Poljsko kupčkanje z naravo

Oddaja
3. 1. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Današnji OFFsajd posvečamo poljski politiki ohranjanja naravnih danosti. V ospredju so se tokrat znašli bizoni in naravni rezervat Beloveška pušča, ki oblastem že vrsto let predstavljajo trn v peti. Vsake toliko se pojavijo težnje po omejitvi populacije bizonov z ubijanjem, kar je po mnenju naravovarstvenikov nesprejemljivo. Poljska javnost ob vladnih predlogih nikakor ni ravnodušna. Zadnja odmevnejša akcija je potekala pod okriljem poljske izpostave Greenpeacea, ki je premierki Beati Szydlo poslala apel, naj ovrže idejo o odstrelu bizonov, in zbrala 9000 podpisov državljanov. Omenjene živali namreč sodijo med strogo zaščitene živalske vrste tako po določilih več naravovarstvenih organizacij kot v poljski zakonodaji.

Poljska javnost se je na noge dvignila tudi lansko pomlad, ko so oblasti objavile načrt za povečano sečnjo dreves v že omenjenem naravnem rezervatu. Ta predstavlja dom največjemu delu bizonov na Poljskem. Zakaj ti oblastem predstavljajo težavo, nam pojasni Rafał Kowalczyk, profesor in direktor poljskega Inštituta za raziskovanje sesalcev:

Izjava

Poljska vlada ubijanje bizonov upravičuje z argumentom, da omejen lov omogoča kontrolo nad populacijo, posledično pa se lahko več sredstev nameni oskrbi bizonskih čred. Kowalczyk se z argumentom ne strinja:

Izjava

Kot že omenjeno, problematika bizonov na Poljskem ni nekaj novega, oblastem namreč kravžlja živce že okrog 15 let. Več o tem znova Kowalczyk:

Izjava

Bizoni kot zaščitena živalska vrsta imajo seveda ne ravno zanemarljivo vrednost. Pojasni Kowalczyk:

Izjava

Kowalczyk je sicer mnenja, da populacija bizonov ni problematična, v primeru nujnega zmanjšanja populacije pa nam v naslednji izjavi poda alternativo odstrelu:

Izjava

Poljsko javnost je lani razburila tudi razprava v evropskem parlamentu, odprta s strani vlade, zadevajoč sečnjo dreves v naravnem rezervatu Beloveška pušča. Po mnenju vlade je bilo sečnjo treba izvesti zavoljo škodljivcev, čeprav gozd kot tak zavoljo škodljivcev ni bil eksistencialno ogrožen. Več o tem Kowalczyk:

Izjava

Kot sedaj v primeru odstrela bizonov se je tudi lani zavoljo sečnje v naravnem rezervatu poljska javnost dvignila na noge. Rezervat namreč obsega pragozd, čigar starost se giblje med 8000 in 9000 leti. Znova Kowalczyk:

Izjava

Večje škode zaradi škodljivca v omenjenem rezervatu kljub vladni paranoji ni bilo. Vzrok za to nam razkrije Kowalczyk:

Izjava

Kowalczyk nam razkrije še akterje, ki bi po njegovem s sečnjo pridobili največ:

Izjava

Poljska kot slišano ni najvestnejša skrbnica svojih naravnih danosti. Ko se v sfere izven svojih pristojnosti vmeša politika, velikokrat prioriteto pač predstavlja finančni aspekt. Svoje mnenje glede ravnanja vlade nam za zaključek današnjega OFFsajda poda Kowalczyk:

Izjava

 

Bizoni online live cam:  http://www.lasy.gov.pl/informacje/kampanie_i_akcje/zubryonline

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Link je Slow TV par excellence. Zobri ob enih ponoč jedo seno. Pa še zvok je! Ideja za nočni program.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness