19. 3. 2020 – 17.00

Mit o kosovski široki koaliciji

Audio file
Audio file
16. 10. 2019 – 12.00
Presenetljiv zasuk na kosovskih parlamentarnih volitvah

Najznamenitejše polje v zgodovini Južnih Slovanov je svoje slavne korenine pognalo že v antičnih časih, ko je spadalo v širše območje Dardanije. Tradicija in svetovno znano ime Kosova sta se ohranila vse do danes. Bitka s konca štirinajstega stoletja, ko je Miloš Kobilović z lisičjo prevaro obglavil sultana Murata prvega in s tem začasno zaustavil širitev Osmanskega imperija na Balkanski polotok, je svoje ideološko izročilo ohranila še dobrih šeststo let. Po vojni s konca tisočletja, ki jo je ideološko zaznamoval tudi mit o bitki na Kosovem polju, je Republika Kosovo leta 2008 razglasila neodvisnost od Srbije, politično spletkarjenje pa se je takrat šele zares začelo. 

Audio file
12. 3. 2014 – 17.00
Preiskovanje prodaje organov zločincev med kosovsko vojno

Trenutna četrta vlada, ki jo je stranka Vetëvendosje, slovensko Samoopredelitev, sestavila v začetku februarja letos, je sicer šele druga izvoljena na predčasnih volitvah. A tudi tej že grozi predčasna prekinitev dela. Predsednik vlade in največje stranke Albin Kurti je namreč razrešil z dolžnosti ministra za notranje zadeve Agima Veliuja iz vrst koalicijske partnerke Demokratska liga Kosova. Predsednik Lige Isa Mustafa je v odgovor že napovedal nezaupnico vladi, ki opravlja posle komaj 45 dni. Aktualna vlada je nastala kot ohlapna koalicija suverenistov iz Vetëvendosje, demokratov iz Demokratske lige Kosova in predstavnikov srbske manjšine s Srbske liste s podporo vseh ostalih narodnih manjšin na Kosovu. Kosovska ustava narodnim manjšinam zagotavlja sodelovanje v vladi, kar je za manjšine vedno pomenilo močno pogajalsko izhodišče, a v trenutni sestavi Srbska lista sodeluje kot prava koalicijska stranka.

Audio file
16. 11. 2016 – 12.00
S časovno distanco dveh desetletih preučujemo kosovsko vzporedno državo oziroma državo v senci.

Zveza se je pričela krhati že takoj po začetku, seveda s pomočjo interesov tujih sil, predvsem Združenih držav Amerike ter seveda sosednje Srbije. Obe sili si prizadevata za ukinitev stoodstotne tarife na blago, uvoženo iz Srbije ter Bosne in Hercegovine. Tarife je sicer Kosovo uvedlo zaradi agresivne srbske svetovne kampanje po preklicu priznavanja suverenosti Kosova, kar koli naj bi že to pomenilo, Bosna in Hercegovina pa je potegnila kratko zato, ker sama ne priznava suverenosti Kosova. Srbske državnike moti predvsem, da obstaja carina na izvoz dobrin v del njihove države - tako namreč oni razumejo položaj Kosova. Eraldin Fazliu, novinar pri medijski hiši Prishtina Insight, opiše delovanje široke koalicije v prvih petinštiridesetih dneh.

Izjava

Tarif na uvoz iz Srbije vlada kljub zahtevam Združenih držav Amerike in skladnim željam Demokratske lige Kosova ni bila pripravljena umakniti. Premier Albin Kurti je kompromisno predlagal »delno« opustitev tarif, a s tem ni bila zadovoljna nobena stran.

Izjava

Nesoglasja dveh največjih koalicijskih strank so privedla do verjetnega konca koalicije z glasovanjem o nezaupnici, nadaljuje Fazliu.

Izjava

Medtem se predsednik Demokratske lige Isa Mustafa z opozicijskimi strankami neuradno že posvetuje o izvedbi glasovanja o nezaupnici, pojasni Besa Luci, urednica portala Kosovo 2.0.

Izjava

Audio file
22. 7. 2019 – 17.00
O razlogih za odstop kosovskega premiera Ramusha Haradinaja

Kaplja čez rob pravzaprav ni bilo nestrinjanje strank glede uvoznih tarif, temveč je za dokončni razkol poskrbel vsem dobro znani novi koronavirus. Predsednik ne povsem mednarodno priznane države Hashim Thaci, ki uživa podporo največje opozicijske Demokratske stranke Kosova, je namreč parlamentu predlagal razglasitev izrednih razmer. Vlada s Kurtijem na čelu temu nasprotuje. Samoopredelilci seveda ne želijo izpustiti svoje izvršne oblasti pod poveljstvo predsednika.

Izjava

Uvedbo izrednih razmer Demokratska liga tudi uradno podpira, a v javnosti se pojavlja več pomislekov. Poleg prenosa izvršne oblasti na varnostni svet, ki mu predseduje predsednik države, Srbsko listo na primer skrbi, da bo lahko predsednik s tem ukrepom vojaško posredoval na večinsko srbskem severnem Kosovu. A pomembnejše od večne prestrašenosti srbskih politikov pred izgubo življenjskega prostora je, kot vse kaže, to, da vlada zaenkrat obvladuje širjenje koronavirusa kljub siceršnjemu nezavidljivemu stanju javnega zdravstva. Besa Luci predstavi ukrepe, ki jih je poleg zaprtja meje sprejela kosovska vlada.

Izjava

Luci nadaljuje, da bi bila razglasitev izrednih razmer v danih okoliščinah verjetno preuranjena poteza.

Izjava

Kljub temu pa je Demokratska liga uspela nesoglasje glede ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa dobro unovčiti in vse kaže, da bodo lahko prebivalci Kosova v karanteni, če do te pride, spremljali resničnostni šov, ki ga včasih imenujemo tudi sestavljanje vlade. Luci razloži, kakšne so možnosti za razpustitev koalicije.

Izjava

Audio file
13. 12. 2017 – 12.00
O kraji in trgovanju s človeškimi organi na Kosovu nekoč in danes

Koronavirus ima na različne politične ekosisteme očitno različne učinke. Med tem ko v Noriškem kraljestvu spopadanje z virusom vladi daje moč, zagon in vse potrebne vzvode, jo na Kosovu razdira. A tudi če trenutna vlada ne obstane, bo še nekaj časa izvrševala dolžnosti, vsaj do konca koronakrize.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.