Negotova prihodnost zasavske energetike

Oddaja
19. 4. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Zapiranje Termoelektrarne Trbovlje se počasi bliža koncu. Likvidacijski postopek se bo predvidoma zaključil decembra, pogodba o zagotavljanju terciarne rezerve, ki je sedaj še edini posel elektrarne, pa se izteče že julija. Včeraj je bila predstavljena študija po naročilu Holdinga slovenskih elektrarn, ki je iskala možnosti novih dejavnosti na lokaciji elektrarne. Če teh ne bo, bodo zaposleni v elektrani ostali na cesti. Ker se gradnja hidroelektraren na srednji Savi ne bo začela vsaj še pet let, ostajata Zasavcem, ki si želijo ohranitve energetike v regiji, dva scenarija: sežigalnica ali poseben zakon.

Usoda termoelektrarne je bila zapečatena, potem ko je bilo odločeno, da se zapre rudnik Trbovlje-Hrastnik. V rudniku bi morali odpreti nov rov Brnica, a se je ta projekt izkazal za predragega. Od leta 2014 elektrarna proizvaja elektriko zgolj  še izjemoma in deluje kot tercialna rezerva. Če pogodba o zagotavljanju tercialne oskrbe do konca julija ne bo podaljšana, bo polovica zaposlenih v elektrarni ostala brez službe. Študija predvideva štiri možnosti: delno ali popolno podrtje elektrarne in gradnjo industrijske cone ali pa ohranitev energetske dejavnosti. Lahko bi ohranili plinske turbine, ki delujejo kot rezerva v energetske sistemu, a HSE za takšen objekt očitno nima interesa. Zadnja možnost je postavitev sežigalnice, sam koncept pa je še na nivoju ideje. Kako bi izgledala ta možnost, razlaga likvidacijski upravitelj termoelektrarne Luka Podjed:

Izjava

Kljub dejstvu, da je zaprtje elektrarne tik pred vrati, pa so načrti za dejavnosti, ki bi zagotovile nadomestna delovna mesta v regiji z že tako visoko brezposelnostjo, šele v začetni fazi. Tudi glede rušitve elektrarne in postavitve industrijske cone je namreč še vse polno neznank. Ponovno Podjed:

Izjava

Trenutno zaposleni v termoelektrarni opravljajo predvsem zapiralna dela, predsednik sindikata delavcev dejavnosti energetike Branko Sevčnikar pa ocenjuje, da bo takšna dela potrebno opravljati še več let.

Izjava

Podjed pritrjuje, da bo nekaj delavcev potrebnih tudi takrat, ko termoelektrarna ne bo več opravljala vloge terciarne rezerve, ne ve se pa še, koliko delavcev bo za to potrebnih in katera dela natančno bodo opravljali.

Izjava

Elektrarna pa je v postopku likvidacije, zato se bo neizogibno tudi dokončno zaprla. Sindikat upa, da bodo sedanji delavci obdržali zaposlitve v novem podjetju, ki bo gradilo in upravljalo hidroelektrarne. Govori Sevčnikar.

Izjava

Želje delavcev pa se bodo morda izkazale za račun brez krčmarja. Prvi mož Holdinga slovenskih elektrarn Blaž Korošak je namreč včeraj povedal, da obljube ljudem o novih zaposlitvah v bodočih hidroelektrarnah nimajo realnih temeljev, take obljube pa je označil za napako. Najmanj, kar je jasno, je, da se ti projekti ne bodo začeli vsaj še nekaj let. Država je koncesije za gradnjo kar desetih hidroelektrarn podelila že leta 2005, vendar se od takrat ni premaknilo kaj dosti. Zasavske občine so za ohranitev in razvoj energetskega sektorja ustanovile odbor v okviru Regionalnega centra za razvoj. Zakaj se v zadnjih desetih letih na področju investicij v nove energetske objekte v Zasavju ni zgodilo več, pojasnjuje predsednik Odbora za razvoj energetike v Zasavju Tomaž Trotovšek:

Izjava

S ciljem, da bi državo prisilili v resnejšo realizacijo njenih lastnih idej, se Zasavci po zgledu posavske regije zavzemanjo za sprejetje zakona o Zasavju. Kaj si od tega zakona želijo, pojasnuje Trotovšek:

Izjava

Po besedah direktorja HSE Korošaka je pričakovati gradnjo v začetku zamišljenih desetih elektrarn nesmiselno. Za sodelovanje v projektu gradnje treh objektov se zanima Gen-i energija. Ob teh zmanjšanih načrtih je na mestu vprašanje, ali ni velikanska investicija v šesti blok elektrarne Šoštanj požrla okolju bolj prijazne in finančno bolj obvladljive naložbe v hidroenergijo. Odgovarja Trotovšek:

Izjava

V energetiki smo torej spet priča nesporazumom med različnimi interesnimi skupinami in energetskimi družbami, ki so vse po vrsti v državni lasti. Vsi vpleteni pa se strinjajo glede nečesa: žogica je sedaj na strani vlade. Usoda delavcev v Termoelektrani Trbovlje in  usoda zasavske energetike nasploh bo negotova vse do tedaj, dokler se država ne odloči, kakšno energetiko si želi.

Offsajd sta pripravila Gal in vajenec Klemen.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.