Podpora ali pokora?

Aktualno-politična novica
Protesti v Turingiji
10. 2. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Predsednica nemške Krščansko-demokratske unije ali krajše CDU Annegret Kramp-Karrenbauer je napovedala odstop. Gre za še enega v vrsti odstopov, ki so se začeli s Thomasom Kemmerichom  iz Svobodne demokratske stranke oziroma liberalcev. Kemmerich je bil namreč minulo sredo izvoljen za ministrskega predsednika zvezne dežele Turingije v koaliciji s CDU, zmagal pa je zaradi podpore neonacistične stranke Alternative für Deutschland oziroma AfD. To je v javnosti sprožilo tolikšno ogorčenje, da je s političnega odra zgrmelo več vidnih figur, nazadnje Kramp-Karrenbauer, ki je tudi povedala, da ne bo kandidirala na prihodnjih splošnih volitvah, na katerih so jo mnogi videli kot najverjetnejšo naslednico Angele Merkel. Obenem je, kot kažejo zadnje javnomnenjske ankete, afera povzročila porast podpore stranki Levica - Die Linke - in upad podpore liberalcem in krščanskim demokratom. 

Gabi Zimmer
intervju z vodjo poslanske skupine GUE/NGL, demokratično komunistko
 / 23. 12. 2016
Dogajanje predstavi Wenke Christoph, članica Die Linke in fundacije Rosa Luxemburg Stiftung. 

Izjava

Odločitev AfD, da podpre Kemmericha, je bila nepričakovana. Denijal Jegić, novinar in doktorski študent Univerze v Mainzu, meni, da za odločitvijo stoji več razlogov poleg uradnega, torej da bi preprečila levo vlado.

Izjava

Podpora AfD je povzročila ogorčenje, in kot pravi Christoph, prelom v nemški politični kulturi.

Izjava

Večinska vlada, manjšinska vlada ali nove volitve v Nemčiji?
 / 24. 1. 2018
Liberalcem je sicer že na volitvah komaj uspelo dobiti pet odstotkov glasov, sedaj pa jim je podpora še upadla. Predvsem pa je dogajanje prizadelo nemško vladajočo stranko CDU. Christoph meni, da dogajanje pomeni tudi razkol med dvema frakcijama vladajoče stranke na nacionalni ravni.

Izjava

Christoph predstavi še neposredne posledice za CDU.

Izjava

Kaj lahko sprememba moči v bavarskem deželnem parlamentu prinese Nemčiji
 / 15. 10. 2018
Del CDU se torej vse bolj nagiba k sodelovanju z AfD. Jegić meni, da se desno krilo CDU po svojih idejah bistveno ne razlikuje od neonacistične stranke. Nagibanje k sodelovanju z njo v trenutku, ko je zgolj njena podpora Kemmerichu povzročila tolikšne politične posledice, morda čudi. Jegić razloži, kako se je diskurz o AfD skozi čas spreminjal, tako da danes sodelovanje z njimi morda ne bi več vodilo v politično pogibel.

Izjava

Kljub uveljavitvi AfD v političnem prostoru je eden od razlogov, da je podpora AfD povzročila takšen škandal, tudi zgodovinska paralela. V Turingiji se je namreč pred devetdesetimi leti oblikovala vlada ravno s podporo nacistov. 

Izjava

Pregled nemških parlamentarnih volitev 2017
 / 29. 9. 2017
Povezovanje CDU in liberalcev z AfD je bilo v predvsem posledica želje, da bi preprečili levo vlado. To CDU in Liberalci vidijo kot izrazito radikalno. Turingija je bila pred volitvami edina nemška dežela z levo vlado, in kot pove Christoph, je bila ta prej socialdemokratska kot pa radikalno leva. Prejšnji premier iz Levice Bodo Ramelow se je še posebej v zadnjem času v javnosti predstavljal kot zmerno lev in ne radikalen. Morda se tudi zaradi tega njegova podpora po javnomnenjskih anketah trenutno giblje pri 70 odstotkih. Več Christoph.

Izjava

Intervju z evropskim poslancem Evropske levice
 / 14. 3. 2017
Po aferi je podpora Levici in drugim levim strankam narasla. Christoph sicer ni prepričana, v kolikšni meri bo situacija dolgoročno pripomogla k uspehu Levice. Njena usoda, tako v Turingiji kot na nacionalni ravni, je še negotova.

Izjava

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness