Propagandni zakon v Rusiji

Oddaja
20. 8. 2012 - 17.00
 / OFFsajd

V Rusiji in širše po svetu v zadnjem času najbolj odmeva sojenje in seveda obsodba treh članic aktivistične pank skupine Pussy Riot. Ob tem pa nekatere druge teme iz Rusije, vsaj v svetovnih medijih, tonejo v pozabo. Takšna je tudi sporna odločitev najvišjega moskovskega sodišča, ki je junija pritrdilo tamkajšnjim lokalnim oblastem, da imajo pravico za nadaljnjih 100 let prepovedati parado ponosa, torej parado LGBT skupnosti.

Zgodba se je sicer začela že lanskega avgusta, ko je LGBT aktivist Nikolaj Aleksejev izkoristil začasno luknjo v zakonu in skušal prijaviti parado ponosa v Moskvi za naslednjih 100 let. Zakon je namreč določal zgolj, da je treba prireditev prijaviti najmanj 30 dni pred dogodkom, nič pa ni govoril o tem, za koliko let naprej se za dovoljenje za prireditev lahko zaprosi. Moskovske oblasti so takratno prošnjo zavrnile, junija letos pa je temu pritrdilo še sodišče. Glavni razlog mestnih oblasti takrat je bil, da bi parada ponosa lahko izzvala ulične nerede in trditev, da večina Moskovčanov parade ne podpira.

To pa seveda ni edina odločitev ruskih oblasti, ki zmanjšuje legalne možnosti za javne dogodke v korist emancipacije istospolno usmerjenih. V zadnjem času buri duhove predvsem zakon, ki je bil sprejet v nekaterih regijah Rusije in prepoveduje širjenje pozitvne propagande o LGBT tematikah. Govorili smo s predstavnico LGBT organizacije Coming out iz Sankt Peterburga, Olgo Lenkovo in ruskim dopisnikom za Televizijo Slovenija, Andrejem Stoparjem.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness