Legalizacija zavarovanja javnih informacij s stroški

Oddaja
29. 9. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

V zakonodajni postopek je vstopil Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Današnji Offsajd bomo namenili spremembi 34. člena spreminjanega zakona. Namesto “materialnih stroškov”, kot je velevala dikcija prejšnjega zakona, bodo državni organi zdaj lahko ob posredovanju informacij javnega značaja zaračunavali »stroške v zvezi s pripravo in posredovanjem kopije zahtevane informacije za prosilca.« Na videz nepomembna sprememba pomeni legalizacijo zmedenega statusa quo. A najprej prisluhnimo Andreji Mrak iz društva Transparency International Slovenija, ki opiše morebitno spremembo zakona.

Izjava

Praksa je, kot že rečeno, pokazala, da so se ob posredovanju informacij večkrat zaračunali tudi stroški dela državnih uslužbencev. To je omogočala uredba vlade, ki naj bi urejala cene stroškov. Več pove Kristina Kotnik Šumah, namestnica informacijske pooblaščenke.

Izjava

Razlog za spreminjanje Zakona o dostopu do informacij javnega značaja naj bi bila uskladitev zakonodaje z evropsko direktivo o ponovni uporabi informacij javnega značaja. A kot razloži Mrak je potrebno ločiti med posredovanjem informacije in njeno ponovno uporabo. Slednje namreč nima ničesar opraviti s sporno spremenjenim 34. členom.

Izjava

Zakon se spreminja brez večje debate v javnosti. Na sporne določbe so opozorile le nekatere nevladne organizacije, kot je Transparency International, pisarna informacijskega pooblaščenca in Društvo novinarjev Slovenije. Pisarna informacijskega pooblaščenca sicer že nekaj časa bije boj za javno dostopne informacije, več Šumah.

Izjava

Društvo Transparency International je z namenom, da bi ozavestilo javnost in pritisnilo na odločevalce, sprožilo tudi javno peticijo. Peticijo lahko podpišete na spletu. Več o peticiji pove Andreja Mrak.

Izjava

Pozivom se pridružuje tudi Društvo novinarjev Slovenije. Govori predsednica, Petra Lesjak Tušek.

Izjava

Ob koncu oddaje povejmo, da smo želeli glasovalno razpoloženje preveriti pri naših predstavnikih. Konkretneje pri Stranki modernega centra, ki je kandidirala ravno na platformi poštenosti in transparentnosti. Pristojni resor, ministrstvo za javno upravo, ki ga vodi minister iz kvote SMC-ja,  pa zdaj predlaga ukrepe, ki onemogočajo nemoten dostop do javnih informacij in zmanjšujejo možnost javnega obveščanja. Poslanska skupina SMC se nam do nastanka te oddaje ni odzvala.

 

 

Ta oddaja je nastala v sodelovanju z Osservatorio Balcani e Caucaso za European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), in je sofinancirana s strani Evropske komisije. Vsebina oddaje je izključna odgovornost Zavoda Radio Študent in se ne more smatrati, da odraža stališča Evropske unije.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

ta smc je pa tako medla...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.