9. 10. 2014 – 17.00

Lobistični raj(h) v Bruslju

Audio file

V času, ko se zaključujejo zaslišanja kandidatov za mesta evropskih komisarjev, je slovenski medijski prostor okupirala saga o komisarski kandidaturi Alenke Bratušek. Ob vsej zliti gnojnici čez našo bruseljsko deklico pa so v temi ostale kandidature mož in žena, ki naj bi zasedli najpomembnejša mesta izvršne oblasti v Evropski uniji. Hiter pregled imen in ozadij, ki se skrivajo za njimi odstira zaveso nove sestave Evropske komisije, ki se je še vedno nesposobna spopasti z močjo velikega kapitala, ki ukrivlja sestavljanje evropske zakonodaje po lastnem interesu. O seznamu spornih kandidatur več sodelavka inštituta Corporate Europe Observatory Vicky Cann.

Izjava v posnetku.

 

Eno od najbolj kontroverznih imen je britanski kandidat Johnatan Hill, član torijcev, ki je soustanovil svetovalno podjetje Quiller Consultanat, ki trenutno zastopa težkokategorno finančno korporacijo HSBC. Hill je, absurdno dovolj, prevzel sektor za finančno stabilnost in storitve. Nadaljuje Cann.

 

Izjava v posnetku.

Pomembna tema, ki bo zaposlila evropsko komisijo v naslednjem letu je Transatlantski trgovinski sporazum bolj znan pod kratico TTIP. Kaj lahko pričakujemo od nove evropske komisije?

Izjava v posnetku.

Močan lobističen vpliv Evropski komisiji ni tuj. Omeniti je vredno delo takozvanih strokovnih skupin, ki sodelujejo z Evropsko komisijo pri pisanju evropske zakonodaje. Preko takšnih skupin so največje finančne korporacije neposredno uveljavile kapitalski interes in spremenile zakonodajo, ki ni sposobna učinkovito regulirati gibanje finančnih tokov, če izberemo zgolj en sektor. Na kak način vpliva zasebni interes v institucijah Evrope pove Vid Doria, generalni sekretar Transparency International Slovenia.

Izjava v posnetku.

Politična mešetarjenja s funkcionarskimi mesti so svoja plat lobistične prakse. Stranke svojo podporo pogosto pogojujejo z uslugo na drugi strani. Tako je svoje mesto nastopil tudi trenutni predsednik Jean-Claude Juncker, po njegovih stopinjah pa je v komisarsko ekipo vstopil španski kandidat Miguel Arias Canete. Kot bivši predsednik dveh naftnih podjetij bo prevzel resor za klimatsko akcijo in energijo. Nadaljuje Cann.

Izjava v posnetku.

Vendar brez skrbi. Glava Juncker napoveduje ustanovitev registra uradnih lobistov. Kaj lahko zares pričakujemo od nove komisije? Zaključi Vicky Cann.

Izjava v posnetku.

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.