Nikogaršnji hlapci

Aktualno-politična novica
24. 5. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Izkoriščanje vojne za predvolilno kampanjo in predvolilne kampanje za vojno z mediji
 / 22. 3. 2022
Na Radioteleviziji Slovenija je včeraj potekala enodnevna opozorilna stavka novinarjev. S 96-odstotno podporo so jo izglasovali člani Koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija. O njej sta sicer odločali slabi dve tretjini članov Koordinacije, kar je v skladu s pravili dovolj za kvorum veljavnosti, ki je postavljen na 50 odstotkov. Stavko so s hupanjem podprli tudi taksisti, v podporo pa so se oglasili tudi Sindikat policistov Slovenije in nekateri drugi sindikati. Predsednica koordinacije Helena Milinković pojasni ključne stavkovne zahteve.

Izjava

Ker pa gre za opozorilno stavko, dajejo stavkajoči vodstvu en teden časa, da izpolni njihove zahteve. Milinković pove, kaj bodo v nasprotnem primeru njihove nove zahteve. 

Izjava

Danes zjutraj je potekal sestanek stavkovnega odbora z vodstvom televizije. O tem, kaj so se dogovorili, poroča predsednica odbora Milinković.

Izjava

Zakaj je vzpostavitev dveh informativnih programov na TV Slovenija del političnega načrta Janše in SDS
 / 11. 5. 2022
Med stavko je delo novinarjev sicer potekalo nemoteno. Prekinili so ga le za eno uro, ko so se včeraj ob enih zbrali pred stavbo Televizije Slovenija in izrazili svoje nestrinjanje s pogoji dela in vodstvom. Spregovorilo je več novinarjev RTV in drugih podpornikov stavke. Med njimi tudi Marcel Štefančič, še do pred kratkim voditelj oddaje Studio City.

Izjava

V imenu novinarjev notranjepolitične redakcije informativnega programa Televizije Slovenija je nestrinjanje izrazila Rajka Vignjević Pupovac.

Izjava

Kljub temu da je novinarsko delo potekalo nemoteno, je bil potek oddaj nekoliko spremenjen. Poudarek več oddaj je bil na pomenu novinarske neodvisnosti in na stavki sami. Potek stavke natančneje oriše Milinković.

Izjava

svet
Zakon, ki bi omejil vlogo parlamenta pri imenovanju članov programskega sveta, še ni spisan
 / 3. 5. 2022
Svoj pogled na izvedbo stavke predstavi Slavko Splichal, nekdanji profesor komunikologije in član Programskega sveta RTV Slovenija na predlog Slovenske akademije znanosti in umetnosti. 

Izjava

Splichal poudari tudi specifičnost stavke novinarjev kot stavke poklica, ki ga ni mogoče primerjati z nekaterimi drugimi poklici.

Izjava

Helena Milinković, ki je hkrati tudi predsednica stavkovnega odbora, posebnost te stavke vidi tudi v organizaciji.

Izjava

Včeraj je potekala tudi seja programskega sveta. Splichal kot njegov član pove, kako stavko doživlja skozi oči programskega svetnika.

Izjava

Seja, ki je trajala približno pet ur s krajšo prekinitvijo, je imela v prvotnem predlogu osem točk, zapletlo pa se je že pri dnevnem redu. Svetniki so izglasovali, da o točki na temo Studia City ne bodo razpravljali, ker naj bi s tem presegli svoja pooblastila. Nemajhen del seje je bil tako posvečen pobudam v zvezi s poslovnikom in zapletom z njegovo uporabo. Sašo Hribar, predstavnik zaposlenih v programskem svetu, je zato predlagal, da sejo zaprejo za javnost.

Izjava

Hribarjevo norčevanje je potem skoraj pripeljalo do tega, da bi se seja dejansko nadaljevala za zaprtimi vrati, saj je predsednik sveta, Peter Gregorčič, s komaj skritim veseljem poskušal izpeljati glasovanje o tem predlogu. To je preprečil Robert Pajek, prav tako predstavnik zaposlenih v tehničnih službah v svetu.

Izjava

Razpravljali so tudi o spremembah poslovnika sveta z namenom jasnejšega definiranja glede možnosti udeležbe na sejah na daljavo. Svetnik Slavko Kmetič, član Slovenske demokratske stranke in nekdanji poslanec, razlog za nizko udeležbo na sejah v živo vidi predvsem v nizkih sejninah, za katere naj bi bil kriv Zakon za uravnoteženje javnih financ. Ta je bil sicer sprejet prav v času vlade stranke, katere član je.

Izjava

Programski svet je glasoval tudi o novi direktorici Televizije Slovenija. Na to mesto je generalni direktor RTV kot edino kandidatko predlagal nekdanjo direktorico Natalijo Gorščak. Andrej Grah Whatmough je Gorščak lani razrešil – z očitki o padcu gledanosti. Nato imenovani vršilec dolžnosti Valentin Areh, ki je pripravil tudi večino sprememb programa, proti katerim so protestirali zaposleni, se zatem ni prijavil na razpis. Pred glasovanjem o zasedbi funkcije je Gorščak morala odgovoriti na nemalo vprašanj programskih svetnikov. Med drugim se je opredelila tudi do stavke, kar je bila ena redkih omemb stavke na seji sploh.

Izjava

Natalija Gorščak nazadnje ni bila potrjena na glasovanju in ne bo postala direktorica televizije. Od potrebnih petnajstih glasov jih je zbrala osem. In kaj bo s toliko izpostavljenim Studiom City? Grah Whatmough, ki trenutno opravlja tudi funkcijo direktorja televizije, je pripravil popravljen programsko-produkcijski načrt, v katerem je predviden Studio City. Na program naj bi se vrnil že naslednji ponedeljek. Kdo naj bi oddajo pripravil, pa direktor ni želel povedati. 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.