11. 9. 2024 – 17.00

Lex Magnifico ad vocem populī

Audio file
Vir: Wikimedia Commons, javna domena

Prejšnji teden se je v Ljubljani začelo zbiranje podpisov za razpis občinskega referenduma proti spremembi odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Sprememba odloka določa pet lokacij v krajinskem parku, na katerih za izvajanje prireditev ni potrebno okoljevarstveno dovoljenje. Pobudo mora podpreti pet odstotkov volilnih upravičencev v Mestni občini Ljubljana.

Vir: Jean-Pierre Dalbéra, Flickr, All creative commons
Audio file
27. 5. 2024 – 17.00
Organizatorji za, okoljevarstveniki proti

Novela odloka nosi vzdevek Lex Magnifico, saj je bila sprejeta po zapletu z odobritvijo Magnificovega koncerta v Tivoliju, ki je bil predviden za zadnji dan meseca avgusta in so ga nato organizatorji zaradi vseh zapletov prestavili v Stanežiče. Magnifico je, ne da bi čakal na okoljevarstveno soglasje, prodal več kot 10 tisoč vstopnic, Zavod za varstvo narave pa mu je dvakrat zavrnil izdajo dovoljenja. Občina je nato našla rešitev za prirejanje koncertov v Tivoliju in vrh Rožnika, Mostec, Plečnikov avditorij, sankališče in območje med Jakopičevim sprehajališčem ter otroškim igriščem določila za izjeme, kjer predhodno okoljevarstveno soglasje ni potrebno. 

Lex Magnifico je v mestnem svetu na julijski seji podprla koalicija, ki jo poleg svetnikov liste Zorana Jankovića sestavljata še Gibanje svoboda in Socialni demokrati. Opozicija je sejo protestno zapustila. Rezultat glasovanja je bil tako 24 proti nič. V začetku tega meseca so nato arhitekt Arne Vehovar in Saša Đorđević iz zelene stranke Vesna skupaj s še sto občani kot civilna iniciativa vložili referendumsko pobudo proti Magnificovemu zakonu. Zakaj bi bil Magnificov koncert okoljsko problematičen, pojasni pobudnik zbiranja podpisov Arne Vehovar.

Izjava

Vehovar meni, da župan z novelo odloka predvsem pomaga svojemu prijatelju in podporniku Magnificu.

Izjava

Audio file
18. 1. 2023 – 17.00
Sečnja dreves v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib

Svoje stališče glede okoljevarstvenih pomislekov o organizaciji Magnificovega koncerta in glede očitkov, da koncert podpira zaradi osebnih zvez z Magnificom, je ljubljanski župan izrazil že junija po javnem pismu Mladih za podnebno pravičnost proti napovedanemu koncertu.

Izjava

To stališče je Janković ponovil še na novinarski konferenci župana po sprejetju spremembe odloka.

Referendumsko pobudo sta podprli le dve politični stranki. To sta stranka Piratov in zelena stranka Vesna, katere ljubljanska občinska svetnica Jasminka Dedić je predlog za razpis občinskega referenduma vložila tudi sama. Kot razlog je navedla, da s spremembo odloka župan dobi možnost samovoljnega presojanja o strokovnih okoljskih zadevah in da spremembi omogoča zasebne in komercialne prireditve. Zakaj so Pirati podprli referendumsko pobudo, pojasni sekretar stranke in ljubljanski mestni svetnik Jasmin Feratović.

Izjava

Feratović komentira še neangažiranost ostalih strank za podporo referendumu.

Izjava

Neodzivne pa niso samo politične stranke, ampak velikega zanimanja v prvem tednu zbiranja podpisov niti ljudstvo ni pokazalo, pojasnjuje Vehovar.

Izjava

Izvajanje sprememb odloka je zaradi zbiranja podpisov zamrznjeno. Pobudniki imajo čas do 6. oktobra. Vsaj do takrat se v Tivoliju še ne bo plesalo.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.