Nov dan na Kosovu

Aktualno-politična novica
15. 2. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Na včerajšnjih predčasnih volitvah na Kosovu je z 48 odstotki glasov zmagala levosredinska opozicijska stranka Vetevendosje. To je najprepričljivejša zmaga katerekoli stranke v kratki parlamentarni zgodovini te države in pomeni prelom z vladavino stare garde poveljnikov uporniške vojske iz vojne s Srbijo, ki so zadnje desetletje obvladovali politiko te najmlajše evropske države. V ospredju so bili obljubljeni ekonomski programi, saj je skoraj polovica mladih in skoraj tretjina vsega prebivalstva brezposelna. Ahmeti Kreshnik, govorec stranke Vetevendosje, razloži, kako stranka vidi svojo zmago.

Izjava

Vse obstoječe politične stranke razen Vetevendosje so občutno izgubile podporo. Demokratska liga Kosova, zgodovinsko najmočnejša stranka, je recimo prepolovila rezultat izpred dveh let in padla na tretje mesto. Prehitela jo je Demokratska Stranka Kosova, ki je prav tako dosegla zgodovinsko nizek rezultat. Zaradi porznega rezultata je Isa Mustafa, vodja LDK, že podal svoj odstop. Besa Luci, odgovorna urednica spletnega portala Kosovo 2.0, razloži postanost kosovske politične scene.

Izjava

Luci razčleni prioritete volivcev in poudari, kako so na prvem mestu vsakodnevne, materialne težave.

Izjava

Materialna stiska ene najrevnejših evropskih držav je neločljiva od zunanjepolitičnega položaja, meni Xhorxhina Bami, kosovska dopisnica za Balkan Investigation Research Network.

Izjava

Volitve so že šeste v zadnjih desetih letih, a so tokrat potekale v izrednih razmerah. Kljub pandemiji se nobena politična stranka ni držala ukrepov o preprečitvi širjenja okužbe.

Izjava

Albin Kurti bo lahko postal premier, čeprav je pravnomočno obsojen, ker je v parlamentu pred petimi leti vrgel solzivec, in zato ne sme postati član parlamenta. Kurti je bil že lani kratek čas predsednik kosovske vlade, a je bil po ne polnih dveh mesecih odstranjen zaradi nezaupnice koalicijske partnerice. Ta je bila izrečena pod pritiskom posebnega ameriškega odposlanca za Kosovo, Richarda Grenella, vendar Kurti ni bil pripravljen na dogovor s Srbijo, ki ga je predlagal tedanji ameriški predsednik Donald Trump. Zmagovalci volitev zato z optimizmom gledajo na novo ameriško administracijo, razloži Kreshnik.

Izjava

Luci doda, da je Bidnova administracija dobra novica za Kosovo in se dotakne Trumpove dediščine in Washingtonskega dogovora.

Izjava

Kurtijevo kandidaturo je okrepila podpora Vjose Osmani, ki je bila sonosilka liste, potem ko je prestopila iz centristične Demokratične lige Kosova. Luci vidi spodbuden trend v participaciji žensk v kosovski politiki.

Izjava

Zaenkrat natančni rezultati volitev še niso potrjeni - zato ne vemo, koliko stolčkov bodo dobile ženske, katerih reprezentacija se zadnja leta vztrajno izboljšuje, a še vedno ni niti blizu 50-odstotna. Zagotovo pa volitve pandemiji navkljub predstavljajo mejnik v kosovski demokraciji in dajejo prosto pot razvoju, ki ga obljublja Kurti. 

Zgodovinske volitve pomenijo novo fazo političnega razvoja najmlajše evropske države, ki se po doseženi neodvisnosti in koruptivni vladavini nekdanjih vojaških poveljnikov obrača navznoter in na prvo mesto postavlja službe. 

OFFsajd je pripravil vajenec Petar, mentorica je bila Lucija.
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.