LOBIRANJE TOBAČNE INDUSTRIJE V OBLAKU DIMA

Oddaja
10. 3. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Poslanci Evropskega parlamenta so Evropsko komisijo pozvali, naj ne podaljša dogovora s tobačno multinacionalko Philip Morris glede sodelovanja pri omejevanju nelegalnega trga s tobačnimi izdelki. Evropska komisija je do zdaj kljub odporu zainteresirane javnosti delovala v smeri obnovitve dogovora. Resolucija Evropskega parlamenta sicer ni zavezujoča, a zaradi prepričljive podpore, ki jo je prejela, predstavlja močan pritisk na Evropsko komisijo.

Dogovor, ki se izteče letos, je v veljavi od leta 2004, ko je Philip Morris v odziv na sodni postopek glede vpletenosti podjetja v nelegalno trgovino s tobačnimi izdelki pristal na izplačilo 1,2 milijarde evrov neplačanih davkov. Poleg tega se je zavezal k plačilu dajatev na zasežene tobačne izdelke njihovih blagovnih znamk. Bistvo dogovora opiše Deborah Arnott iz organizacije Action on smoking and health:

Izjava

Zgledujoč se po dogovoru s podjetjem Philip Morris, je Evropska komisija v naslednjih letih podobna dogovora sklenila še s podjetjema British American Tobacco in Japan Tobacco International. S sodelovanjem med organi nadzora in tobačnimi podjetji, v okviru katerega tobačna podjetja plačajo davek na zasežene produkte njihovih znamk, naj bi spodbudili samonadzorovanje tobačne industrije. Podjetja iz te panoge so namreč vpletena v nelegalno trgovino. Poleg izogibanja plačevanju davkov so s povečevanjem nelegalnega trga krepila svoj argument, da bo kakršnokoli omejevanje legalne prodaje tobačnih izdelkov le povečalo že tako velik črni trg. Arnott opiše en tak primer:

Izjava

Sodelovanje Evropske komisije in organov nadzora z nadzorovanimi podjetji pa je problematično in tako s strani civilne družbe kot evroposlancev je bilo mogoče slišati očitke o konfliktu interesov. Velika tobačna podjetja so domnevno še vedno vpletena v nezakonito trgovino, čeprav v veliko manjši meri kot pred desetletjem in pol. Opiše Luk Joossens iz Združenja evropskih zvez na področju rakavih obolenj:

Izjava

Evropska unija se sooča tudi z očitki o netransparentnosti glede njenih poslov s tobačno industrijo. Evropska varuhinja človekovih pravic Emily O’Reilly je pred dobrim mesecem Evropsko komisijo okarala, da na tem področju ni dovolj transparentna in da ne sledi smernicam Združenih narodov. Opiše Honor Mahony, predstavnica za stike z javnostjo evropske varuhinje človekovih pravic:

Izjava

Philip Morris je v letu 2013 za lobiranje v institucijah Evropske unije z nekaj več kot 5 milijonov evrov porabil največ izmed vseh zasebnih podjetij. Večino denarja je bilo usmerjenega v lobiranje proti prenovljeni zakonodaji glede označevanja tobačnih izdelkov. Z lobiranjem za nadaljevanje dogovora o sodelovanju pri omejevanju črnega trga pa želi izboljšati svoj ugled. Pojasni Joossens:

Izjava

Poleg netransparentnosti in potencialnega konflikta interesov pa morebitno podaljšanje dogovora med nadzorniki in nadzorovanimi tudi ne bi dosegalo svojega namena. Sestava pretihotapljenih cigaret se je namreč od začetka prejšnjega desetletja močno spremenila. Kljub domnevni nadaljnji vpletenosti tobačnih podjetij v nezakonito trgovino danes večine črnega trga ne predstavljajo več njihovi produkti, temveč tobačni izdelki majhnih podjetij, večinoma namenjeni izključno za črni trg. Zaključi Joossens:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

AAA最主要AAAzzzzzzz

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness