14. 10. 2024 – 17.00

Modre čelade imajo pravico do samoobrambe

Audio file
Vir: Kolaž, JV

V nedeljo ob štirih zjutraj so izraelske agresorske sile v vasi Ramja z dvema tankoma vdrle v oporišče mirovnih sil Združenih narodov v Libanonu, znane tudi kot Unifil. Izraelska tanka sta uničila glavni vhod ter prisilno zavzela pozicije znotraj oporišča, nato pa je izraelska vojska zahtevala, da Unifil nemudoma ugasne vse luči v oporišču. Po 45-ih minutah okupacije oporišča sta se izraelska tanka vendarle umaknila, nakar je izraelska vojska izstrelila plinske bombe, ki so pristale približno 100 metrov stran od oporišča. Kljub temu, da so si vojaki UNIFILa takoj namestili zaščitne maske, jih je 15 utrpelo poškodbe. V uradnem odzivu na izgred izraelske vojske so v UNIFILu opozorili tudi na to, da je izraelska vojska v soboto mirovnim silam Združenih narodov fizično onemogočila nujne logistične premike v bližini naselja Mejis ež Džabal. V izjavi izraelsko vojsko prav tako že četrtič v štirih dneh zapored spominjajo na njihovo obveznost, da zagotovijo varnost in zaščito osebja ter premoženja Združenih narodov ter spoštujejo nedotakljivost prostorov mirovnih misij pod okriljem organizacije.

Vir: Wikimedia Commons, WAFA, CC BY-SA 3.0
Audio file
11. 10. 2024 – 17.00
Pregled dogajanja v palestinski enklavi od oktobra lani

Izraelska vojska napad opisuje kot obrambni manever pred silami šiitskega gibanja Hezbolah, ki naj bi nad izraelske vojake izstrelile protitankovske rakete in domnevno ranile 25 vojakov. Po vdoru je krovni vojni zločinec Benjamin Netanjahu na generalnega sekretarja Združenih narodov Antónia Guterresa naslovil zahtevo, naj Združeni narodi nemudoma evakuirajo svoje sile iz območji, ki jih nadzira Hezbolah.

Profesorja zgodovine na Stockholmski univerzi Iso Blumija smo vprašali, če včerajšnji napad izraelske vojske nad oporišče UNIFILa lahko razumemo kot del širše izraelske vojaške strategije.

Blumi

Blumi dodaja, da gre kljub navedbam izraelske vojske za izgred na območje, kjer Hezbolah sploh ni prisoten v veliki meri. 


Blumi

Napad izraelskih agresorskih sil na oporišče UNIFILa je zelo očitna kršitev mednarodnega prava, zlasti resolucije 1701 Varnostnega sveta Združenih narodov iz leta 2006, ki predpisuje zagotovljeno svobodno gibanje vsem silam UNIFILa znotraj območja mirovniške misije. Prav tako vsakršen napad na mirovniške misije Združenih narodov predstavlja hudo kršitev mednarodnega in humanitarnega prava. Kljub temu pa tako imenovana mednarodna skupnost ne ukrepa zoper izraelske kršitve.

Blumi

Kot se je že večkrat izkazalo tekom izraelskega genocidnega pohoda v Gazi, je modus operandi izraelskih okupacijskih sil, da mirovniške misije označi za kolaboratorje s palestinskimi odpornimi silami, kot to zatrjujejo v zvezi z agencijo Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem, oziroma UNRWA. Izraelske oblasti so maja zaposlene pri agenciji obtožile sodelovanja v napadu Hamasovih borcev na ozemlje, ki ga nadzoruje Izrael in do katerega je prišlo 7. oktobra. Združeni narodi so zaradi obtožb naročili preiskavo, tekom katere je neodvisni revizijski odbor ugotovil, da so trditve Izraela lažne. Sogovorec ocenjuje, da bo izraelska vlada podobno diskreditacijo poskusila tudi pri UNIFILu.

Blumi

Varnostni svet Združenih narodov je misijo UNIFILa ustanovil marca leta 1978 z namenom, da prepreči dolgoročno izraelsko okupacijo južnega Libanona in s tem libanonski vladi povrne nadzor nad območjem. Po izraelski invaziji Libanona leta 1982 so se dolžnosti misije povečale zaradi vzpona večjih oboroženih skupin, kot je Hezbolah in pričetka splošne državljanske vojne. Po umiku izraelske vojske iz južnega Libanona leta 2000 sta prvenstveni nalogi UNIFILa postali nadzor in demilitarizacija meje z Izraelom. Blumi podrobneje predstavi odnos libanonskega prebivalstva do mirovniške misije.

Blumi

Včerajšnji napad izraelske vojske je sicer obsodilo več kot 40 vlad, med njimi tudi visoki predstavnik Evropske unije za zunanjo politiko Josep Borrell in pa Izraelu zelo naklonjena italijanska premierka Giorgia Meloni. Da gre za kršitve mednarodnega prava, je kakopak dejala tudi naša zunanja ministrica Tanja Fajon. Kot pojasni profesor Blumi, gre sicer bolj za izjave namenjene umirjanju strasti v notranji politiki, kot pa iskreno obsodbo dejanj izraelske vojske.

Blumi

Nauk zgodbe je, tako kot vedno, da Izrael kljub vsem brezsramnim in očitnim kršitvam mednarodnega, humanitarnega in vojnega prava ter vsega kar je svéto, ostaja nedotakljiv. Verjetno je na tej točki zgrešeno pričakovati, da bi katerakoli zahodna vlada ukrepala proti Izraelu, pa naj stane še tisoč zaplinjenih modrih čelad, ali pa milijon mrtvih civilistov.

 

Nothing ever happens.
 

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.