Mariborsko driblanje proračuna

Oddaja
19. 10. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Čeprav je Nogometni klub Maribor v torek v tretji tekmi Lige prvakov doživel poraz s pravljičnimi 7 zadetki, je izven nogometnih igrišč dan prej dosegel pomembno zmago. Mariborski mestni svet je namreč po burnem dogajanju konec preteklega tedna vendarle sprejel spremembo proračuna za prihodnje leto, s katero je zagotovil dovoljšnja sredstva za obnovo stare tribune stadiona Ljudski vrt. Sprva je bilo za obnovo predvidenih 2,9 milijona evrov, kar pa ne bi zadostovalo za celovito obnovo stadiona. Na to je nekaj dni pred sejo mestnega sveta, na kateri bi popravljali mestni budžet za prihodnje leto, opozoril NK Maribor, ki je zahteval povišanje sredstev in celovito obnovo, saj sicer zaradi novih strožjih pravil nogometnih organizacij mednarodnih tekem ne bi mogel več gostiti v Mariboru. Po sestanku z županom je klub želeno tudi dobil. Župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec.

izjava

V predlogu spremenjenega mariborskega proračuna, ki so ga na mize dobili mestni svetniki minuli četrtek, je bilo tako za obnovo že predvidenih približno 4 milijone evrov, a do sprejetja ni prišlo. Na zahtevo svetnikov Nove ljudske stranke so začeli z dvostopenjskim potrjevanjem. Ko bi morali začeti s prvim branjem, pa je večina svetnikov sejo že zapustila, zato je bil župan prisiljen v preložitev seje. Ne glede na nasprotovanja so Fištravec in člani koalicije vztrajali pri skrajšanem postopku. Takšna naj bi bila po besedah župana ustaljena praksa.

izjava

Novinar Večera Igor Selan, ki je podrobno spremljal dogajanje, takšne prakse v preteklosti ne pomni in meni, da so razlogi za hitenje drugje.

izjava

Na druge postavke v proračunu, ki jih je mariborska mestna oblast skušala zamegliti s skrajšanim postopkom in razpravo o obnovi stadiona, so opozarjali tudi mestni svetniki. Lidija Divjak Mirnik, svetnica Liste za pravičnost in razvoj.

izjava

Župan Fištravec na te očitke odmahuje z roko, opoziciji pa sporoča, da se ne zaveda napornosti poslovnih potovanj in dobičkonosnosti, ki jih prinašajo.

izjava

Po tem, ko je bilo glasovanje o spremembah proračuna preloženo, so bili svetniki, ki so nasprotovali skrajšanemu postopku, v komentarjih na spletu deležni številnih kritik. K temu je pripomogel podžupan Maribora Stojan Saša* Pelko, ki je javno objavil njihova imena in zavajajoče pripisal, da nasprotujejo obnovi stadiona. Nekateri med njimi pa naj bi bili deležni tudi pritiskov.

izjava

Občutek pritiska javnosti je še nekoliko poglobil neuradno napovedan protest navijaške skupine Viole, ki ga na koncu ni bilo, je pa med svetniki zagotovo utrdil spoznanje, da se nogometni oportunizem v Mariboru politično ne izplača. Igor Selan.

izjava

Tresla se je mariborska Kalvarija, rodila se je soglasna sprememba proračuna za leto 2018 po skrajšanem postopku. Kljub številnim pomislekom je bil v ponedeljek županov predlog sprejet brez glasu nasprotovanja.

izjava

V potrjenem proračunu bo v prihodnjem letu za obnovo stare tribune Ljudskega vrta namenjen celo še milijon in pol* več, kot je bilo predvideno prejšnji teden oziroma slabe 3 milijone več kot prvotno. Občina bo del sredstev črpala iz dodatnega zadolževanja, ki ga omgoča reprogramiranje kreditov*, na račun obnove pa se bodo zamaknile nekatere druge investicije.

izjava

Župan Fištravec se ob tem ne vznemirja preveč in na vse skupaj gleda s stališča prioritet.

izjava

Prenova in nadgradnja stadiona Ljudski vrt leta 2008 je staro zahodno tribuno,  zgrajeno v šestdesetih, zaobšla. Ker je spomeniško zaščitena, večjih arhitekturnih in gradbenih posegov ne dovoljuje, kljub temu pa je kmalu postalo jasno, da bo zaradi dotrajanosti potrebovala temeljito obnovo. Vse strožji kriteriji nogometnih organizacij za objekte, ki gostijo mednarodne nogometne tekme, so narekovali nujnost, ki pa jo je tudi aktualna mariborska oblast ignorirala. Igor Selan.  

izjava

Zakaj ravno do letos, pa po mnenju novinarja Večera Igorja Selana, s katerim končujemo današnji Offsajd, ni težko zaključiti.

izjava

 

 

 

*popravljeno in/ali dopolnjeno.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.