred ljudstvom

Audio file

Fakulteta za upravo je v sodelovanju z Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani izvedla raziskavo z naslovom “Vzpostavitev sistema merjenja učinkovitosti, uspešnosti in kakovosti v slovenski policiji”. Raziskovalci so na podlagi empirično zbranih podatkov medsebojno primerjali tehnično učinkovitost posameznih policijskih uprav, ki so jih presojali skozi prizmo managerskega pristopa. Pogovarjali smo se z Aleksandrom Aristovnikom, profesorjem na Fakulteti za upravo in vodjo raziskave.

Policija je po mnenju Aristovnika ključna materialna podstat za zagotavljanje delovanja institucij pravne države, svobode in varnosti, brez katerih ni demokracije, ekonomskega razvoja in socialne ter pravne enakosti. Politika varčevalnih ukrepov pa para obstoječo družbeno pogodbo, pojasni Aristovnik.

Zaposleni v strukturi policije predstavljajo pomemben del zaposlenih v javni upravi. Za financiranje policije se namreč namenja kar 3,1 odstotka državnega proračuna, v njej pa je zaposlena kar dobra četrtina vseh javnih uslužbencev, ki so, podobno kot ostali, podvrženi politiki varčevanja. Aristovnik pri tem opozarja, da je pri policiji ključno, da se varčevanje izvaja v posvetu s strokovnjaki in ne le na podlagi številk. Strokovnjaki v tem kontekstu ugotavljajo, da ima marsikatera policijska uprava še veliko manevrskega prostora za varčevanje oziroma racionalizacijo. Aristovnika smo zato vprašali, kaj pomeni ‘tehnična neučinkovitost’, ki so jo ugotovili pri več kot polovici policijskih uprav v Sloveniji.

Aristovnika smo za konec vprašali še, ali so v raziskavo zajeli tudi mnenje policistov o aktualnih socialnih okoliščinah, glede na to, da so že sami v raziskavo vključili vprašanje o zadovoljstvu policistov s svojim delom. Kot razkrivajo nedavne vstaje ljudstva, ki so se zakuhale v Mariboru, smo varčevanju podvrženi vsi. Tanka modra črta je namreč poslednji branik politike varčevanja, ki jemlje socialne pravice vsem državljanom, iz tega pa niso izvzeti niti policisti sami.

OFFSajd sta pripravila Luka Tetičkovič in vajenec Natan Vitežnik.

Dodaj komentar

Komentiraj