Polovični ukrepi proti polovičnim zaposlitvam

Oddaja
22. 11. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v javno razpravo poslalo predloge sprememb Zakona o delovnih razmerjih, Zakona o urejanju trga dela in Zakona o inšpekciji dela. V okviru Zakona o inšpekciji dela predlagane spremembe predvidevajo dodaten ukrep inšpektorja, saj ima ta pristojnosti, da izda odredbo, na podlagi katere je delodajalec primoran prekarnemu delavcu ponuditi ustrezno pogodbo o zaposlitvi. Poleg tega se predlaga povišanje glob za delodajalce, ki delavce zaposlujejo prek pogodb civilnega prava, medtem ko bi ti morali biti v delovnem razmerju. Predlagana novost pa je tudi uvedba denarnih kazni za delavca, ki svojega delodajalca ni prijavil inšpektoratu zaradi neupravičene zaposlitve prek civilnopravne pogodbe. Spremembe komentira predsednica Sindikata Mladi plus Tea Jarc.

Izjava.

Spremembe dajejo delavcu možnost, da poda tožbo, če mu delodajalec v roku treh dni od inšpektorjeve odredbe ne ponudi pogodbe o delovnem razmerju. V sindikatu menijo, da to ni učinkovita rešitev.  

Izjava.

Predlog uvaja tudi spremembe Zakona o delovnih razmerjih, kjer je predvidena redefinicija odpovedi zaradi nesposobnosti. Ta v predlogu uvaja tudi “ravnanje ali sposobnost delavca”, zaradi katere ne izpolnjuje obveznosti iz delovnega razmerja. Prav tako ob sporazumni prekinitvi delovnega razmerja uvaja možnost denarnega nadomestila za obdobje šestih mesecev. Za ti spremembi v Sindikatu Mladi plus zahtevajo pojasnilo ministrstva.

Izjava.

Sara Bageri, vodja pravnega odbora Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, prav tako komentira predvideni razlog odpovedi zaradi nesposobnosti:

Izjava.

Tudi Bageri postavlja pod vprašaj podpisovanje sporazumnih odpovedi:

Izjava.

V sindikatu Mladi plus ostajajo kritični do določenih tem, ki jih ministrstvo v predlogu sprememb ni dovolj obravnavalo. Ena od teh je volontersko pripravništvo.

Izjava.

Bagari poudarja, da spremembe zakonodaje same po sebi ne prinesejo izboljšanja položaja delavcev:

Izjava.

Spremembe še niso dokončne, kako pa bodo v sindikatu delovali med javno razpravo v prihodnjem mesecu, za današnji offsajd komentira Jarc.

Izjava.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness