Odhojsanje

Oddaja
banditi
30. 6. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

O tistih, ki delajo v koroni dobiček
 / 17. 4. 2020
Po dežju posije sonce, po dolgotrajnem Kacinovem in Hojsovem dolgovezenju o epidemiološki sliki pade bomba. Na današnji tiskovni konferenci smo tako najprej izvedeli nekaj suhoparnih številk o okužbah na Hrvaškem, nekaj o Miloševiću, o Dunaju in o letu ‘91, ker to očitno sodi zraven. Nato pa presenečenje: notranji minister Aleš Hojs je širnemu občinstvu sporočil, da je zjutraj sprejel odstop pred nekaj meseci nastavljenega generalnega direktorja slovenske policije Antona Travnerja, nato pa premierju Janezu Janši podal svoj nepreklicni odstop, ki ga je ta sprejel. Hojs se torej poslavlja, čeprav ni najbolj jasno, zakaj. Glede na to, da je odstop najavil v sklopu vprašanja o preiskavah na Zavodu za blagovne rezerve, krajše ZBR, gre sumiti, da se ozadje zgodbe skriva v aferi Maske.

Izjava

Kdaj bomo izvedeli, po čigavi politični volji so posamezni dobavitelji prišli do poslov z medicinsko opremo?
 / 22. 4. 2020
Konec aprila so v oddaji Tarča na RTV Slovenija razkrili nepravilnosti pri nabavi mask in zaščitne opreme. V ospredje je takrat stopil Ivan Gale, uslužbenec omenjenega zavoda, ki je ministru za gospodarstvo in razvoj Zdravku Počivalšku očital favoriziranje nekaterih ponudnikov in pritiske na zavod, naj sklene pogodbe s temi podjetji. Razkritja so bržkone služila kot katalizator za kolesarske proteste, ki potekajo vsak teden od začetka maja, kot kaže, pa so jih resno vzeli tudi na Nacionalnem preiskovalnem uradu, krajše NPU. Kljub temu da je vlada zamenjala vodstvo NPU z razrešitvijo direktorja Darka Muženiča, čigar mesto je prevzel Igor Lamberger, trenutno politično vodstvo urada očitno nima pod nadzorom. NPU je namreč izvedel preiskavo na ZBR, po Hojsovih besedah pa naj bi tudi odvzeli prostost Počivalšku. O običajni praksi policije pri hišnih preiskavah pove več Blaž Kovačič Mlinar iz odvetniške pisarne Kovačič in Mlinar:

Izjava

Hojs opiše dogajanje današnjega jutra:

Izjava

Kaj z obglavitvijo vrha slovenske policije javnosti sporoča politična stranka SDS?
 / 6. 5. 2020
Hišne preiskave pri Počivalšku po Hojsovem mnenju nakazujejo na to, da proti vladi delujejo sile globoke države, kadrovske menjave na vrhu policije in NPU pa naj ne bi bile dovolj za »depolitizacijo« teh dveh organov. Poleg tega v svoji odstopni izjavi predsedniku vlade Janezu Janši omenja »uresničitev groženj«, ki naj bi jih v svojem prispevku za Mladino napovedal Drago Kos, nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije: 

Izjava

Mladinini grehi pa ne tičijo zgolj v objavi Kosovega članka, temveč Hojs reviji očita kar nadzor nad policijo:

Izjava

Hojs se pri tem, ko pravi, da »slovensko policijo obvladuje tednik Mladina«, sklicuje na kazensko ovadbo zoper Počivalška, ki jo je uredništvo Mladine v petek vložilo na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Še en dokaz naj bi bila objava o poteku hišnih preiskav danes zjutraj, pri kateri je Mladina v večjem delu povzemala poročanje portala Necenzurirano. Komentira Grega Repovž, urednik Mladine:

Izjava

Po drugi strani pa ne gre zanemariti dejstva, da je preiskave že včeraj napovedalo ravno SDS-ovo strankarsko trobilo Nova24TV, kar Hojs – sicer do nedavnega direktor omenjene medijske hiše – tudi omenja. Če že ne moremo trditi, da SDS popolnoma nadzira policijo, pa očitno stranki zvest kader v vrstah varuhov zakona sem in tja deli kakšno zaupno informacijo. Komentira Kos:

Izjava

Veselimo se, da nam ne bo več treba poslušati Hojsovih blodenj. Gotovo pa tega ni vesel Janša, ki po odstopni izjavi sodeč s Hojsom goji tesne odnose. Slednji ga namreč naziva s »ti«, mogoče pa gre vendarle zgolj za napako, ki jih sicer v pismu kar mrgoli. Najbolj bodejo v oči nesrečno postavljene vejice in dejstvo, da pismo nima ne repa ne glave – dobesedno. Pogrešali ga ne bomo, a vprašanje ostaja, kdo ga bo nasledil na stolčku notranjega ministra. Morebiti pa bo to zvesti vojščak Žan Mahnič, ki bo potemtakem primoran svojo črno kravato zamenjati za črno srajco, kar pa mu verjetno ne bi povzročalo težav. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness