Malezijski nevladniki proti vladi

Aktualno-politična novica
21. 11. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

V Kuala Lumpurju, prestolnici Malezije, so čez vikend potekali novi protivladni protesti, na katerih se je zbralo okoli 50 tisoč ljudi. Protestniki so zahtevali odstop predsednika vlade Najiba Razaka, ki ga obtožujejo kraje denarja iz državnega investicijskega sklada 1MDB. Najib Razak je sicer član Združene malezijske narodne organizacije, nacionalistične stranke, ki je na oblasti že od malezijske neodvisnosti leta 1957. Proteste je organizirala mreža nevladnih organizacij Bersih, ki si poleg padca vlade prizadeva tudi za reformo volilnega sistema. Dodaten povod za sobotne proteste so bile petkove aretacije več opozicijskih poslancev ter vodje gibanja Bersih Marie Chin Abdullah, ki ostaja v priporu. Sam protestni shod je bil prepovedan, zato je sledil oster odziv vlade in policije, ki je zaprla središče prestolnice.

Razloge za protest in zahteve protestnikov pojasnjuje Bala Celliah, vodja evropske izpostave gibanja Bersih:

Izjava

Sobotne proteste je organiziralo leta 2006 ustanovljeno gibanje Bersih. Gre za skupek nevladnih organizacij, ki si primarno želijo svobodnih in pravičnih volitev. Spričo vse večje koruptivnosti in avtoritarnosti vlade pa so v zadnjih letih dodali nove cilje, pravi Celliah:

Izjava

Letos poleti je stekla uradna preiskava o delovanju državnega investicijskega sklada 1MDB, ki ga je predsednik malezijske vlade Razak leta 2009 ustanovil z namero vlaganja v državno infrastrukturo. V zadnjih treh letih naj bi iz sklada izginilo 3,5 milijarde dolarjev. Sled denarja vodi do številnih sodelavcev in samega predsednika vlade, ki naj bi iz sklada prejel okoli 681 milijonov dolarjev. Predsednik vlade se otepa vseh obtožb in zatrjuje, da ni kriv. Korupcijski škandal 1MDB podrobneje razloži Celliah:

Izjava

Vladni ukrepi proti gibanju Bersih so se začeli že oktobra, ko so ustanovili gibanje “rdečesrajčnikov”, ki naj bi nastopili kot proti utež “rumenosrajčnikom” gibanja Bersih. Podrobneje Celliah:

Izjava

Spričo avtoritarnih potez predsednika vlade gibanje Bersih gleda v prihodnost. V  urbanih središčih Malezije so si zagotovili dovolj podpore, zato zdaj sile preusmerjajo na podeželje. Z intenzivnejšim nagovarjanjem podeželjskega prebivalstva si želijo zagotoviti dovoljšnje število glasov, da bi na prihajajočih volitvah leta 2018 spodkopali vladavino Najiba Razaka. O ključnosti mobilizacije malezijskega podeželja spregovori Celliah:

Izjava

 

 Offsajd sta pripravila Mladen Zobec in vajenec Igor

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness