'Mestni' bazen

Oddaja
5. 8. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Cenjeno poslušalstvo. Prišel je čas kislih kumaric, ki se ga na aktualnopolitični redakciji Radia Študent lotevamo z lokalnimi OFFsajdi. Že tretjo sezono zapored boste imeli do konca meseca avgusta možnost vsak delovni dan v tednu ob 17.00 prisluhniti določeni problematiki tako ali drugače lokalne narave. Pričenjamo v Novem mestu.

Strategija športa v Mestni občini Novo mesto 2010-2020 pravi, da bo Novo mesto imelo do konca desetletja pokrit 25-metrski bazen pod vzhodno tribuno stadiona Portoval in odkritega 50-metrskega v sklopu športnega parka Drgančevje. Bazena bi služila tako občankam in občanom kot profesionalcem ter bi tako razbremenili 17-metrski bazen, ki je bil zgrajen v sedemdesetih letih skupaj z Osnovno šolo Grm. Leto je 2019 in nič od tega se ni uresničilo. Bazenov še ni, tako kot ni tribune, katere del bi bil manjši bazen. O športnem parku Drgančevje ni ne duha ne sluha, kot tudi ne o grandiozni ideji pripadajočega univerzitetnega kampusa, ki je bil načrtovan na tej lokaciji. Nedaleč od te tribune v dokumentu piše, da bo zgrajena še večnamenska športna dvorana, kjer bi Novo mesto kot eno od prestolnic košarke moralo gostiti tekme Eurobasketa leta 2013, a so Novomeščani ostali tudi za to prikrajšani. 

Negospodaren najem prostorov RIC Novo mesto
 / 30. 8. 2017

Ta strategija je bila sprejeta v času županovanja zdaj že pokojnega Alojza Muhiča. Od leta 2014 to funkcijo opravlja Gregor Macedoni. Ena od obljub na omenjeni strategiji je obnova velodroma v Češči vasi, ki je bila lansko leto izpolnjena. Češča vas je dobila balon nad opuščenim velodromom, ki je bil leta 1996 zgrajen za potrebe mladinskega svetovnega prvenstva in nato praktično prepuščen naravi. Celotna vrednost investicije je znašala štiri milijone evrov, tam trenutno domujejo kolesarji kluba Adria mobil, upanje pa je, da velodrom postane osrednji vadbeni center za številne preostale športe, primarno atletiko. 

Podoben znesek je predviden za novo občinsko investicijo v Češči vasi, in sicer 25-metrski pokriti bazen. Lokacija je med občani sprožila določene polemike, kar se ni odražalo v občinskem svetu, kjer je Češča vas dobila največjo podporo. Med nasprotniki predlagani lokaciji sta bila Jiří Volt in Uroš Lubej.

Občinskim svetnikom so bile dane štiri lokacije na izbiro. Portoval, Drgančevje, Irča vas in Češča vas. 

Izjava

Deložacija Sokolca v Novem mestu
 / 10. 7. 2018

Portoval nasprotno leži praktično v središču mesta in je zlahka dostopen za večino občanov, vključno z novomeškimi osnovnimi in srednjimi šolami.

Izjava

Podobno meni Volt, ki prednost Portovala vidi tudi v bližini avtobusne in železniške postaje.

Izjava

Zgodovinsko gledano je bil Portoval vedno viden kot logično mesto za gradnjo mestnega bazena, pojasnilo, zakaj mogoče temu ni tako, poda Peter Geršič.

Izjava

Češča vas je od središča mesta, natančneje Knjižnice Mirana Jarca, kjer se pripravlja ta OFFsajd, oddaljena 4,2 kilometra. Portoval je en kilometer stran. Geršič je mnenja, da izbrana lokacija vendarle ni tako zelo dislocirana.

Izjava

Brv čez Krko in eventuelna gradnja obvoznice v sklopu tretje razvojne osi vendarle ne spremenita dejstva, da gre še vedno za lokacijo izven mesta. Na občini upajo, da bi bazen imel pozitivne učinke na bližnji velodrom in konjeniški klub, ki bi skupaj sestavljali zaključeno enoto športno-rekreacijskega centra Češča vas. Še ena morebitna prednost je možnost segrevanja iz bližnjega industrijskega obrata tovarne izolacije Ursa.

Izjava

Zunaj je že javni razpis za izdelavo občinskega podrobnega prostorskega načrta, če bo šlo vse po planu, pa župan Macedoni upa, da naj bi športno-rekreacijski center bil dokončan v roku treh let. Ostala je le še odločitev o dimenzijah bazena, na občini pa se krepko nagibajo k manjšemu, 25-metrskemu bazenu. 

Izjava

Poleg malega bazena sta predvidena še en ali dva manjša, ki bi služila za otroke in družine. Lubej se strinja, da je za začetek manjši bazen dovolj, bo pa poskušal, da občinski svet prisluhne tudi potrebam potapljačev, ki bi ob ustrezni globini lahko tudi sami uporabljali bazen.

Izjava

Volt je mnenja, da si Novo mesto zasluži bazen olimpijskih dimenzij, pri čemer se seveda pojavlja težava visokih stroškov obratovanja. Občina ocenjuje, da bi letni stroški delovanja 25-metrskega bazena znašali okoli 250 tisoč evrov, olimpijski bazen bi zahteval mnogo več vode kot tudi dražjo gradnjo.

Izjava

Geršič pravi, da gradnja večjega bazena ni izključena za prihodnost.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness